NEI! NEI! NEI! Onsdag benket Erna Solberg seg foran tv-skjermen for å se favorittlaget Brann kjempe mot nedrykk. Her går Mjøndalen opp i 3-0. Foto:Helge Mikalsen,

Høyre-nedtur: Nå går alt galt, Erna!Erna Solberg har all grunn til å rive seg i håret. Onsdag rykket favorittlaget ned. Nå taper hun velgerne også.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Eirik Mosveen
 • Hanna Haug Røset
 • Kenneth Lauveng
 • Helge Mikalsen

Artikkelen er over fem år gammel

Etter 13 måneder i regjering stuper Høyres oppslutning til under 20 prosent. Hver fjerde velger har rømt siden 2013-valget.

Bare 19,5 prosent av velgerne vil nå stemme på partileder og statsminister Erna Solberg.

For én måned siden håpet Erna Solberg at bunnen var nådd med 21,4 prosent, etter at regjeringen hadde lagt fram et kontroversielt statsbudsjett.

Slik gikk det ikke. Det viser en måling utført av InFact for VG, mandag og torsdag denne uken.

– Det er første gang siden oktober 2009 at Høyre bikker under 20-tallet på våre målinger, sier Knut Weberg i InFact.

Rødgrønt flertall

Også det andre regjeringspartiet, Frp, fortsetter å falle i VGs ferske måling. Finansminister Siv Jensens parti går tilbake med 1,2 prosent, til 12,9 prosent oppslutning. Var det valg i dag, ville Høyre og Frp mistet til sammen 19 plasser på Stortinget.

De rødgrønne ville fått et klart flertall på 87 mandater, mot 79 for den ikke-sosialistiske blokken.

– Kun 71 prosent av dem som stemte Høyre i 2013, ville gjort det samme i dag. Høyre har normalt ligget helt i toppen når det gjelder velgerlojalitet – nå ligger de på bunnen, sier Weberg.

– Kampvilje

Foto: ,

Da Erna Solberg kommenterte den forrige målingen fra VG og InFact i oktober, insisterte hun på at stemningen i partiet ikke preges av dårlige målinger:

– Det betyr bare at vi får god kampvilje av dette. Vi mener at vi gjør noen viktige ting for å ruste opp Norge fremover. Det er alltid tøft å skape forandring, men Norge trenger at vi tar tak for å løfte konkurransekraften vår, at vi bidrar til at Norge utvikler seg fremover, sa Høyre-lederen 31. oktober.

Ap fortsetter å øke sin oppslutning – til 40,6 prosent.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ville ha skaffet seg 20 nye plasser på Stortinget med dagens måling.

Etter budsjettforliket forrige helg er det KrF og Knut Arild Hareide som har fått best betalt, viser målingen. KrF er suverent størst av de små partiene på Stortinget og øker til 6,4 prosent. Venstres oppslutning er tilnærmet uendret, på 4,7 prosent.

Brann-nedtur

Foto: ,

Brann ble seriemestere i 2007. Før årets sesong ble Rikard Norling, som nettopp hadde tatt gull med Malmö i Sverige, hentet som ny trener.

Brann skulle ta gullet «hem» igjen.

Slik gikk det ikke. Fra sofaen i statsministerboligen ble Erna Solberg onsdag vitne til at favorittlaget rykket ned til 1. divisjonfor første gang siden 1985.

Olje-nedtur

Foto: ,

Statoil-aksjen falt hele 7,34 prosent i går, dagen etter OPEC vedtok ikke å kutte i oljeproduksjonen.

Markedsverdien til Norges største selskap falt dermed med 33,5 milliarder kroner.

Siden årets beste Statoil-dag i sommer, har verdier for nærmere 200 milliarder kroner blitt borte.

– Om dette bildet holder seg må noen i Statoil, styre, eiere eller ledelse treffe noen veldig upopulære beslutninger, sier Statoil-analytiker Christian Yggeseth, i Arctic Securities, til E24.

BAKGRUNN: Historiens 11. verste børsdag for Statoil

Brutalt fall

Han mener dagens utbyttepolitikk i selskapet er feilslått.

– Med disse prisene tror vi Statoil må kutte i utbyttet, investeringene, eller begge deler. Alternativet er å låne penger, sier analytikeren til E24.

Staten eier 67 prosent av aksjene i Statoil ASA og venter ifølge statsbudsjettet å motta et utbytte fra selskapet på nærmere 15 milliarder kroner i 2015. Til grunn for dette legger regjeringen en gjennomsnittlig oljepris på 650 kroner fatet. I går resulterte oljeprisfallet og den styrkede dollarkursen i en pris på 488 kroner.

Ved starten av gårsdagen falt Statoil kraftig, og på det verst var kursen ned hele 10 prosent.

– Dette var et brutalt fall, vi må nok tilbake til finanskrisen for å finne tilsvarende, uttalte Statoil-analytiker Helge André Martinsen i DNB til Dagens Næringsliv.

Utover ettermiddag forbedret situasjonen seg noe, men gårsdagen gikk likevel inn i historiebøkene som den ellevte verste børsdagen for selskapet noensinne.

Gårsdagens sjokkfall førte til at den total nedgangen for aksjen den siste uken endte på 16 prosent. Det tilsvarer et verdifall på 78 milliarder kroner.

Selskapet prises i dag til 422,5 milliarder kroner.

Hele børsen ned

Statoil selv avdramatiserer likevel situasjonen og sier de var godt forberedt på fallet.

– Vi er i et marked med store svingninger. Hendelser som vi har sett i dag, er ikke uvanlige, men kommer brått på når de først inntreffer. I løpet av de 15 siste årene har vi hatt oljepriser fra 17 til 147 dollar per fat, så dette er noe vi er forberedt på. Vi er i en sterk finansiell posisjon, sier finansdirektør Torgrim Reitan til NTB.

Nedgangen i oljeprisen bidro sterkt til at hovedindeksen på Oslo Børs i går gikk ned 2,7 prosent.

Men én ting går oppover

Foto: ,

Etter at regjeringspartiene og støttepartiene Venstre og Krf signerte neste års budsjett forrige uke, var det én ny post som utløste ramaskrik.

For å finansiere skattelettelser på rundt tre milliarder kroner til de superrike i Norge, skal finansminister Siv Jensen kreve inn 1,50 øre for hver plast- eller papirpose du kjøper i butikken.

Folk flest får 400 kroner i skattelette. Det vil dekke fem plastposer i uken.

Les også

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Høyre (H)

Flere artikler

 1. Katastrofemåling for Høyre

 2. Ny VG-måling: Høyre vinner terreng

 3. Ap har tapt hver tiende velger siden juni

 4. Måling: Flertallet godtar økt skatt

 5. Nytt partibarometer: Høyre og Frp straffes ikke for budsjettbråket

 6. Kronikk: Skudd for baugen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder