Sundtoft freder ikke Porsgrunn etter Porsgrunn-nei

GIFTFART: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft har gitt Miljødirektoratet kort frist med å komme opp med ulike alternativer for nytt giftdeponi. FOTO: TROND SOLBERG/VG Foto: ,

Norges gift: Snart fullt utenfor Holmestrand - Porsgrunn/Brevik nekter å ta over: Lover å løse giftkrisen i Norge

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) har satt jobben med å finne en løsning på giftkrisen i Norge i turbofart.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

I forrige uke sa et stort flertall i Porsgrunn bystyre klart nei til å konsekvensutrede avfallsdeponi ved i Norcems kalksteinsgruver ved Brevik.

Maling, tungmetaller, etsende væske, kjemikalier og annet farlig avfall fra industri, kommuner og private hjem samles i hovedsak i dag ett sted: På Langøya utenfor Holmestrand, hvor Bjørn Rune Gjelstens NOAH AS har et stort mottak.

Frist til 20 mars

Men det er fullt om vel fem år og det haster med å finne en annen løsning.

– Det er et nasjonalt mål at alt farlig avfall skal tas forsvarlig hånd om og at vi skal ha god nok behandlingskapasitet i Norge, sier Sundtoft.

– Jeg mener vi må planlegge for nye løsninger i Norge når Langøya er fylt opp om noen år. Derfor har jeg bedt Miljødirektoratet om en egen vurdering av behovet for et nytt anlegg som kan ta imot avfallet som i dag går til Langøya.

Hun har bedt direktoratet levere i turbofart:

Miljødirektoratet har fått frist til 20 mars for å vurdere løsninger i Norge når Langøya er fylt opp om noen år.

– Skal vurdere Brevik

Hun gjør det klart at Brevik ikke er fjernet fra listen, selv om kommunestyret har sagt nei. Det betyr at det lokalpolitiske ønsket om bråstopp, kan få seg et skudd for baugen.

– Jeg har også bedt direktoratet om å vurdere det planlagte anlegget i Brevik og om det finnes andre egnede alternativer i Norge, sier hun

NHO-tilknyttede Norsk Industri er organisasjonen som på vegne av industrien har påtatt seg ansvaret for å sikre at industrien og andre får levert sitt giftige avfall i et sikkert deponi.

Sundtoft får skryt

– De aller fleste fagmiljøer mener Brevik uten sammenligning er det beste stedet, fordi Norcem sammen med Aker Solutions planlegger å rense CO2 fra produksjonen ved Norcem-anlegget og bruke CO2-en til å binde massene i deponiet, sier administrerende direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri.

– Jeg syne det er svært bra at Sundtoft, som er ansvarlig for en så viktig sak, tar tak i den situasjonen som har oppstått på en så klar måte. Norsk miljøpolitikk og våre internasjonale forpliktelser kan ikke overkjøres av lokal partipolitisk taktikk uten forankring i fakta, sier han.

– Fange CO2

Det er NOAH som sammen med Norcem skal ha ansvaret for et eventuelt giftig avfallsanlegg inne i gruvene i Brevik. Akers Solution og Norcem skal jobbe med CO2-fangst. NOAH og Norcem har laget en egen nettside for å beskrive Brevik-løsningen.

Bellonas Frederic Hauge skryter for en sjelden gangs skyld av en miljøminister.

– Jeg synes Sundtofts kontante behandling av denne saken er bra. Vi trenger raskt et nytt avfallsdeponi.

I Porsgrunn er motstanden stor og bystyret var klare på at de ikke aksepterer å være eneste alternativ og krever at det gjøres en faglig vurdering av andre alternativer.

Les også

Mer om

 1. Miljøvern
 2. Solberg-regjeringen
 3. Næringsliv

Flere artikler

 1. Pluss content

  Avfallet ingen vil ha

 2. Ny borgerlig miljø-krise: Illsint motstand mot farlig avfall i Brevik

 3. Frykter giftulykker i Brevik

 4. Bellona-Hauge om deponisaken: – Ikke la Elvestuen bestemme

 5. Ekspertutvalg: Farlig avfall kan lagres andre steder enn Brevik

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder