Fredsprivinneren på plass i Norge: Malala: – Jeg er veldig glad for å være her

GRAND HOTEL (VG) Den pakistanske fredsprisvinneren ankom Norge mandag kveld. Hun skal hedres for sin uredde kamp for jenters rett til skolegang.

  • Emil Mogård
  • Jonas Tjersland
  • Siri Pallesen

Artikkelen er over fem år gammel

Mandag klokken 20.41 landet den pakistanske fredsprisvinneren Malala Yousafzai i Norge. Der ble hun tatt imot av Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland og direktør Geir Lundestad ved Nobelinstituttet.

Malala har lenge kjempet for jenters rett til å gå på skole, og på onsdag mottar hun Nobels fredspris sammen med Kailash Satyarthi, som ankom Oslo tidligere mandag.

Etter at tenåringen landet på Gardermoen, ble hun fraktet i kortesje på ti biler, deriblant politibiler, inn til hovedstaden.

Klokken 21.46 ankom Malala Grand Hotel i Oslo. 17-åringen ga en kort kommentar til det fremmøtte pressekorpset sammen med Nobelkommiteens leder Thorbjørn Jagland.

– Jeg er veldig glad for å være her i Norge, sa Malala til de fremmøtte.

FREDPRISVINNER TIL NORGE: Historiens yngste fredsprisvinner Malala Yousafzai landet mandag kveld på GA-terminalen på Oslo lufthavn. Foto:Frode Hansen,

I løpet av tiden i Norge skal de to prisvinnerne gjennom et tettpakket program med bankett, konsert, fakkeltog, møte med norske skolebarn, utstillingsåpning og tildelingsseremoni.

Truet på livet etter Nobelpris

Kort tid etter at Malala hadde mottatt gladnyheten ble den pakistanske tenåringsaktivisten truet på livet av en utbrytergruppe fra Taliban.

Opprørsgruppen Jamaat ul Ahrar brøt ut fra pakistanske Taliban, Tehreek-e-Taliban (TTP), i august, og en talsperson twitret dette kort tid etter fredsprisutdelingen.

– Personer som Malala burde vite at vi ikke frykter propaganda fra ikke-troende. Vi har forberedt skarpe og skinnende kniver for fiender av islam, skriver talsperson Ehsanullah Ehsan.

For to år siden ble den daværende 15-åringen skutt på en skolebuss etter at hun over en lengre periode hadde gitt en stemme, via bloggen sin, til de mange pakistanske jentene som ikke fikk gå på skole.

Ugjerningen var også et forsøk på å straffe Malala Yousafzai for hennes kritikk av islamister.

Sto på FNs talerstol

Men dette stoppet ikke den uredde tenåringen og hennes kamp for pakistanske jenters rett til skolegang, og på sin 16-årsdag inntok hun FNs talerstol (krever abonnement).

– Et barn, en lærer, en bok og en penn kan forandre verden, sa Malala med høy og klar røst fra FNs talerstol.

PÅ TALERSTOLEN: Hun sto foran fire hundre i salen, men talte for millioner. I juli sto Malala på talerstolen og spredde sitt budskap om jenters rett til utdanning. Foto:,AFP PHOTO

Og fortsatte:

–Når hele verden er taus, blir selv en enkelt stemme mektig.

Allerede samme året ble hun kåret til en av verdens mest innflytelsesrike personer av nyhetsmagasinet Time. Hun fikk også den europeiske parlamentets menneskerettighetsprisen «Sakhrovprisen» samme år.

Hyllet av statsminster

– Hun har gjort sine landsmenn stolte. Hennes prestasjoner er uten sidestykke. Gutter og jenter i verden bør følge hennes eksempel. Malala er Pakistans stolthet, sa Pakistans statsminister Nawaz Sharif etter pristildelingen.

Også NATOs generalsekretær gratulerte skolejenta.

GIR ROS: NATOs generalsekretær og tidligere norsk statsminister Jens Stoltenberg hyller Malala som et fantastisk menneske. Foto:Krister Sørbø,

– Malala er et fantastisk menneske. Hun gjør et veldig sterkt inntrykk på alle hun møter, har Jens Stoltenberg tidligere uttalt.

Flere norsk-pakistanske politikere har stått i gratulasjonskø.

– Jeg har møtt henne flere ganger, og jeg syns hun imponerer hver eneste gang. Hun er bevisst sin rolle og at hun er et forbilde for alle unge jenter i hele verden. Dette er et veldig sterkt signal til hele verden når det gjelder jenter og utdanning, og hun kommer til å sette dette på dagsorden, sa Høyre-politiker Afshan Rafiq til VG i oktober.

Rafiq påpeker at det bare i Pakistan er tre millioner jenter som ikke har mulighet til utdanning, og at mørketallene nok er mye større.

Brente skolene

Malala Yousafzai ble født inn i en pasjtunsk, sunnimuslimsk familie i Mingora, en by omkranset av høye fjell i Swat-dalen nord i Pakistan, i 1997. Faren, en poet og skolelærer, tok tidlig ansvar for utdanningen hennes og lærte henne å stå opp mot urett.

FORFATTER: Den 17 år gamle fredsprisvinneren lanserte i fjor høst sin aller første bok «I Am Malala», som omhandler tenåringens kamp for jenters rett til skolegang. Foto:,AP

I 2007 rykket Taliban inn i dalen. De neste årene var fylt av krig og uro, og Malala opplevde hvordan Taliban systematisk ødela og brente ned jenteskolene i området.

I 2009 begynte hun å skrive om sin tunge hverdag under Taliban i blogginnlegg på BBC, under psevdonymet Gul Makai, navnet til en pasjtunsk heltinne. Hun ble advart av Taliban, som krevde slutt på kritikken, men Malala lot seg ikke stanse.

Eneste stemme

I 2011 mottok hun Pakistans første fredspris og ble nominert til den internasjonale barnefredsprisen av Kids Rights Foundation.

Livet til det som nå er historiens yngste fredsprisvinner tok en brå vending i oktober 2012. Da gikk tungt væpnede talibankrigere til angrep idet hun skulle ta bussen til skolen og skjøt den spinkle 15-åringen i hodet.

Drapsforsøket har gjort henne til verdens mest kjente 16-åring. Selv husker hun ingenting av angrepet.

Skutt i hodet

Venner og vitner har fortalt henne hva som skjedde. En ung mann stoppet skolebussen, mens en annen gikk inn bakdøren og spurte etter Malala.

- Jeg kunne ikke svare. Han ga meg ikke tid. Han kjente meg igjen fordi jeg ikke skjulte ansiktet mitt. Alle jentene hadde skjult ansiktet, men mitt ansikt kunne du se. Derfor skjøt han meg, fortalte hun til Fredrik Skavlan ifjor.

SKUTT: Dette bukde er tatt kort tid etter at tenåringen ble skutt på en skolebuss i oktober 2012. Foto:Mohammad Rehman,

To av hennes skolevenner ble også såret i skuddvekslingen. Malala skulle straffes for sin standhaftige kamp for at jenter i det sterkt konservative stammeområdet i Pakistan skulle få gå på skolen.

Skuddene mot hodet hennes fikk helt motsatt effekt: Plutselig nådde hennes kamp nyhetsoverskriftene i hver avkrok av verden.

Verdenskjent over natten

Hennes vei tilbake gikk via et pakistansk millitærsykehus og spesialistbehandling i England ble tett fulgt av medier verden rundt. I januar 2013 ble hun utskrevet fra sykehuset. Siden det har hun bodd i England og vært en stemme som store deler av verden har lyttet til.

- For et år siden dro jeg hjemmefra for å gå til skolen, og jeg returnerte aldri, var det første hun sa etter at hun kom ut av Queen Elizabeth Hospital i Birmingham.

I et intervju med VG i juni iår åpnet hun imidlertid for å returnere til hjemlandet.

- Jeg vil reise hjem til Pakistan, men først må jeg få selvtillit og styrke nok... Det eneste jeg mangler, er utdannelse. Jeg vil utdanne meg, og så vende tilbake, sa Malala.

Det unge tenåringsikonet har siden figurert på flere kjente TV-show, og i oktober ifjor deltok hun på Skavlan.

Mer om

  1. Nobels Fredspris

Flere artikler

  1. Malala: - Takk, pappa, for at du aldri klippet av meg vingene

  2. Malalas far: - Vi er så stolte av henne

  3. Malala fikk gladnyheten på skolen

  4. Malala hylles og kritiseres i hjembyen

  5. Fredsprisvinner Malala (17): – Norge er et eksempel å følge

  6. Tidligere talibangruppe truer Nobel-vinner Malala

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder