REDNINGSAKSJON: Motivet på den nye 500-kroneseddelen er hentet fra en rekonstruert redningsaksjon til havs. Roar Moe sitter ved roret i den lille båten hvor redningsskøyta RS «Stavanger» reddet en 130 år gammel åpen fiskebåt.
REDNINGSAKSJON: Motivet på den nye 500-kroneseddelen er hentet fra en rekonstruert redningsaksjon til havs. Roar Moe sitter ved roret i den lille båten hvor redningsskøyta RS «Stavanger» reddet en 130 år gammel åpen fiskebåt. Foto:Linn Krogh Hansen,Seilas

Roar (59) fikk hakeslepp - avbildet på 500-lappen

INNENRIKS

Roar Moe (59) mener det er en sensasjon at han havner i baklomma til mange nordmenn. - Kjempegøy for en ikke-materialist som meg.

Publisert: Oppdatert: 07.01.15 10:05

Det var på nyttårsaften i godt lag med kamerater Roar Moe oppdaget at han er på de nye 500-sedlene fra Norges bank. Eller rettere sagt, da 59-åringen ble gjort oppmerksom på den nye seddelen.

– Det er en artig kuriositet, som kom som lyn fra klar himmel. Praten gikk løst og fast da en kamerat sa at jeg hadde kommet på den nye 500-kroneseddelen, forteller Moe til VG.

59-åringen trodde det hele bare var tull, men da kameratgjengen sjekket de nye sedlene på nettet, innså Moe at kameraten slettes ikke tøyset med ham.

– Jeg fikk hakeslepp. For en ikke-materialist som meg er det kjempegøy. Det er stas og det er en sånn ting man kan smile av å ha det gøy med, sier Moe og legger spøkefullt til:

– Nå kan jeg si til ekspeditrisen bak kassen at «jeg betaler med meg selv», det kan bli en god dating-greie det her.

Det var Firda som først omtalte saken.

– En sensasjon

Motivet på den nye 500-kroneseddelen er hentet fra en rekonstruert redningsaksjon til havs, hvor redningsskøyta RS «Stavanger» reddet en 130 år gammel åpen fiskebåt. I båten, Nordfjordseksæringen «Morilden», satt nettopp Roar Moe.

– At de har byttet ut Ibsen og Bjørnson med en husmann fra nord er en sensasjon. Slik jeg har forstått det er det kun små justeringer igjen før det blir en realitet at jeg havner i baklomma til mange nordmenn, sier Moe til VG.

Det var i 2009 redningsskøyta RS «Stavanger», som var den siste av sitt slag av de gamle redningskøytene uten motorkraft, skulle ta sin siste ferd fra Nord-Norge til Sjøfartsmuseet på Bygdøy. På veien skulle redningsskøyta gjennomføre sitt aller siste oppdrag - en rekonstruksjon av en redningsaksjon slik de ble utført på 1900-tallet.

– Jeg sitter ved roret i den vesle båten som skal berges, forteller 59-åringen og legger til at redningsaksjonen ble gjennomført i stiv kuling utenfor Litle Ferøy.

– Nostalgi

Hele redningsaksjonen ble filmet, og kan sess i sin helhet på Sjøfartsmuseet på Bygdøy. Det synes Moe, som til daglig jobber med å formidle den gamle selvbergingskulturen ved kysten, er flott. Nå får også det norske folk stifte bekjentskap med redningsaksjonen.

– Jeg synes det er kjekt å kunne dele dette med redningsmannskapet på skøyten. Ikke bare er det gammel nostalgi, men det er også en fin påminnelse av vår historie, mener 59-åringen.

Ifølge Firda er det gjort noen små endringer fra det originale bildet, blant annet er RS «Stavanger» byttet ut med et eldre bilde av RS «Svolvær». Videre skriver avisen at Norges bank melder at det vil komme flere enderinger i designet for å integrere tryggningsselement i seddlene.