IKKE FORNØYD: Frp-politiker Øyvind Korsberg skulle gjerne sett at det var enklere å slippe unna lisensavgiften dersom man opplever en endring i livssituasjonen. Foto: Knut Erik Knudsen

Frp raser mot lisensreglene til NRK: - Belastende og uforståelig

(VG Nett) Frps mediepolitiske talsmann, Øyvind Korsberg, synes lisensordningen til NRK gir for lite rom for tolkning. Han sammenligner systemet med Nord-Korea.

Dyveke Nilssen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Allerede i februar i år tok Øyvind Korsberg (Frp) spørsmålet om regelverket rundt lisensavgiften opp på Stortinget, etter en artikkel VG Nett skrev om en mann som måtte betale lisens selv etter at huset hans brant ned.

I forrige uke kunne VG Nett fortelle om at NRK krevde TV-lisens av en avdød kvinne. Da pårørende forsøkte å klage, fikk de beskjed om at regelverket var klart - og at avgiften må betales for hele terminer uansett om TV-eieren lever eller ikke.

Les også: Huset brant ned - må betale TV-lisens

- Min erfaring med dette er at det gis ingen rom for tolkning og ingen rom for fleksibilitet, og dermed oppfattes regelverket som belastende og uforståelig for de som av forskjellige årsaker kommer i en situasjon som gjør at de burde bli fritatt for NRK-avgiften, sier Korsberg til VG Nett.

Har du opplevd noe lignende? Ta kontakt med VG Netts journalister her!

Tungvint klageadgang

Svaret Korsberg fikk i Stortinget er at NRK kan frita noen for kringkastingsavgift, og også at det finnes en anledning til å klage til Medietilsynet på vedtaket som er gjort.

Men som VG Nett har avslørt er det få som vet om denne klageordningen, og i fjor fikk de bare inn i overkant av 30 klager. Svært få får medhold.

- Sånn burde det ikke være i 2011. At man må anke til Medietilsynet for å få ettergitt en lisens, som det er åpenbare grunner for at man skal få tilbake eller slippe å betale, det er nok bare Nord-Korea som har et system som kan ligne på det, mener Korsberg.

NRK om lisensavgiften: - Det finnes ingen formildende omstendigheter

Vil ha endring

- Dette er helt sprøtt. De forskriftene bør åpenbart endres og jeg forventer at kulturministeren våkner og får gjort noe med dette, oppfordrer han.

Korsberg lover at han kommer til å ta opp spørsmålet i Stortinget igjen.

- Dette viser jo bare at NRK ikke er interessert i at man skal ettergi lisens. Det er helt i NRKs syn at man skal flå mest mulig penger, uansett om grunnlaget er der eller ikke, mener han.

Hva mener du om denne saken? Si din mening under artikkelen!

- GOD ORDNING: Roger Remme Solheim (Ap) i Kulturdepartementet mener systemet rundt lisensordningen er god, men at klageadgangen kan bli tydeligere. Foto: Ketil Frøland/Kulturdepartementet

- Enkelt system

Statssekretær i Kulturdepartementet, Roger Remme Solheim (Ap), er ikke enig i kritikken fra Korsberg og sier at systemet er slik for å gjøre det så enkelt som mulig.

Han mener systemet og reglene rundt kringkastingsavgiften er gode og fungerer bra.

- Systemet er basert på at det skal være minst mulig byråkratisk, det skal være enkelt og forutsigbart Det finnes muligheter for å bli fritatt helt eller delvis, men det skal være veldig gode grunner, sier han til VG Nett.

Les også: NRK krevde lisens for utbrente TV-er

- Bedre informasjon

Også han nevner klageadgangen til Medietilsynet som kan benyttes dersom man mener at man ikke er blitt rettferdig behandlet. Men også han trekker fram at det er få som klager.

- Det kan tyde på to ting. Enten at ordningen med lisensavgiften er såpass grei at man ikke synes det er nødvendig å klage, eller at klageadgangen ikke er godt nok kjent, mener han.

Solheim sier til VG Nett at Kulturdepartementet vil be NRK vurdere om kanskje klageadgangen burde gjøres bedre kjent, slik at man kan fange opp de som føler man har betalt lisens selv om de burde hatt fritak.

- Dersom det er få klager fordi få kjenner til muligheten, vil vi be NRK vurdere å informere bedre om klageretten, sier han.

Etter at VG Nett tok kontakt med NRKs lisensavdeling, er noe mer informasjon kommet opp på nettet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder