Kraftig økning i sosialsaker blant nordmenn i Spania

BARN MED PROBLEMER: Siden 2007 har familieveiviseren i Alfaz del Pi bistått i å følge 41 barn hjem til Norge. Fire av disse barna ble sendt hjem i løpet av fjoråret. Jenta på bildet er ikke blant de som har blitt fulgt hjem til Norge. Foto: Illustrasjonsfoto: Lech Klaudia , VG

Barn må følges hjem til Norge av Sjømannskirken

ALBIR/ALFAZ DEL PI (VG) Siden 2007 har Sjømannskirkens familieveiviser utenfor Alicante fulgt 41 barn hjem til Norge - fordi foreldrene har utsatt dem for omsorgssvikt i Spania.

 • Hilde Kristine Misje
 • Klaudia Lech

Artikkelen er over fire år gammel

– Disse sakene er krevende, sier familieterapeut Grete Peralta (55).

Hun jobber i Den norske sjømannskirkens familieveiviser, som har hovedkontor i Alfaz del Pi, en times kjøring fra den spanske storbyen Alicante.

VG møter henne på familieveiviserens kontor, der Peralta har møtt mange ungdommer og deres foreldre gjennom sine ti år som familieterapeut på Costa Blanca.

– Rømmer med barna

Siden 2007 har Peralta og kollegene blant annet bistått i å følge 41 barn hjem til Norge. Fire av disse barna ble sendt hjem i løpet av fjoråret. Årsaken til hjemsendelsen er ifølge Peralta at de har blitt utsatt for omsorgssvikt av sine norske foreldre i Spania.

Les også: Hundrevis av barn reiser alene til Syden

– Omsorgssvikt kan være så mye. Ofte har foreldrene til disse barna selv hatt det vanskelig i livet, som gjør at de sliter psykisk. Enkelte av foreldrene selvmedisinerer seg på alkohol og andre rusmidler, som går ut over omsorgsevnen. Andre har mer enn nok med å takle sin egen hverdag, og klarer ikke å følge opp barna sine på en god måte.

FØLGER BARN HJEM: Familieterapeut Grete Peralta (55) har selv fulgt flere av barna som blir utsatt for omsorgssvikt hjem til Norge, og overlevert dem til barnevernet. Foto: Lech Klaudia , VG

Ifølge Peralta har flere av familiene de er i kontakt med hatt en pågående sak i det norske barnevernet før de kom til Spania.

– Enkelte foreldre tar med barna og rømmer hit før barnevernssaken deres skal opp i fylkesnemnda hjemme i Norge, sier Peralta.

Les også: –Barnevernet tar for mange barn fra foreldrene

Norske barn hos spansk barnevern

Når det norske barnevernet får vite at barnet er sendt til Spania, sender de en bekymringsmelding via den spanske ambassaden, som igjen når hovedkontoret for det spanske barnevernet i Alicante.

– Når det spanske barnevernet mottar slike meldinger, er de nødt til å handle. Da kontakter de ofte oss, for å få bistand til tolkning og oppfølging av barna.

Om spansk barnevern overtar omsorgen, kan barna bare sendes hjem - og saken behandles etter norsk barnevernslovgivning - dersom foreldrene samtykker.

– Vi forsøker i det lengste å få foreldrene til å forstå at barna i de aller fleste tilfellene får det bedre i Norge, der de er kjent med språket og kulturen. De fleste foreldrene lytter til det, men ikke alle.

Les også: Tre av fire sliter psykisk

– Det gjør at det til enhver tid sitter norske barn i det spanske barnevernssystemet, enten i fosterhjem eller på institusjoner, sier Peralta.

Hun ønsker imidlertid ikke å oppgi hvor mange norske barn dette gjelder.

– Forholdene her er for små og gjennomsiktige til det, sier hun.

PÅ KONTORET: Grete Peralta har snakket med mange barn og deres foreldre på kontoret sitt i Alfaz del Pi. – Noen ganger lar vi barna forklare følelsene sine ved hjelp av dukker og figurer, forteller hun. Foto: Lech Klaudia , VG

– Stille på flyet

Peralta har selv fulgt flere av barna som blir utsatt for omsorgssvikt hjem til Norge, og overlevert dem til barnevernet.

– Noen av barna er stille på flyet, andre snakker som en foss. Når vi kommer til flyplassen i Norge, står barnevernet der og venter. Noen av barna får et gledelig gjensyn med en tillitsperson de har møtt før, andre barn møter en fremmed.

Peralta forteller at hun fortsatt har kontakt med en del av barna hun har fulgt.

– Noen har klart seg veldig bra, andre ikke. Enkelte vet jeg ikke hvordan det har gått med.

Les også: – La barna leke alene i ferien

Får ikke gå på skole

Et av problemene Peralta opplever er at norske foreldre som tar med seg mindreårige barn til Spania, ikke sørger for at de får gå på skole. Noen foreldre har ikke med seg de nødvendige dokumentene som barnet trenger, som helsekort og fødselsattest.

– Det spanske helsesystemet er restriktive på å ta imot barn som ikke har de riktige papirene. De hjelper dem selvsagt om de er livstruende syke eller skadede, men ikke nødvendigvis med generell oppfølging og helsehjelp.

Peralta ønsker å understreke at den norske kolonien på Costa Blanca er omtrent like stor som en mellomstor norsk kommune.

SAMTALEPARTNER: Diakon Berte Marie Ulveseter (56) ved Den norske sjømannskirken i Albir har fått dobbelt så mange sosialsaker de siste årene. Foto: Lech Klaudia , VG

– Det betyr at antall familier med problemer er omtrent de samme som hjemme, og at de aller fleste barn og foreldre her har det veldig bra. Men manglende språkkunnskaper og mangel på nettverk av familie og venner gjør at enkelte utfordringer vokser seg større her enn hjemme.

Dramatisk økning i sosialsaker

Rundt ti minutters kjøring fra Alfaz del Pi ligger Den norske sjømannskirken i Albir. Her kan både norske turister og fastboende stikke innom for kaffe, vafler og en prat. Men det siste året har daglig leder og diakon Berte Marie Ulveseter (56) og kollegene hennes vært vel så mye ute på hjemmebesøk.

– Vi har hatt en femti prosents økning i sosialsaker i løpet av det siste året. Det er en dramatisk økning, med saker som har blitt mer komplekse og tidkrevende, sier Ulveseter.

Ifølge diakonen kan sosialsakene grovt deles i to: Voksne som reiser alene eller sammen med en partner, og som har problemer med rus og psykiatri. Og ensomme eldre mennesker uten nettverk, som blir psykisk og fysisk dårlige.

– Sakene omhandler voksne folk i alle aldre, uten barn. Noen saker gjentar seg hvert eneste år, for eksempel dem som begynner å drikke allerede på flyet, og fortsetter å drikke i flere uker. Dette gjelder nordmenn som kommer hit både for kortere og lengre perioder, sier hun.

HJELPENDE HENDER: Berte Marie Ulveseter og kollegene hennes i Sjømannskirken i Albir-Villajoyosa hjelper hvert år mellom 5 og 10 voksne og eldre hjem til Norge. Foto: Lech Klaudia , VG

Problemene knyttet til eldre mennesker gjelder ifølge Ulveseter først og fremst de som bor fast på Costa Blanca.

– Mange eldre har av ulike årsaker brutte relasjoner, både i Norge og her i Spania. De mest krevende situasjonene er nordmenn som er psykisk syke, og ikke har innsikt i egen situasjon. Mange kan ikke spansk, og klarer derfor heller ikke å få kontakt med hjelpeapparatet. Vi er på mange måter brobyggere, både språklig og omsorgsmessig, sier Ulveseter.

Brutte relasjoner

Diakonen forteller at enkelte av de pågående sakene har hun jobbet med over flere år.

– Den beste løsningen for mange av dem som sliter er å bli sendt hjem. Men vi opplever ofte at familiene hjemme ikke ønsker å bistå med hjemsendelse, fordi de ikke lenger ønsker kontakt med vedkommende.

– Enkelte ganger forsøker vi å bygge opp igjen relasjonene. Andre ganger er den eneste løsningen å få personen med problemer inn på institusjoner her. Vi bistår mellom fem og ti nordmenn med hjemreise i året.

Også sjømannskirken i Torrevieja hadde over 50 prosent økning i sosialsaker i 2014 enn året før.

– Det har vært en markant økning over lengre tid, spesielt i saker som omhandler psykiatri og rus, sier sjømannsprest Odd Inge Tangen.

– I fjor hadde vi over 169 sosialsaker, og var på over 500 sykebesøk. Vi fungerer ofte som et bindeledd mellom den som trenger hjelp og helsevesenet, og holder også kontakten med pårørende, forteller han.

Ulveseter ønsker ikke å spekulere i hva som er årsaken til fordoblingen av sosialsaker.

– En mulig forklaring er at Sjømannskirkens arbeid har blitt mer kjent. At det er behov for oss er det ingen tvil om.

Mer om

 1. Barnevernet
 2. Psykisk helse
 3. Spania

Flere artikler

 1. Pluss content

  Alene til syden

 2. Fryktet han skulle dø av covid-19 i Spania: – Klarte ikke holde tårene tilbake

 3. Hundrevis av barn reiser alene til Syden

 4. Pluss content

  Lever drømmen i Spania

 5. Karl Jakob døde i Spania: – Vet ikke når pappa kommer hjem

Fra andre aviser

 1. Sjømannskirken registrerer stadig flere sosialsaker

  Fædrelandsvennen
 2. «Anne» ble forsømt av sin alkoholiserte mor. Så tok Sjømannskirken affære.

  Bergens Tidende
 3. Legen advarte mot turen. Likevel ble MS-syke Solfrid (72) sendt hjem med rutefly. 18 dager etter døde hun.

  Aftenposten
 4. MS-syke Solfrid (72) ble sendt hjem med rutefly. 18 dager etter døde hun.

  Bergens Tidende
 5. Sørlendinger rundt om i verden: Slik opplever de koronakrisen

  Fædrelandsvennen
 6. – Vi vil at saken vår skal være med på å forandre barnevernet

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder