10 000: Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) innfridde ønsket fra AUF-leder Mani Hussaini på landsmøtet, og sier ja til 10 000 syrisek flyktning i Norge. Foto:Tore Meek,NTB scanpix

Ap-kommunene bosetter færre flyktninger enn staten ber om

Ap-landsmøtet: Norge skal ta imot 10 000 syriske flyktninger

Men flere ordførere vegrer seg før de får mere penger

Mens Ap-landsmøtet vil ta imot 10 000 ekstra syriske flyktninger, har 96 Ap-styrte kommuner sagt nei til å bosette det antallet  flyktinger som regjeringen tidligere har bedt dem om.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er for dårlig, innrømmer Eirik Sivertsen, Aps innvandringspolitiske talsmann.

Fredag formiddag vedtok Ap-landsmøtet et krav om at Norge skal ta imot 10 000 flyktninger fra Syria i 2015 og 2016. Dermed øker presset ytterligere på kommunene.

VG har gått igjennom tallene fra Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet, IMDI, som viser hver enkelt kommunes bosetting av flyktninger – altså hvor mange de faktisk mottok i 2014, og hvor mange de har vedtatt å bosette i 2015.

IMDI har laget måltall for bosetting, fra flyktningemottak og ut til en egen bolig i en norsk kommune, for alle norske kommuner, ut fra blant annet innbyggertall.

Kommunene bestemmer selv hvor mange de vil ta imot og bosette.

INNFRIR IKKE: Ordfører Hedda Foss Five, Skien, og Robin Kåss, ordførerkandidat i Porsgrunn, ligger allerede bak måltallene fra regjeringen i bosetting av flyktninger. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Innfrir ikke

Men et økende antall flyktninger og asylsøkere sitter igjen i mottakene fordi kommunene vegrer seg mot å bosette flere.

I fjor ba IMDI om at kommunene bostatte 10.973 flyktninger. Bare 7784 ble tatt imot av kommunene. I år er oppfordringen å bosette 10.804 flyktninger. Kommunene har vedtatt å ta imot 8116. 17 kommuner sier nei, tre av dem har Ap-ordfører. 80 kommuner har ikke svart IMDI med noe vedtak.

Bare seks Ap-styrte kommuner har meldt inn til IMDI at de vil ta imot flere flyktninger enn de er bedt om. 96 kommuner hvor Ap har ordføreren, har lagt seg under IMDIs anmodning eller ikke svart.

– Ikke godt nok

– Dette er ikke godt nok, sier Eirik Sivertsen.

– Det sitter allerede 5 000 flyktninger i mottak og venter på bosetting. Det enstemmige landsmøtevedtaket forplikter også våre ordførere og ordførerkandidater til å ta imot. Men det forplikter også Stortinget, som i partnerskap med kommunene må bedre finansieringen, sier han.

Grenlands-byene Porsgrunn og Skien er blant de Ap-styrte kommunene som ikke oppfylte IMDIs anmodning i fjor, og heller ikke vil gjøre det i år:

Skien tok imot 88 flyktninger i fjor, IMDI ba dem ta 120. I år tar Skien imot 68, bare litt over halvparten av anmodningen om å ta 120 i år også.

– I mange år har vi tatt imot alle vi er bedt om, men i fjor måtte vi si stopp. Tilskuddene fra staten strakk ikke til, og vi måtte flytte på penger fra skole og helse for å dekke våre kostnader. Det reagerer velgerne på, og det gjør jeg også, sier Hedda Foss Five (Ap), ordfører i Skien, til VG.

– Hvordan stiller du deg til å ta imot enda flere, etter dette landsmøtevedtaket om å ta imot flere fra Syria?

– Jeg skal selvsagt stille opp på det, men betingelsen er at det kommer penger. Vi er med på dugnaden, men den må bli for statens regning, sier Skien-ordføreren.

Sier nei

Ap-styrte Porsgrunn er i samme situasjon. I fjor ba IMDI om at de tok 85 flyktninger, Porsgrunn mottok 54. I år ble de bedt om 90, men Porsgrunn har vedtatt å ta 50.

– Vi tar imot de som administrasjonen mener det er ansvarlig å ta imot, de vi klarer å skaffe bolig og arbeid, sier Robin Kåss, Aps ordførerkandidat i Porsgrunn.

– Om vi skal ta imot flere, må Stortinget øke integreringstilskuddet, legger han til.

– Men du stemte for landsmøtevedtaket. Hvordan forplikter det deg i Porsgrunn?

– I vedtaket ligger en klar forventning om at kommunene får betalt for utgiftene til bosetting, Kommer det på plass, så er jeg innstilt på å ta imot flere til Porsgrunn, sier Kåss.

Aldri tatt i mot

Flere mindre Ap-styrte kommuner har de siste årene ikke sagt ja til å bosette en eneste asysøker eller flyktning. En av dem er Herøy i Nordland:

– Jeg ser ikke noe problem med å bosette flyktning hos oss, men jeg får ikke med meg flertallet i kommunestyret, enda Ap har flertall. Men jeg tror det er et spørsmål om tid før dette snur, så jeg regner med at vi vil ta imot flyktninger snart, sier ordfører Arnt Frode Jensen (Ap).

Han tror det kan være lettere å få med seg partifellene på å bosette syriske flyktninger. Også i nordtrønderske Røyrvik har Ap ordføreren, men kommunen har så langt sagt nei til å bosette flyktninger:

– Vi er en veldig liten kommune, og vi har så langt landet på at vi ikke er i stand til å ta imot noen, fordi vi ikke har hatt et apparat for å gjøre det på en god nok måte, sier ordfører Arnt Mickelsen (Ap) til VG.

– Vil det være mer aktuelt med syriske flyktninger?

– Vi må ta diskusjonen i hvert enkelt tilfelle, men i år vil det uansett være svært vanskelig, sier Mickelsen.

Tok to av 15

Ap-styrte Aukra i Møre og Romsdal tok i fjor mot to flyktninger, mens IMDI ba dem ta imot 15.

– Vi har vært i en ekstraordinær situasjon, men vi har nå en enstemmig kommunestyre som vil imøtekomme ønskene om at vi skal bosette flyktninger. Hvis det bli en situasjon tror jeg Aukra vil ta sin del av en av ansvaret for å bosette en del, sier ordfører Bernhard Riksfjord til VG.

I Nordlandskommunenen Vega har de aldri bosatt flyktninger, men kan åpne for dette:

- Må prøve

– Vi er i utgangspunktet positive til å hjelpe 10 000 syriske flyktningerm og må prøve å gjøre en ekstraordinær innsats hvis dte blir aktuelt, sier ordfører André Møller (Ap) i Vega.

Ringsaker kommune i Hedmark bosetter drøyt halvparten av det IMDI har bedt om og to krav før de sier ja til flere:

– Vi er har en utfordring me det stramt boligmarked, og tilskuddet fra staten må øke fra dagens nivå. Hvis det kommer på plass kan vi trolig ta på oss en økning, sier ordfører Anita Ihle Steen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder