HER LÅ HUN: Sønnen Jarle Borg (67) fra Elverum var sammen med moren før hun forsvant. Her viser han frem stedet hvor moren ble funnet.
HER LÅ HUN: Sønnen Jarle Borg (67) fra Elverum var sammen med moren før hun forsvant. Her viser han frem stedet hvor moren ble funnet. Foto:Nils Henning Vespestad,Østlendingen

Sønnen om morens (89) skrekk-natt i skogen: – Sterk påkjenning for henne

Lise og hunden Yessie fant kvinnen i fosterstilling på bakken

INNENRIKS

Sykehuset: Tilstanden hennes er stabil

Jarle Borg (67) var søndag ute på skogplanting sammen med moren (89). Etter en liten tur alene kom han tilbake til et tomt bilsete.

Publisert: Oppdatert: 01.06.15 21:43

Ikke før mandag ettermiddag i 14-tiden ble moren funnet, etter å ha blitt meldt savnet i Hedmark søndag kveld. Kvinnen ble funnet omtrent én kilometer fra der hun forsvant.

– Hun var nedkjølt, men ved bevissthet og pustet for egen maskin. Jeg regner med at hun vil bli undersøkt av lege på stedet, før hun eventuelt blir sendt videre, sa operasjonsleder Jørn Akre i Hedmark politidistrikt til VG, like etter 89-åringen ble funnet.

Klokken 15.45 får VG opplyst av politiet at kvinnen er på vei tilbake til lokalsykehuset i Elverum.

– Hun var nedkjølt, men det virker som det går bra med henne nå, sier Akre.

LES OGSÅ: Karl-Erik (21) hyllet som helt etter at han hoppet i sjøen for å redde mann

Forsvaret, Sea King-helikopter, Norsk Folkehjelp, politihelikopter og Norske redningshunder har de siste timene bistått i en storstilt leteaksjon etter 89-åringen.

– Redd hun hadde falt i en bekk

VG snakket med Jarle Borg, sønnen til kvinnen en drøy time etter moren ble funnet. Han forteller om en rekke tanker som gikk gjennom hodet hans da han ikke fant moren. De to var ute på skogplanting sammen med en bekjent i Julussdalen.

– Det var fint vær da vi kom opp i 18-tiden. Mens vi plantet, satt moren min i bilen og slappet av og nøt naturen, slik hun pleier å gjøre når vi er på tur. Da vi kom tilbake like etterpå, var hun ikke der. Dette var i åttetiden og det hadde begynt å regne og bli mørkt. Jeg kjørte litt rundt med bilen og kikket, og var redd hun hadde falt i en bekk. Det er stor vannføring nå, så om man ligger i bekken er det ikke sikkert man ser det, sier Jarle Borg.

Ifølge sønnen er moren vant til å gå i skog og mark, og flink til å ta seg frem.

– Jeg ble veldig bekymret da hun var borte så lenge. Hun lå under en gran og fikk derfor litt beskyttelse, men hun hadde ikke så mye klær på seg. Det var en sterk påkjenning for henne, sier Borg.

Ifølge Østlendingen er tilstanden til kvinnen stabil.

– Det er ikke så mye vi kan si, men hun er innlagt på Elverum sykehus, der hun får behandling. Tilstanden hennes er stabil, sier kommunikasjonsrådgiver hos Sykehuset Innlandet, Line Fuglehaug til avisen.

– Lå på bakken i fosterstilling

Den eldre kvinnen ble sist sett ved 18-tiden søndag kveld og politiet gjorde et søk etter kvinnen natt til mandag. Et politihelikopter bisto i leteaksjonen, men måtte returnere grunnet dårlig vær.

Det var Lise Ljungmann Haugen og hunden Yessie fra Norske Redningshunder i Romerike som fant 89-åringen, etter en drøy times leting.

– Hun lå nedkjølt på bakken i fosterstilling. Hun orket ikke snakke med meg, og jeg fikk ikke annen kontakt med henne enn at hun fulgte meg med blikket, sier Haugen til VG.

Ifølge Haugen ble 89-åringen båret 150 meter av Forsvaret, da SeaKing-helikopteret ikke kunne lande der hun ble funnet.

– Forsvaret gjorde en fantastisk innsats, og vi er så glade for å kunne hjelpe til. Vi håper virkelig alt går bra med henne.

De to har jobbet sammen i drøye to år. Yessie er av rasen Malinois, også kjent som belgisk fårehund.

Norske Redningshunder hadde fem hunder i søk da kvinnen ble funnet.

– Vi vet ikke hvor lenge hun lå der. Hun ble fløyet til sykehuset på Hamar med SeaKing, sier operativ leder i Norske Redningshunder Hedmark og Oppland, Alf Dalby.

200 mann fra Forsvaret bisto

Mandag morgen klokken 09.30 var et helikopter fra politiet og et Sea King-helikopter i luften.

– Været har lettet, og det er foreløpig bra flygeforhold. I tillegg til helikoptrene så bistår 250 mann fra Forsvaret, sa operasjonsleder i Hedmark politidistrikt Jørn Akre til VG.

Det var rekrutter fra Gardeskolen som bisto i søket, opplyser Ivar Moen, oberstløytnant og talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter.

– Vi prøver alltid å tilfredsstille det behovet som politiet etterspør, og i dette tilfellet stilte vi med inntil 200 mann fra Gardeskolen, som bisto i søket fra tidlig mandag morgen, sier Moen til VG.

Norske redningshunder (NRH) bisto også i søket, sammen med Røde Kors, og hadde flere hunder ute i felt.

LES OGSÅ: 33 norske sjømenn i kamp på liv og død i Middelhavet

Søket var konsentrert rundt Bjørbekksetra i Julussdalen nord for Elverum, et område med mye skog og myr. Samtlige skoghus i området ble gjennomsøkt, og mannskapene sto klare til å utvide søksområdet.

Den savnede 89-hadde på seg beige bukse og rød anorakk, og var kledd for å være ute, ifølge NTB.