FORSVARERE: Dag Svensson (til venstre), som forsvarer den tiltalte moren, i samtale med Harald Stabell, som er stefarens forsvarer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Mor og stefar kjent skyldige i overgrep i Gjerdrum-saken

En kvinne (49) og en mann (50) er i lagmannsretten kjent skyldige i overgrep mot kvinnens datter i Gjerdrum på 1990-tallet. Kvinnen er tidligere dømt i Alvdal-saken.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Overgrepene de to sto tiltalt for i Eidsivating lagmannsrett, skjedde ifølge tiltalen i Gjerdrum kommune i Akershus fra 1990 til 1998, fra jenta var fem år gammel.
Skyldig på alle punkter

Begge de tiltalte ble dømt i Nedre Romerike tingrett i fjor, men anket. I lagmannsretten ble den 50-årige mannen - jentas stefar på 1990-tallet, kjent skyldig på alle punkter, inkludert utuktig omgang med barn under 14 år, voldtekt og mishandling.
Jentas mor ble frifunnet på tiltalepunktet etter den daværende «incestparagrafen», men kjent skyldig på de andre punktene.

Tidligere dømt til 15 år

Kvinnen er tidligere dømt til 15 års fengsel for tilsvarende overgrep mot to av sine andre barn, samt to nabobarn i Alvdal i Hedmark.

I rettsbelæringen før juryen trakk seg tilbake, kom lagdommeren,Fritz Borgenholt, inn på hvordan han mener de ti i juryen bør vurdere de ulike forklaringene og andre bevisene. Dette er i stor grad en ren bevisvurderingssak, understreker Borgenholt.

Brenner seg inn i sinnet

- En skulle tro at overgrep brenner seg inn i sinnet og at en husker i detalj. Erfaring viser at fornærmede kan ha problemer med tidfesting, stedfesting og antall. Etter min mening kan alder spille inn, mange husker mindre fra ung alder. Hvor mange år som er gått kan også være en faktor, sa han til juryen.
Prosedyrer for straffeutmålingen venter onsdag.

I tingretten ble begge de to dømt til henholdsvis 14 års forvaring og seks års fengsel.

Begge de tiltalte har nektet straffskyld på alle punkter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder