TAR HORNE I FORSVAR: Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen reagerer på at gamle uttalelse fra de ferske statsrådene blir trukket frem. Samtidig understreker han at han er enig i det Horne har sagt. Foto: THERESE ALICE SANNER/VG
TAR HORNE I FORSVAR: Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen reagerer på at gamle uttalelse fra de ferske statsrådene blir trukket frem. Samtidig understreker han at han er enig i det Horne har sagt. Foto: THERESE ALICE SANNER/VG

Hagen om Horne: Forstår ikke hvorfor hun kritiseres

INNENRIKS

Frp-nestor Carl I. Hagen gir sin fulle støtte til den nye barne - og likestillingsministeren, Solveig Horne (Frp). Han sier at han er enig i uttalelsene hennes om voldtekt og «homoeventyr».

Publisert: Oppdatert: 17.10.13 20:40

Det siste døgnet har Solveig Horne (Frp) fått krass kritikk for en rekke uttalelser fra hennes åtte år som opposisjonspolitiker. Nå får hun støtte fra den tidligere Frp-lederen.

- Jeg forstår ikke hvorfor hun kritiseres, sier Carl I. Hagen til VG.

- Kompliserte forhold

Han synes det var på sin plass av Horne å sette spørsmålstegn ved om det er greit å lese «homoeventyr» for barnehagebarn i 2010.

- Å gjøre det når man kommer på skolen, er helt naturlig og bør skje. I barnehager hvor det er barn med to fedre eller to mødre, er det også helt naturlig å informere og fortelle barna at det i orden og ikke noe å stille spørsmålstegn ved. Men i de fleste barnehagene har barna en mamma og en pappa, og hvorfor man da skal plage barna med såpass kompliserte forhold, forstår jeg ikke.

- Skal man snakke med femåringene om skatte - og avgiftsproblemer også?, spør han retorisk.

Støtter voldtekt-uttalelse

Hagen ser heller ingen problemer ved Hornes uttalelse fra 2011, da hun sa uttalte seg om voldtekter i et intervju med NRK:

- Jentene har et ansvar for hvilken situasjon de setter seg i, men guttene har også et ansvar for å respektere et nei. Jeg mener både gutter og jenter har like mye ansvar, sa Horne til NRK.

- Jeg er helt enig i det hun sier, sier Hagen.


- Også det med at jenter har like mye ansvar?

- Ikke den setningen tatt ut av sin sammenheng, sier Hagen, som legger til:

- Det må være mulig å diskutere problemer, uten å være på jakt etter setning tatt ut av sin sammenheng.

- Spissformulerte

Torsdag kveld sier statsminister Erna Solberg at hun har full tillit til Solveig Horne, som tidligere samme dag understreket at det alltid er overgriperen som har ansvaret i voldtektssaker.

- Jeg har vært en engasjert opposisjonspolitiker i åtte på Stortinget. Noen av uttalelsene mine har nok vært litt spissformulerte, og jeg ville nok uttalt meg litt annerledes i dag. Jeg har lyst å presisere at det alltid er overgriperen som har ansvar i voldtektssaker, sa statsråden i et intervju med VGTV.

- Men du står for at du har sagt det?

- Det er tatt litt ut av sin sammenheng. Det var en debatt da, sier Horne om NRK-sitatet.

Hun sa også at hun ikke synes det er problem at barn blir fortalt om homofili i barnehagen, men gjentok at man må tørre å ta debatten om når barn skal lære om homofili.

- Foreldrene må selv få bestemme når de ønsker å introdusere ungene sine for seksualitet.

Viser til regjeringserklæringen

Hagen reagerer på at tidligere uttalelser fra de ferske statsrådene blir trukket frem.

- Regjeringen skal styre på grunnlag av plattformen som er fremforhandlet, ikke uttalelser fra statsråder for to, fire eller ti år siden.

- Mener du at det ikke har relevans hva statsrådene har ment?

- Nei, for grunnlaget er plattformen som er fremforhandlet, ikke enkeltsynspunkter fra statsråder. Jeg har full forståelse for det som er uttalt i en helhetlig sammenheng, både fra Sylvi Listhaug og Solveig Horne, sier Hagen, og viser til Listahugs kronikk fra 2010 der hun skriver at landbruket er et kommunistisk system.

- Men regjeringsplattformen går jo ikke i detalj på hvert enkelt område?

- Men da må dere vente til de kommer i gang med arbeidet, sier Hagen.

Her kan du lese mer om