Svenske fyllekjørte i motsatt felt i 110 km/t: Norske Jørn (42) tok opp kampen: – Trodde det skulle ende med dødsulykke

Se den dramatiske videoen

Bastian møtte fyllekjøreren på veien:  – Jørn reddet livet vårt

På bilturen hjem fra Liseberg oppdaget Jørn Gilberg fra Fredrikstad at en bil kjørte i motsatt kjøreretning. Det skulle bli en dramatisk kamp for å få stoppet fyllekjøreren.

Oda Marie Midbøe
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Det var en skrekkblandet opplevelse. Jeg trodde det skulle ende opp med en dødsulykke, sier Jørn Gilberg til VG.

Med to barn i baksetet og kona på sin høyre side ble turen hjem fra Liseberg alt annet enn rolig for Jørn Gilberg (42) i nitiden lørdag kveld.

Politiet fikk første melding om den farefulle kjøringen klokken 21.15 lørdag kveld, skriver Göteborgs Tidning, som først omtalte saken. Det skulle imidlertid ta over 40 minutter før mannen ble stoppet.

Jørn Gilberg, som til daglig jobber som lege, fikk bakoversveis da han oppdaget at en bil på den andre siden av midtdeleren på E6 utenfor Uddevalla kjørte samme retning som ham - og dermed i motsatt kjørebane. Farten skal ifølge Gilberg ha vært mellom 100 og 110 kilomterer i timen.

HANDLET RASKT: Jørn Gilberg fryktet at den svenske sjåføren skulle frontkollidere med biler i motsatt kjøreretning. Dermed tok han opp kampen med sjåføren for å få stoppet ham. Foto:Privat,

– Vi prøvde å signalisere at han kjørte i feil kjøreretning med lys og tuting, og jeg prøvde også på et punkt å kaste en plastbeholder på bilen. Vi varslet politiet og lå parallelt med ham i 16-17 minutter, sier Gilberg, som legger til at de også prøvde å advare møtende trafikk med lys og lydhorn om den alvorlige situasjonen.

Ville stoppe sjåføren

Men den svenske sjåføren fortsatte i full fart i samme retning, til tross for at biler på begge sider av veien iherdig prøvde å varsle om feilen.

Dermed bestemte Gilberg seg for å ta opp kampen, i håp om å stoppe sjåføren. Han økte farten og kjørte fra. Da han kom til et veiskille der motorveien går over til landevei, fikk han stoppet en lastebil som da sperret veien for trafikk. Noen minutter senere dukket den svenske sjåføren opp.

– Han kjørte forsiktig før han stoppet opp. Han virket veldig desorientert. Jeg åpnet døren, slo av motoren og tok nøklene, forteller Gilberg.

– 1,8 i promille

Etter et kvarters tid lot han mannen, som er i 70-årene, få sette seg inn i bilen igjen, ettersom han fortsatt hadde mannens nøkler i hånden.

– Men plutselig kjørte han videre i full fart, fortsatt i feil retning. Han må ha hatt et par ekstranøkler i bilen, sier Gilberg.

Noen kilometer unna klarte politiet å stoppe mannen.

– Vi tok en alkoholtest på mannen, og han blåste 1,8 i promille. Han var med andre ord veldig beruset, sier Lars-Gunnar Gustafsson, som er bistående vakthavende befal ved Västra Götaland politidistrikt, til GT.

Heldigvis var det ingen som kom til skade av mannens livsfarlige kjøring. Han minstenkes nå for kjøring i beruset tilstand og uaktsom kjøring i trafikken.

– Dette er jo livsfarlig. Han kunne ha frontkollidert. Folk kunne ha dødd, sier Gustafsson videre til avisen.

– Reddet livet vårt

Norske Bastian Berge (61) var i en av de mange bilene som møtte på den svært trafikkfarlige sjåføren på samme veibane.

– Det var ganske skummelt. Jeg lå heldigvis i høyre fil akkurat da, men holdt en høy hastighet. Han passerte meg før jeg rakk å reagere, sier Berge til VG.

Han tok selv kontakt med Jørn Gilberg tidligere i dag, etter å ha sett saken i svenske aviser.

– Han reddet livet vårt. Han gjorde meg oppmerksom med blinkinken med lyset. Det gjorde at jeg skjønte at det var noe. Det kunne ha blitt en kjempesmell, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder