IKKE MANNSTERKE: Fengselsbetjent Marit Solheim og kollega Alf Håvard Nilsen i Hof fengsel i Vestfold. Foto:Alf Øystein Støtvig,VG

To betjenter passer på 109 fanger alene

HOF FENGSEL (VG) – Jeg innrømmer at jeg kan være redd på jobb. Det er ikke spørsmål om noe kan gå galt, men når det går galt.

  • Silje Løvstad Thjømøe
  • Alf Øystein Støtvig (foto)
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Marit Solheim har vært fengselsbetjent i Hof fengsel siden 2008. I tillegg er hun lokalleder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY). Hun har aldri vært redd for å gå på jobb. Men i den senere tiden har dette snudd.

– Vi har langt flere tyngre kriminelle nå enn tidligere, og det gir oss store utfordringer. Som lavsikkerhetsfengsel baserer soningen her seg på tillit, og når vi får innsatte med utagerende oppførsel og rus- og alkoholproblemer så får vi et problem, sier Solheim, og nikker mot det rundt to meter høye gjerdet.

Les også:Sturla Berg-Johansen sonet i Hof fengsel - sjokkert over narkoflom

Vi står midt på den åpne plassen i Hof fengsel. Her kan innsatte bevege seg fritt rundt hele dagen. Gjerdet er gjennomsiktig, porten åpen, betjentene færre og brakkedørene ulåste.

– Fra fredag klokka tre til mandag klokka syv, samt alle netter, er vi kun to betjenter på jobb. Det vil si, vi er tre personer, men en sitter i sentralvakta og kan aldri forlate den. Så da har to personer ansvar for 109 mannlige innsatte alene. Det er helt uforsvarlig.

Les også:Slik raseres norske fengsler (krever innlogging)

Var alene på jobb - ble angrepet

– Om det skulle oppstå en situasjon så har vi lite å stille opp med, sier fengselsbetjent og lokalleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Alf Håvard Nilsen.

REDDE PÅ JOBB: Mange av de innsatte bruker tiden i fengslet på å snekre paller, og har da tilgang til spikerpistol som sees på bildet her. – Vi frykter for vår egen sikkerhet, og har lite å stille opp med når vi er to mot 109 personer, sier Alf Håvard Nilsen. Foto:Alf Øystein Støtvig,VG

Han snakker av erfaring. For seks år siden ble han angrepet av fire innsatte da han var på jobb i Horten fengsel. De slo han blant annet med jernstang og hoppet på hodet hans. De ga seg ikke før de fikk nøklene hans. Han var i praksis alene på jobb.

– Det var en nær døden-opplevelse. Etter den hendelsen ble det bevilget penger til 13 flere stillinger for å oppbemanne de mindre anstaltene i landet. Men det er det som er så tragisk, at noe så alvorlig må skje før det blir gjort endringer, sier Nilsen.

– Et paradoks er at det i dag ikke lenger er midler til disse 13 stillingene. Midlene ble fjernet først i 2014.

Les også:Frykter mange innsatte vil bli farligere uten sinnemestringskurs

– Er dere redde på jobb?

– Ja, jeg innrømmer kan være redd på jobb, både for kollegaene mine og for min egen del, sier Solheim.

– Det er ikke et spørsmål om noe kan gå galt, men når det går galt. Dette er et varsku fra oss, og jeg håper bekymringsmeldingen blir tatt på alvor, sier Nilsen.

Les også:Fengselsbetjenter blir spyttet på og angrepet med våpen

Finner alkohol, våpen og narkotika

Daglig kan de finne narkotika, alkohol og hjemmelagde våpen.

– Og det finnes garantert mer som vi ikke har funnet ennå. Vi blir lurt hver dag, sier Solheim, og kikker ut over området.

Hof 20150717 Alf Håvard Nilsen og Marit Solheim, betjenter i Hof fengsel, mener det er forlite med 2 betjenter til 109 innsatte. FOTO ALF ØYSTEIN STØTVIG/VG Foto:Alf Oeystein Stoetvig,

Bak brakkene der de innsatte bor ligger grøntarealer. Det er umulig å holde øye med hele området samtidig, og Solheim og Nilsen forteller om nedgravd amfetamin, funn av stikkvåpen og medisinsalg innad i fengselet.

– Når vi er to på jobb så skal vi fremdeles vekke alle sammen, telle dem, dele ut medisiner, sørge for bespisning, visitere rom, ta imot besøkende, drive miljøarbeid og hjelpe innsatte med det de måtte trenge. Det sier seg selv at det blir vanskelig, og dessverre er det miljøarbeidet som forsvinner først, sier Solheim.

– Og det er ganske kritisk. For mange som er her er syke, de sliter med angst og depresjoner, og de kan bli svært aggressive. At vi ikke får drevet med rehabilitering er derfor ille. En ting er at vi frykter for egen sikkerhet, en annen ting er at de skal ut i samfunnet igjen. De skal bli din eller min nabo, sier Solheim.

Les også:Fengslet som sjokkerer i utlandet - slik soner de på Bastøy

– Et fengsel de innsatte styrer

– Det er bare å erkjenne at dette er et fengsel som de innsatte styrer, sier forbundsleder Knut Are Svenkerud i Kriminalomsorgens Yrkesforbund.

– ILLE: Slik beskriver forbundsleder i KY, Knut Are Svenkerud, situasjonen i Hof fengsel. Han mener det kun er spørsmål om tid før noe galt skjer. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Han mener bemanningen i Hof fengsel er uansvarlig, og sier til VG at han er bekymret for situasjonen.

– At to betjenter skal passe på 109 innsatte er ille. Det er et alvorlig inngrep i sikkerheten til de tjenestemennene som er der, samtidig som det ikke gir de innsatte en god behandling.

Han sier han forstår fengselsbetjentenes frykt.

– Det er logisk at de er redde. At de likevel går på jobb sier noe om hva som bor i dem. Jeg håper politikerne får opp øynene snart, for det er bare snakk om tid før noe går galt. Og da må noen bære med seg det videre.

Direktøren: – Ikke uforsvarlig

– Jeg er enig i at bemanningen er fryktelig lav, men jeg mener ikke at det er uforsvarlig, sier direktør Bjørn Krogsrud i Kriminalomsorgen Region Sør, da VG spør om han mener bemanningen på Hof fengsel er forsvarlig.

– Så må det sies at det tidligere kun var en person ute blant de innsatte, mens de nå er to. Også er de jo tre på jobb, men en sitter alltid i vaktsentralen, sier Krogsrud.

– Men hva tenker du om at betjenter sier at de frykter for egen sikkerhet, og at det kun er tidsspørsmål før noe går galt?

– Det er ingen tvil om at den innsattgruppen som er på Hof nå er vanskeligere enn den som var der tidligere. Men jeg har ingen klare indikasjoner på at det ikke er forsvarlig, sier Krogsrud, som også presiserer at han ikke liker budsjettkuttet i kriminalomsorgen.

– Jeg ønsker meg et større budsjett, og om det økes så står Hof høyt oppe på listen over fengsler som vil bli rustet opp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder