MILJØFELT: Blir det som samferdselsbyråden vil, er det mulig at elbilen ikke lenger blir å finne i kollektivfeltet. Foto:Krister Sørbø,VG

Eget felt for elbiler utredes i Oslo

Miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby (V) i Oslo utreder et forslag om å gjøre om det midtre av de tre feltene på E18 til et eget miljøfelt for elbiler og næringstrafikk.

Artikkelen er over fem år gammel

– Det er klart at kollektivtrafikken skal ha første prioritet. Men som et mulig fremtidig alternativ har jeg nå gitt sekretariatet for den såkalte Oslo-pakke 3 i oppdrag å utrede et nytt miljøfelt, sier Melby til Dagens Næringsliv.

Foreløpig freder Venstre-politikeren det omdiskuterte elbil-privilegiet om tillatelse til å kjøre i kollektivfeltet ut 2015.

Venstre-politiker Guri Melby, her på partiets landsmøte tidligere i år på Fornebu. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Hennes idé er å la busser og kanskje drosjer få dagens kollektivfeltet alene. På dagens E18 er tanken at felt to av tre blir et såkalt miljøfelt – reservert for el- og nullutslippsbiler, næringstrafikk og også for biler med såkalt kamerat- eller samkjøring. Det siste feltet må bensin- og dieselbiler med én eller to personer slåss om.

– Utredningen skal fullføres i god tid før sommeren. Men trolig kreves det mye fysisk tilrettelegging. Så det er helt urealistisk at iverksetting kan skje før tidligst i 2016, sier Melby.

Høyres Nikolai Astrup mener forslaget ikke er realistisk, i hvert fall ikke på kort sikt.

Tesla-omsetning til himmels i Norge i fjor

Omsetningen til selskapet som selger den supersubsidierte luksuselbilen Tesla, økte med over 5.000 prosent i Norge i fjor.

Tesla Norway solgte så mange flere biler i 2013 enn året før at driftsinntektene steg med 5.068 prosent til 1,3 milliarder kroner, skriver samme avis.

Omsetningsveksten skyldes at selskapet i august i fjor startet leveringen av Tesla Model S på det norske markedet, og ved årsskiftet var det levert skilter til 1.983 nye biler. I hele 2012 var tallet 32. På et drøyt år er nesten 5.500 nye Tesla-er registrert.

Les også

Mer om

  1. Elbil

Flere artikler

  1. Lover fortsatt tilgang til kollektivfelt for elbiler i Oslo

  2. Slik tror de elbilens fremtid i Norge blir

  3. Forventer eksplosjon i elbilsalget: 34.000 elbiler ut på veien det neste året

  4. Ny undersøkelse: Vi er irriterte på alle fordelene elbilene får

  5. Tatt for å kjøre med dukke i kollektivfeltet

  6. Jubler for veivesenets elbil-usving: Tror kollektivfelt for single i elbiler stenges for godt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder