Unngå julebordtabbene - her er de gode rådene

Drikke for mye. Bomme på antrekket. Glemme borddamen. Mye kan gå galt på julebordet. Her er selskapsreglene du bør ha oversikt over.

  • Camilla Tryggestad Visjø
  • Siri Pallesen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Forsvarets personell har ord på seg for å opptre korrekt og riktig i de fleste situasjoner.

VG fikk derfor fem kadetter ved Krigsskolen, som undervises i faget takt og tone, til å gi en innføring i hvordan du kan komme deg helskinnet gjennom førjulens vinterfest.

Pensjonert oberst og takt- og tone-ekspert Jan Eide jobber nå med å revidere Forsvarets håndbok i skikk og bruk, som kommer ut i ny glans i vinter.

Nye problemstillinger

- Det er en del nye problemstillinger som har oppstått, blant annet når det gjelder snusbokser, som var ikke-eksisterende i 1970. Da skulle man heller lære å tenne en kvinnes sigarett på riktig måte, sier Jan Eide.

- Hvilken tabbe er mest vanlig?

- Den største feilen er at man inntar så mye drikke at man mister kontrollen og sier og gjør mye man ikke ville ha gjort ellers, sier Eide.

Unngå klinking

En annen typisk feil mange gjør, er å klinke med glassene når de skåler.

- Dette stammer fra vikingtiden, hvor alle drakk av samme ølkagge eller slo kaggene sammen slik at det skvulpet over. Dette gjorde man for å vise at man drakk det samme som de andre. Men på den tiden, var svik mer vanlig, og ikke akkurat noe man trenger å tenke på i dag, sier Eide.

Unik tradisjon hos oss i nord

Mye god mat og drikke i mørketiden og feiring av vintersolverv har vært vanlig på den nordlige halvkule i hundrevis av år.

Man finner ikke dette på den sørlige halvkule eller i Sør-Europa.

Dette har mye med klimaet vårt å gjøre, at vi ønsker å sprite opp tilværelsen i mørketiden.

- Barbarisk å ta den helt ut

Nordmenn har mye å lære av Forsvaret, mener ekspertene.

Ifølge sosialpsykolog Arnulf Kolstad er man i nordområdene kjent for å drikke mye når man først drikker.

- Julebordsesongen er ofte preget av at naturen går over opptuktelsen, og vi gjør noe vi normalt sett ikke ville ha gjort Mange blåser ballongen så full at det til slutt smeller, sier Kolstad, som har lest mye for å prøve å forstå den norske julebordstradisjonen.

Han mener mange trenger å bli oppfordret til måtehold.

- Det er noe litt barbarisk ved å ta den helt ut. Slik sett har Ola Nordmann mye å lære av Forsvaret. Det å være kanonfull trenger ikke være hyggeligere enn å være i god stemning.

- Ikke start festen før julebordet

Det er ofte de som ikke er vant med å gå ut, som ender opp med å ta litt for mye av på julebordet, ifølge skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen.

Han har selv vært kelner i Forsvaret ved en anledning, for oberster, løytnanter og generaler.

- Jeg husker godt at de hadde sine helt klinkende klare regler, som helt klart mange sivile også burde hatt nytte av.
Kutt ut vorspiel

Mange starter festen før de kommer til festlokalene.

- Det er en svært dårlig idé. Det samme gjelder det å samle bonger. Overdreven innsamling av bonger kan få uheldige følger som ikke tjener en selv eller omgivelsene, sier skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen.

Man bør også tenke seg om hva gjelder passende samtaleemner rundt bordet.

- Mange vil ta et lite oppgjør etter den åttende drinken, ved å snakke om alt som er galt i bedriften. Dette er ikke kvelden for å snakke om slikt. Prøv heller å småprate litt og finn en fellesnevner for å utvikle et litt nærere forhold, sier Helliesen.

De fleste temaer er tillatt, men det kan lønne seg å trå litt varsomt om man ønsker å snakke om politikk eller religion.

Krigsskolens selskapstips

MAT

Er det buffet, bør man huske at man her til lands ikke har rasjonering. Tenk på sammensetning, gjør det fint, og ikke sleng fire ulike retter på en og samme tallerken.

Serveres varm mat ved bordenden, blir alle fat og boller stående til kjøttet eller fisken bæres frem. Først da sendes fatene, i denne rekkefølgen: Kjøtt/fisk først, deretter poteter, så grønnsaker, og helt til slutt sausen.

Forsyner man seg selv, bør man som hovedregel spise opp maten. Er det porsjonsservering er ikke dette nødvendig.

DRIKKING/SKÅLING

SKÅL! Ved bordet skal ingen begynne å drikke før verten har ønsket velkommen. Kemma Pearson viser hvordan man bør holde glasset.


Ved bordet skal ingen begynne å drikke før verten har ønsket velkommen. Herrene skåler først med sin borddame, deretter med damen til venstre.

Det er høflig å se personen du skåler med i øynene og holde blikket under hele skålen. Derfor bør ikke glasset høyere enn nesen. Hold i stetten.

Klinking i glass ses på som uhøflig.

VELKOMSTDRINK

Blir du servert en cocktail før middag, setter du glasset fra deg - selv om du har litt igjen - når du går til bords.

KLESKODE

Å bomme på antrekket kan være svært uheldig og bidra til en mindre positiv opplevelse av hele julebordet.

Står det «mørk dress», skal menn bære dress som er mørk blå, mørk grå eller sort.

Til dette hører hvit skjorte samt slips eller sløyfe i valgfri farge. Kvinner bærer festfin kjole eller buksedress.

Kvinnene kan både ha lang fotsid kjole eller kort kjole, men den bør dekke knærne.

Står det kun «dress», innebærer dette for herrer en dress som kan være noe lysere. Kvinner bruker kjole, skjørt eller buksedress som er mer elegant enn vanlig hverdagsantrekk.

ANKOMSTTID

Det er uhøflig å komme for sent, men enda mer uhøflig å komme for tidlig, selv om det bare er snakk om noen minutter. Om man er sen, er ti minutter en tillatt maksgrense.

BESTIKK

BEGYNN YTTERST: Spisebestikket er ordnet slik at man begynner ytterst og går innover for hver ny rett, med dessertbestikket øverst.


Spisebestikket er ordnet slik at man begynner ytterst og går innover for hver ny rett, med dessertbestikket øverst.

Etter bruk legges gaffel og kniv samlet ned på tallerkenen med håndtakene mot en selv.

Sprikende bestikk antyder at man vil forsyne seg mer.

SAMTALEN

Er du på julebord med jobben og alle har med seg en kavaler, kan det være lurt å styre unna for interne jobbsamtaler.

Ta heller ikke opp tema som du vet mange irriterer seg over.

SERVIETTEN

I FANGET: Straks etter at man har satt seg, tar man servietten, bretter den ut i full lengde, men ikke i bredden, og legger den over fanget.


Straks etter at man har satt seg, tar man servietten, bretter den ut i full lengde, men ikke i bredden, og legger den over fanget.

En serviett skal aldri legges på bordet, men på stolen, når du reiser deg.

MOBILTELEFON

På restaurant eller i et selskap skal ens oppmerksomhet være vendt mot de øvrige tilstedeværende gjestene.

Det er uhøflig å bruke mobiltelefon eller sende tekstmeldinger til utenforstående i slike sammenhenger.

Er slik kontakt nødvendig, skal man forlate bordet.

SNUS/RØYK

En snusboks eller røykpakke skal aldri på bordet. Det samme gjelder alle personlige eiendeler.

UNDERHOLDNINGSPLIKT

MÅ UNDERHOLDE: Mannen plikter å holde sin borddame med selskap inntil kaffe er servert, eller ved større festlige anledninger hvor det er dans, til man har danset første dans med henne.


Borddamen sitter alltid til høyre for mannen. Mannen skal trekke ut stolen når borddamen skal sette seg.

Man plikter å holde sin borddame med selskap inntil kaffe er servert, eller ved større festlige anledninger hvor det er dans, til man har danset første dans med henne.

DANS

LEDER AN: Det er vertinnen med sin bordkavaler som åpner dansen. Man bør ha litt avstand mellom kvinne og mann, for å unngå klumsete bevegelser.


Det er vertinnen med sin bordkavaler som åpner dansen. Man bør ha litt avstand mellom kvinne og mann, for å unngå klumsete bevegelser.

Danser man vals, som man ofte starter med, skal hånden plasseres under kvinnens venstre skulderblad.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder