ANDRE BOLLER: 8.oktober kom Per Sandberg (Frp) til Sundvolden-forhandlingene med ferske boller. Da hadde han fortalt Siv Jensen at han ikke ville bli statsråd. Foto: HELGE MIKALSEN

Derfor ville ikke Per Sandberg bli statsråd

Per Sandberg skriver at frykten for støy rundt hans egen person, sammen med hensynet til familien, var avgjørende for at han ikke ønsket å bli statsråd i Høyre Frp-regjeringen.

  • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over seks år gammel

I boken «Mot min vilje» som slippes i salg onsdag, skriver Sandberg at han fortalte Frp-leder Siv Jensen om sin endelige avgjørelse fredag 4.oktober.

Den fjerde dagen med regjeringsforhandlinger mellom Høyre og Frp på Sundvolden hotell ba han om en samtale med Frp-lederen.

«Jeg har bestemt meg. Det er viktig for meg å formidle det til Siv før det blir for vanskelig og jeg setter henne i en dum situasjon», skriver Sandberg i sin dagbok om kvelden 4.oktober.

Ikke motivert
Under fire øyne fortalte Sandberg til Siv Jensen at han ikke var motivert nok, og at det ville koste partiet for mye å ha ham med som statsråd.

Siv var uenig, forteller Sandberg.

Sikkerhetsklarering
To dager tidligere hadde Sandberg fått spørsmål fra VGs medarbeider på Sundvolden om han var sikkerhetsklarert. Sandberg skriver at han tok spørsmålet fra VG som et ubehagelig forvarsel, om at VG forberedte en større sak om sikkerhetsklarering etter dommen mot ham fra 1996.

I samtalen med Siv Jensen forsikret hun Sandberg om at han ville bli sikkerhetsklarert, og at litt styr skulle de klare å takle.

Men Sandberg skriver at det handlet om mer enn det for hans del. Han fryktet at den gamle dommen ville forfølge ham videre, at den ville bli brukt av politiske motstandere og at det ville suge energi og ressurser ut av ham.

Fryktet arbeidsmengden
Han fryktet også den parti-interne kranglingen, han fryktet arbeidsmengden som statsråd, og han fryktet at belastningen for familien ville bli for stor, ved å flytte dem fra Senja til Oslo.

Senere fredag kveld orienterte han også Høyre-leder Erna Solberg om det han hadde fortalt Siv Jensen - og om VG-artikkelen han fryktet vile komme.

Sandberg skryter av Erna Solberg, som slo fast at det ikke er VG som sikkerhetsklarerer statsråder.

Sandberg innrømmer i boken at han hadde intens lyst til å bli statsråd da sonderingene og forhandlingene gikk på sitt beste. Han var storfornøyd med å få gjennomslag for et infrastrukturfond på 100 milliarder kroner, og for 24-års aldersgrense for å hente hjem ektefelle.

Likevel var det ikke vanskelig for ham å si nei. Jo mer han tenkte, desto flere fordeler fant han ved å si nei, skriver han.

Siv ble skuffet
«Siv ble skuffet over svaret mitt. Hun sa det. Men hun forsøkte likevel ikke å overtale meg en gang til.», skriver Per Sandberg i boken

Han legger ikke skjul på at han fryktet at han kunne gå på en helsemessig smell. Sandberg skriver i boken at han før sommeren i år fikk helsemessige advarsler om at han er i gruppen som kan få diabetes og hjerteproblemer.

I forkant av sonderingene med Høyre, KrF og Venstre i Nydalen etter den ikke-sosialistiske valgseieren, fryktet han en ny smell lik den han gikk på i 2006.

Fryktet spekulasjoner
Sandberg skriver at han ba Siv Jensen om å finne en erstatter for ham til å delta i sonderingene, men det sa Frp-lederen blankt nei til. Hun fryktet spekulasjoner og svekkelse av partiet.

Per Sandberg ønsker ikke å kommentere bokens innhold i forkant av utgivelsen onsdag.

Mer om

  1. Fremskrittspartiet (Frp)
  2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Siv Jensen: - Det er en omfattende kabal som skal legges

  2. Sandberg kan bli vraket som statsråd

  3. Erna: Vi har testet de politiske grensene

  4. Varsler snarlig regjerings-avklaring

  5. Her skal Norge få ny regjering

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder