Ordfører på fest forlenget skjenkebevillingen

Da klokken slo 02.00, og det ikke lenger var lov
å servere alkohol på utestedet på Bellmann i Notodden, grep ordfører i Jørn Christensen (H) mikrofonen – og annonserte lengre skjenketid.

 • Hilde Kristine Misje
 • David Bach
 • Fredrik Solstad
 • Irene Rønold

Artikkelen er over fire år gammel

Det var under UNESCO-markeringen i Notodden i helgen ordfører Jørn Christensen (H) valgte å ta alkoholloven i egne hender – ved to ulike anledninger.

I forbindelse med at industriarven på Rjukan og Notodden blir innskrevet på den prestisjetunge verdensarvlisten, ble det arrangert en storstilt feiring i helgen, med blant annet statsrådsbesøk, båtturer og konserter.

Ut på natten lørdag fortsatte feiringen på utestedet Bellmann i Notodden. Men da klokken ble 02.00, og skjenkingen skulle avsluttes, gikk ordfører Christensen frem på scenen. Der grep han mikrofonen, og annonserte at skjenketiden ble utvidet.

– God stemning

Ordføreren bekrefter hendelsen overfor VG.

– Grunnen til at jeg valgte å utvide skjenketidene var at mange dugnadsarbeidere, som hadde jobbet et halvt døgn i strekk, kom inn på utestedet akkurat da skjenketiden var over. Det var veldig god stemning i lokalet, og jeg synes det var ille at de ikke skulle få ta seg en velfortjent pils. Jeg valgte derfor å bruke ordførermandatet til å gi dispensasjon for en halvtime ekstra skjenking, sier Christensen til VG.

Ordføreren forteller at han annonserte den utvidede skjenketiden i mikrofonen på scenen for at alle i lokalet skulle få det med seg.

– Helgens feiring i Notodden var historisk, og et resultat av en fantastisk dugnadsinnsats. Da mente jeg det var på sin plass at de som har lagt ned så mye jobb skulle få med seg litt av feiringen, selv om det var sent på kvelden.

Les også:SV vil ha pol overalt

– Dette var ikke en fyllefest, men en fest med voksne, ansvarlige mennesker. Det var også vakter i lokalet som sørget for sikkerheten, sier han.

Også tidligere på lørdagskvelden valgte Christensen å bruke ordførermandatet til å lette på skjenkeregelverket.

I forbindelse med en konsert i Telemarksgalleriet bestemte ordføreren at det var lov til å ta med alkoholholdige drikkevarer ut av festlokalet og til et uteområde – til tross for at dette ikke var godkjent på forhånd.

Les også: Jonas Gahr Støre refser norsk drikkekultur

– Hovedarrangøren hadde glemt å søke om bevilling til å ta med drikkevarer ut. Inne i lokalet var det svært varmt. Jeg benyttet derfor min fullmakt, og sa det var greit at folk kunne ta med seg glassene ut til et avgrenset område på utsiden av bygget i de rundt tre timene arrangementet der foregikk.

Konfererte med rådmannen

Ordføreren forteller at han mente hans generelle mandat som ordfører ga ham rett til å si at skjenkingen ute var greit, og at han konfererte med rådmannen før han tok avgjørelsen.

– Rådmannen synes også dette var helt greit, sier Christensen.

Christensen ser ingen problemer med avgjørelsen.

– Helgens arrangement var helt spesielt, og historisk for Notodden. Å bruke fullmakten min på denne måten er selvsagt spesielt, men jeg mener at avgjørelsene mine er helt uproblematiske sett i lys av helgens arrangement.

Ordføreren ønsker å understreke at de nasjonale vedtektene sier at skjenking kan foregå til klokken 03.00, men at Notodden kommune har valgt å sette grensen til klokken 02.00.

Les også:Droppet skjenkestopp fra 02.00

– Kan folk forvente å få kjøpe alkohol på Notodden utover skjenketidene også ved senere anledninger?

– Nei, det kan de på ingen måte. Jeg kan skrive under på at dette aldri har skjedd før, og heller ikke vil skje igjen så lenge jeg er ordfører.

– Skulle det vise seg at jeg har gjort noe formelt galt, vil jeg beklage det, sier Christensen.

Rådmann i Notodden, Svein Aannestad, bekrefter til VG at han diskuterte den manglende godkjenningen for uteservering på Telemarksgalleriet med Christensen.

– Av og til oppstår det situasjoner som gjør at man må ta en rask avgjørelse. Vi anså at det var helt uproblematisk at han som ordfører godkjente dette, og vi vil informere om situasjonen på formannskapsmøtet torsdag, sier Aannestad.

Les også: Én av tre butikker solgte alkohol til mindreårige

– Lovbrudd

Professor i forvaltningsrett Karl Harald Søvig ved Universitet i Bergen er klar på at en ordfører ikke kan avgjøre skjenkebestemmelser på eget initiativ.

– Utviding av skjenketidene er en avgjørelse som skal opp i formannskapet. Kommuneloven slår fast at en ordfører handler på oppdrag fra loven, eller fra kommunestyret. Dette er ikke noe han kan bestemme alene.

– Har ikke ordføreren fått tillatelse fra kommunestyret til å ta disse avgjørelsene, er dette i prinsippet brudd på loven, sier Søvig til VG.

Varaordfører i Notodden Knut H. Duesund (KrF) opplyser til VG at han ikke kjenner til at ordføreren bestemte seg for å håndheve alkoholreglementet på egen hånd lørdag.

– Men jeg kan ikke forstå at en ordfører har lov til å ta slike avgjørelser. Lovverket knyttet til skjenkebevillinger er strengt, og skal vedtas av et samlet formannskap, sier Duesund til VG.

– Vi har alltid hatt en ryddig praksis knyttet til skjenkebevillinger her i Notodden. Dette er ikke en heldig praksis å bedrive for en ordfører, sier varaordføreren.

Les også:Rapport: Disse yrkesgruppene drikker mest alkohol

120 gjester

Styreleder og daglig leder på utestedet Bellmann, Ole Rikard Moen, var selv til stede på Bellmann lørdag kveld, da ordføreren annonserte forlenging av skjenketiden.

Moen opplyser til VG at han har vært i kontakt med ordfører Christensen i forbindelse med den ene hendelsen lørdag.

– I tillegg til festen på Bellmann lørdag, var det også vi som sto for serveringen på Telemarksgalleriet tidligere på kvelden. Jeg har snakket med ordføreren om avgjørelsene han tok i forhold til alkoholen som ble tatt med ut, sier Moen til VG.

Moen opplyser at arrangementet på Bellmann lørdag kveld var åpent for alle, og at det var rundt 120 mennesker som deltok på festen.

– Hva synes du om at ordføreren tok loven i egne hender?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Moen.

Les også:Dette gjør alkohol med kroppen din

Les også

 1. Utested mister bevillingen etter rasisme-sjekk

  Utestedet Baroque i Oslo er fratatt bevillingen på grunn av etnisk diskriminering.
 2. Én av tre butikker solgte alkohol til mindreårige

  Én av tre matbutikker som fikk besøk av Juventes mindreårige kontrollører i fjor, lot dem kjøpe alkohol.
 3. Arbeiderpartiet dropper skjenkestopp fra 02.00

  Arbeiderpartiets stortingsgruppe besluttet onsdag å foreslå en innstramming av alkoholpolitikken.
 4. Jonas Gahr Støre refser norsk drikkekultur

  Ap-leder Jonas Gahr Støre (54) åpner for at Vinmonopolet kan overta taxfree-salget av alkohol på flyplassene, men vil…
 5. Ap kan si nei til alkohol - ja til heroin

  Slutt på taxfree-alkohol og ja til heroin til tunge rusbrukere. Det kan bli elementer i Arbeiderpartiets nye…
 6. SV vil ha pol overalt

  SV vil pålegge Vinmonopolet  å åpne polutsalg i alle norske kommuner som ønsker det: – Pol til folket!
 7. Drammensordfører vil bestemme skjenketidene selv

  Høyres ordfører i Drammen støtter Frps forslag om liberalisering av skjenkepolitikken og sier Drammen selv…

Flere artikler

 1. Pluss content

  Høyt spill om taxfree

 2. Tidligere Ap-topper i høyt spill om
  taxfree-milliarder

 3. #vihjelper: Slik engasjerer vi oss for flyktningene: Marianne (28) tok tatovering til inntekt for flyktningene

 4. Trump trosser smittevern: Holder massemøte på åstedet for USAs verste lynsjing

 5. Dagens viktigste corona-nyheter

Fra andre aviser

 1. Åpner for ølsalg mens Rosenborg spiller

  Aftenposten
 2. Spriten er tapt for MC-klubb

  Bergens Tidende
 3. - Dette vil fjerne lokale artister fra Garage

  Bergens Tidende
 4. Slutt på kulturskjenkingen

  Bergens Tidende
 5. Kommunelege har ventet på innstramming

  Fædrelandsvennen
 6. Høringssvarene har kommet inn: Alle sier «nei» til utvidet skjenking

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder