DELVIS FRIKJENT: Ubaydullah Hussain som ble også frikjent i Oslo tingrett i fjor. Foto:Mattis Sandblad,VG

Ubaydullah Hussain frifunnet for oppfordring til terror

Ubaydullah Hussain er frifunnet for å ha oppfordret til terror men er dømt for trusler mot en forsker og to journalister. Dommen falt i Borgarting lagmannsrett mandag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er gledelig at en enstemmig lagmannsrett finner at han er godt innenfor ytringsfriheten, og at vi har en rettsstat som tillater upopulære ytringer og forherligelser, forteller Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Samtidig er den profilerte islamisten dømt for trusler mot en forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt. Det skjedde under ankesaken mot mulla Krekar i Borgarting lagmannsrett høsten 2012, da forskeren var innkalt som sakkyndigvitne. Hussain uttalte ifølge dommen «Ved Gud den allmektiges vilje skal du brenne i helvete og i denne verden» og «muslimene vil ta ansvar».

To saker

Dommen er et resultat av at påtalemyndigheten slo sammen to saker i anken.

I oktober i fjor ble Hussain frifunnet av Oslo tingrett. Retten mente da at han ikke hadde oppfordret til terrorhandlinger.

Ubaydullah Hussain var i Oslo tingrett tiltalt for ved flere anledninger i 2013 å ha hyllet en rekke terrorhandlinger og terrorister på sin egen Facebook-profil.

Ytringene til 29-åringen kom i forbindelse med følgende hendelser:

**Søndag 20. januar:Terrorangrepet i In Amenas i Algerie i januar 2013 hvor fem nordmenn ble drept, skrev han «Måtte Allah swt belønne våres brødre med den største og beste Paradiset og drive fiender av Islam ut av våres lang og utslette dem. Amiin.»

**Fredag 19. og lørdag 20. april: Om Bombeangrepet mot Boston Maraton i april 2013, skrev han «To hell with Boston and may Allah destroy america!! Our prayers and tears og to our loved ones in Afghanistan, Mali, Syria, Iraq, Myanmar, Yemen, Pakistan, Chechnya, Somaliam Bosnia and to all the Muslim Ummah!” og ”EKTE LØVER!!! Måtte Allah SWT belønne dem! Amiin!»

**Torsdag 23. mai: Om Drapet på den britiske soldaten Lee Rigby (25) på åpen gate i London i mai 2013, skrev han «Gledelige nyheter fra England. En terrorist svin fra det britiske militæret slaktet av våres modige brødre mens de ropte Allahu Akbar. Måtte Allah SWT akseptere deres handling og intensjon, og ydmyke fiender av Islam på verst mulig måte. Amiin.»

**Mandag 23. september: I forbindelse med Terrorangrepet mot West Gate-kjøpesenteret i Nairobi i september 2013, publisert han en sak fra ABC Nyheter om terrorangrepet med overskriften «Terror-enke står bak terroraksjonen i Nairobi», ledsaget av følgende uttalelse: «Måtte Allah SWT gi henne høy rang i Jannah!»

**Søndag 3. november: Endret forsidebildet på Facebook til bilder av åtte personer som i 2009 ble dømt for å ha planlagt å sprenge et fly mens de var i luften på ruter mellom Storbritannia og Nord-Amerika.

Trusler

I en separat sak ble Hussain i februar i fjor dømt til 120 dagers fengsel for trusler mot norske jøder, mot FFI-forskeren og mot to journalister. Denne straffen opprettholdt lagmannsretten, der halvparten er gjort betinget. Den ubetingede delen av straffen anser retten som sonet gjennom 53 dager i varetekt.

Han ble samtidig frikjent for hatefulle ytringer på Facebook. I denne saken har påtalemyndigheten anket både straffeutmålingen og frifinnelsen.

Dette ble også behandlet i denne saken, og påtalemyndighetens anke om strengere straff førte ikke frem. Straffen ble stående og frifinnelse for facebookuttalelsen om Amal Aden ble opprettholdt.

Hussain: PST har gått på nok et nederlag

Hussain har nektet straffskyld. Han nektet også å forklare seg i ankesaken.

I en pressemelding fra Ubaydullah Hussain uttrykker han lettelse over frifinnelsen:

«Jeg takker Allah for frifunnelsen og håper å legge denne saken bak meg. Det har uten tvil vært en unødvendig belastning. For meg betyr dette allikevel svært lite, da mine tanker går til de muslimene som sitter fengslet i Norge under falske anklager i pådekke av terrorparagrafen som tydeligvis gjelder kun troende muslimer.

Nå som PST har gått på nok et nederlag, etter å ha brukt uttalige med ressurser i denne saken, så håper jeg at deres forfølgelse, trakkasering og skremselspropaganda mot norske muslimer snart kan ta slutt.»

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder