HELERITILTALT: Imran Saber (37) avbildet under en Pushwagner-utstilling i 2010. Han er kjent som svært kunstinteressert, og eide da bildet ble tatt flere malerier av den kjente kunstneren. Foto:Markus Aaarstad,

Polititeori i helerisaken: Nokas-utbytte skal ha blitt hvitvasket

Sabers forsvarer: - Det er én av de tingene han er blitt spurt om i avhør og

som han nekter på det mest bestemte

En av politiets hovedteorier er at pengene, som ifølge siktelsen  skal ha blitt hvitvasket av politikeren og Imran Saber, stammer fra Nokas-ranet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tirsdag ble Imran Saber (37) pågrepet og politiet ransaket hjemmet hans i Oslo. Også en annen mann, som er kjent som både forretningsmann og politiker, ble pågrepet av politiet samme dag.

Politiet hadde på forhånd fått Oslo tingretts tillatelse til ransaking hos politikeren. Retten har vurdert at det er skjellig grunn til mistanke, og ga derfor ransakingstillatelse.

Det bekrefter mannens advokat Tom H. Glosimot overfor VG.

37-åringen, også kjent som «Onkel Skrue», er fra før av tiltalt for heleri av minst 4,4 millioner kroner.

Men han er nå siktet for nye straffbare forhold. Politiet mener han har hvitvasket kriminelle penger gjennom politikerens firma.

VG får opplyst at det er snakk om til sammen syv millioner kroner, ifølge siktelsen.

Hvitvasking i ti år

Ifølge flere kilder mistenker etterforskerne at pengene, som Saber skal ha plassert i politikerens virksomhet, er utbytte fra Nokas-ranet.

– Det er helt ukjent for meg. Det har jeg ikke hørt noe om, sier Glosimot når VG fremlegger disse opplysningene for han.

Politiadvokat Asmund Riegels vil ikke kommentere VGs opplysninger.

Ifølge siktelsen skal penger ha blitt hvitvasket fra 2005 og helt frem til dags dato.

Saber har vært registrert som ansatt i et selskap eid av politikeren i to år, men ifølge siktelsen skal den antatte hvitvaskingen ha pågått i et mye lengre tidsrom.

Totalt 57,4 millioner kroner ble båret ut fra tellesentralen i Stavanger under Nokas-ranet 5. april 2004. Elleve år etter norgeshistoriens største ran er 51 millioner kroner av utbyttet fortsatt på avveie.

Helerisiktet politiker: Erkjenner ikke straffskyld

Politikeren som er siktet for grovt heleri/hvitvasking av syv millioner kroner etter straffelovens paragraf 317, sammen med Imran Saber, sier han ikke erkjenner straffskyld. Det bekrefter mannens advokat Tom H. Glosimot overfor VG.

Politikeren nekter også å la seg avhøre av politiet.

– Som siktet i en straffesak kan han nekte avhør og benytter seg av det. Min vurdering har vært at han ikke skal avgi forklaring, sier Glosimot til VG.

Til NTB utdyper han at årsaken til dette er at klienten risikerer å bryte reglene om taushetsplikt.

Oppholdt seg i Dubai

Sabers forsvarer Øystein Storrvik sier til VG onsdag kveld at Saber nå er ferdig med avhørene:

– Vi har vært i avhør både i går og dag og min klient har svart på de spørsmålene han har fått. Han nekter fortsatt straffskyld. Etter avhøret fikk han beskjed om at han ville bli løslatt i løpet av kvelden, sier Storrvik.

Under avhørene skal Saber ha blitt konfrontert med spørsmål om han har hvitvasket penger som er utbytte fra Nokas-ranet.

– Det er én av de tingene han er blitt spurt om i avhør og som han nekter på det mest bestemte, sier Storrvik.

Politiet tok tirsdag beslag i flere kunstgjenstander da de ransaket Sabers bolig.

Saber skulle etter planen ha møtt som tiltalt i Oslo tingrett i januar, men politiet klarte ikke å finne ham og saken måtte utsettes.

Ifølge VGs opplysninger oppholdt Saber seg i Dubai. VG så blant annet en video der 36-åringen festet med en norsk kvinne på en fasjonabel nattklubb i emiratet. Opptaket var angivelig blitt gjort i romjulen.

15 menn dømt

Rettssaken etter Nokas-ranet var den mest omfattende i Norge i fredstid. 13 menn satt på tiltalebenken i menighetshuset på Forus utenfor Stavanger. Alle ble ti slutt dømt. Den siste av ranerne, Jusuf Hani, flyktet til utlandet etter ranet, men meldte seg for norsk politi i 2009. Han ble i 2010 dømt til seks og et halvt års fengsel.

En vekter, som Toska navnga i åpen rett og fortalte at hadde gitt ham innsideinformasjon om NOKAS, ble i 2008 dømt til tre års fengsel.

Dermed er totalt 15 menn dømt for NOKAS-ranet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder