DREPT: Katten Phil (6 år) ble funnet drept på en bro ved Bleikemyr i Haugesund. Broen brukes blant annet av barn på vei til skole i området. Til sammen er fire katter funnet mishandlet og drept i Haugesund de siste ukene. Foto: MONA HØIE/DYREBESKYTTELSEN

Utlover dusør etter brutale kattedrap i Haugesund

(VG Nett) Privatpersoner har begynt å gå vakt om natten etter at katter har blitt funnet spiddet på trær. Politiet står på bar bakke.

  • Audun Beyer-Olsen
  • Fredrik Svendsen

Den første døde katten ble funnet med oppsprettet mage i en gren for to uker siden.

En uke senere, mandag i forrige uke, ble nok ett dødt dyr funnet hengende fra et trafikkskilt i den nordre bydelen, skriver Haugesunds Avis.

- Den ene hadde blod i hodet og hang over et gangstiskilt nederst i Damveien. Sannsynligvis har noen gjort dette i løpet av natt til mandag, sier Karianne Hauge Aksland til avisen.

Tre dager senere ble en tredje katt funnet spiddet på en grein ved en lekeplass i nærheten. Den fjerde døde katten hang fra en gangbro tirsdag denne uken. Den bærer preg av mishandling, skriver lokalavisen.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Etterlyser tips

- Det er snakk om fire katter som har blitt drept. Dette er ikke så lett å etterforske når vi ikke har tips i saken, sier Svein Roald Vikse, operasjonsleder i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, til VG lørdag.

Ansvarlig for etterforskningen, politiførstebetjent Torbjørn Nervik, uttaler til NRK at de ønsker å komme i kontakt med vitner og andre som vet noe om kattedrapene.

- I slike saker er vi veldig avhengige av publikumstips. Dette er en særdeles dårlig måte å oppføre seg mot dyr på og det er selvfølgelig straffbart, sier Nervik til TV-kanalen.

Går vakt i området

HOLDER VAKT: Tonje Kvamme fra Haugesund er en av privatpersonene som nå utlover dusør for å finne kattedrapsmannen i byen. Her er hun sammen med katten Tigergutt. Foto: PRIVAT

Nå har privatpersoner, i samarbeid med Dyrebeskyttelsen, samlet inn penger til en dusør i håp om å finne personen eller personene som står bak drapene, skriver lokalavisen.

- Alle er like brutale og kattene har blitt mishandlet til døde. Den person som dreper kattene, plasserer dem strategisk på skoleveier der det går mye barn. De blir funnet spiddet på greiner og hengt opp på skilt i ukedagene, sier Tonje Kvamme til VG.

Sammen med et 20-talls andre personer, er hun også med på å gå vakt i nabolaget på kveldene og om natten.

- Vi går rundt i nordre bydel. Vi vet ikke hva vi leter etter og har ingen ledetråder. Derfor fant vi ut at vi skulle samle inn til dusør, i håp om at noen som vet noe skal si noe, sier Kvamme.

Hun bor selv i området og har katter. De tør hun ikke slippe ut på nattestid.

- Jeg anbefaler alle å holde kattene inne på natta. Det første jeg tenker er at det er en sadist. Det er ingen oppegående mennesker som holder på sånn, sier Kvamme.

Dusør på 6000 kroner

Styremedlem i Dyrebeskyttelsen Norge Haugaland, Marit Fosen, har vanskelig for å forstå hvorfor noen ønsker å utsette kattene for dette.

- Det er så vanvittig. Det må være en person som hater katter noe intenst. Vedkommende tar ikke bare livet av kattene, men mishandler dem grovt, sier Fosen.

Kattedrapene har skapt stort engasjement i lokalsamfunnet. Lørdag gikk Dyrebeskyttelsen ut i media og ba folk gi penger til en dusør. Så langt er 6000 kroner samlet inn. Pengene skal gå til den som kan gi informasjon som fører til at dyremishandleren blir tatt.

- Det er rett og slett en desperat handling fra vår side. Politiet har jo ingen spor, sier Fosen.

Et mønster i drapene

Det var den seks år gamle katten Phil som ble funnet død tirsdag.

- Vi slapp katten ut klokken ni om kvelden på mandag. Han har ofte gått ute om natten. Da vi skulle gi ham mat om morgenen var han vekk. Vi ble litt bekymret. På formiddagen fikk samboeren min telefon om at han var funnet død. Nå har vi anmeldt det til politiet, sier Thomas Wenneck Askeland til VG.

Han synes det er sjokkerende at noen ønsker å skade et levende dyr.

- Det er forferdelig å tenke på hva den har gått gjennom lidelser. Det er skremmende at katter havner i hendene på sadister. Dette er ikke en enkeltstående hendelse. Det er et mønster. Det gjør at det bør få mer fokus hos politiet. Jeg håper de som står bak blir tatt, sier Askeland, som også har gitt penger til dusørpotten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder