HEDRES: VGs journalister Maria Mikkelsen (f.v.) og Synnøve Åsebø ble overrakt prisen av juryformann Harald Stanghelle onsdag kveld foran fullsatt sal på Fornebu. Foto:Trond Solberg,VG

VG er vinner av Den store journalistprisen

FORNEBU (VG) Historien om Odin (13) rørte hele landet. Nå hedres VG-journalistene Synnøve Åsebø og Maria Mikkelsen med en gjev pris for fortellingen om guttens korte liv.

Den store journalistprisen er en av de høyeste utmerkelsene innen norsk presse, og er blitt delt ut i over 20 år. 16 ulike prosjekter, enkeltjournalister og redaksjoner var nominert til journalistprisen 2015.

I kveld ble det kunngjort at VGs journalister Synnøve Åsebø og Maria Mikkelsen går av med seieren for historien om Odin.

Odin Olsen Andersgård fra Aurskog i Akershus ble mobbet på to ulike skoler. Han ble bare 13 år gammel. 19. mars i fjor tok han sitt eget liv.

LES DEN PRISVINNENDE REPORTASJEN HER.

«Rystet hele nasjonen»

– Årets prisvinnere har kjent og formidlet det så sterkt at også vi andre kjenner børen av journalistikkens uutholdelige tyngde. «Det nytter ikke å si ifra, for de gjør ikke noe uansett», var ordene 13 år gamle Odin etterlot seg før han tok sitt eget liv. Den nattsvarte fortvilelsen ble for tung å gå videre med i det purunge livet. På alle kanter så dørene stengt ut. Det er denne historien kveldens prisvinner har fortalt oss, og som har rystet hele nasjonen, sa juryleder Harald Stanghelle i Redaktørforeningen.

Prisen ble utdelt på Fornebu i forbindelse med landsmøtet i Norsk Journalistlag. Bak prisen står Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, NRK, TV 2 og Fagpressen.

Historien om Odin vekket enormt engasjement. Det ble arrangert fakkeltog mot mobbing, og Kongen tok opp temaet i sin nyttårstale. Statsminister Erna Solberg (H) uttalte at «vi må lære av Odin-saken», og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) påpekte at «alle alarmklokker skal gå når noen sier ifra».

«Jo, det nytter»

Nettopp dette engasjementet trakk juryen frem ved kveldens prisutdeling.

– Historien om Odin skapte engasjement hos unge, eldre og samfunnseliten. Den ble resonansbunn for nyttårstalene for konge og statsminister. Minst 27 fakkeltog ble arrangert i ukene etter fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør. Odin-stiftelsen er opprettet. Historien om Odin har påvirket utvalget som om kort tid legger frem sine råd om en samfunnshverdag der slike som nettopp Odin skal kjenne at det nytter å si ifra, uttalte Stanghelle, og fortsatte:

– Juryens viktigeste grunn med prisutdelingen er like enkel som den er avgjørende: Jo, det nytter. God journalistikk nytter. Den gjør noe med oss som menneske og nasjon. Vi trenger den sårt. Vi er stolt over å gi årets pris til VGs Synnøve Åsebø og Maria Mikkelsen.

Takknemlige prisvinnere

VG-journalistene Synnøve Åsebø og Maria Mikkelsen sier det er stort for dem å motta prisen.

– Vi har tidligere sagt at dette er en av de vanskeligste, men den viktigste saken vi har jobbet med. Derfor betyr det mye for oss å få en slik anerkjennelse, sier de.

VARSLET: Odins mamma, Katrine Olsen Gillerdalen, meldte fra til skoleledelsen gjentatte ganger om at sønnen ble mobbet. Foto:Mattis Sandblad,VG

De føler seg privilegerte som jobber i et mediehus der journalistene kan få tid og rom til å fordype seg i saker over flere måneder.

– Dessuten er vi stolte av å jobbe i en redaksjon som tør å ta tak i et så vanskelig tema, påpeker Åsebø og Mikkelsen.

VGs sjefredaktør Torry Pedersen var involvert i arbeidet med saken, og forteller at han er svært fornøyd med hvordan VG formidlet historien.

– Et av de aller stolteste øyeblikkene jeg har hatt som redaktør, var da vi publiserte Odin-saken i november. Både fordi den er bunnsolid, men også på grunn av den måten vi taklet de etiske problemstillingene vi møtte, sier Pedersen.

Ett år siden Odin døde

VG-journalistene sier at de også tenker på familien til Odin, som nå forbereder seg på en tung merkedag.

I neste uke har det gått ett år siden den dagen Odin døde.

– Foreldrene til Odin møtte oss med en helt sjelden åpenhet. Selv om de sto midt i sorgen så slapp de oss inn og viste oss tillit. De hadde ett brennende ønske: At Odins død ikke skulle være forgjeves. De ville at mobbing for alvor skulle settes på dagsorden. Det motet de har vist er årsaken til at saken fikk en så stor gjennomslagskraft som den gjorde, sier Åsebø og Mikkelsen.

Odins mor, Katrine Olsen Gillerdalen, synes det er gledelig at de mottok prisen.

– Det er vel fortjent, og jeg blir rørt selv. Jeg blir helt tårevåt, for jeg vet hvor mye hardt arbeid som ble lagt ned, og at det var tøft for dem, men de fikk fram poenget på en ærefull måte, sier Gillerdalen.

Flere bidragsytere

STOLTE: Prisvinnerne Synnøve Åsebø (f.v.) og Maria Mikkelsen synes det er stas å motta pris. Torry Pedersen sier Odin-saken er et av hans stolteste øyeblikk som sjefsredaktør i VG. Foto:Trond Solberg,VG

Synnøve Åsebø og Maria Mikkelsen har ikke stått bak prosjektet ene og alene, og takker kolleger som har bidratt.

– Det er veldig mange i VG som har vært involvert i denne saken, og vi gleder oss til endelig å kunne dele nyheten med dem. Vi vil spesielt takke redaksjonell utvikler Tom Byermoen, Natalie Remøe Hansen i VGTV og fotograf Line Møller, som jobbet tett sammen med oss, sier de.

Satt mobbing på agendaen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var en av dem som reagerte sterkt på Odins historie.

Han mener prisen er velfortjent, og et eksempel på en god, tabloid journalistikk.

– Odin-saken illustrerte et problem som tusenvis opplever. Den berørte tusenvis og satt i gang så mye. Vi leser hundrevis av saker i løpet av en måned, men noen brenner seg fast og er et knyttneveslag i magen, sier han til VG.

– Saken satt mobbing på agendaen mer enn til og med statsministertalen på nyttårsaften kan klare, sier han og legger til;

– Den direkte konsekvensen av den saken, og noen andre, var at folk gikk ut i gatene med fakler i hendene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder