Stopp DLD: Føyer seg inn i rekken av kritiske rapporter

KRITISK: Nestleder i Stopp Datalagringsdirektivet, Heidi Nordby Lunde, mener den danske rapporten viser at datalagringsdirektivet vil gi dårlige resultater i Norge. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Dansk rapport: Datalagring bekjemper ikke kriminalitet

(VG Nett) En dansk rapport viser at massiv overvåkning av danskenes internettbruk ikke har gitt resultater.

 • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over syv år gammel

En rapport det danske Justisdepartementet utarbeidet for EU-kommisjonen skulle beskrive ti eksempler på tilfeller der lagring av danskenes telefon- og internettrafikk ble brukt til å bekjempe kriminalitet.

Men det gikk ikke helt som planlagt - ifølge Comon.dk viste det seg at lagrede data om internettbruk ikke hadde hatt noen verdi for etterforskningen i noen av sakene.

- Rapporten viser at det ikke blir tryggere dess mer vi overvåker. Det er ikke er alltid datalagring er effektivt, sier nestleder i organisasjonen Stopp Datalagringsdirektivet Heidi Nordby Lunde.

Omfattende lagring

Da Danmark innførte direktivet i 2007 gikk de lenger enn EU forlangte. For å bekjempe kriminalitet har politikerne vedtatt at teleselskapene skal logge store mengder av danskenes internettrafikk.

Men av de ti sakene departementet viser til i rapporten, har de benyttet seg av internettopplysninger i bare én av sakene - uten at det fikk noen betydning for saken.

Den norske implementeringen innebærer ikke logging av datapakker på samme måte. Lunde mener likevel at rapporten føyer seg inn i rekken av evalueringer som viser at direktivet har liten effekt.

- Vi har allerede mange negative erfaringer fra andre land, og det burde blitt tatt større hensyn til i den norske debatten, sier Lunde.

- Bekjemper kriminalitet

Politiet er blant aktørene som har tatt til orde for innføringen av direktivet i den norske debatten.

Politidirektoratet understreker at de ikke kjenner sakene i den danske rapporten, men synes ikke konklusjonen er bekymringsverdig.

- I høringsrunden redegjorde vi grundig for at historiske trafikkdata blir brukt i mange store og alvorlige straffesaker. Her viste vil til eksempler som drap, ran og voldtekter. Det har ikke skjedd noen endring i dette, sier seksjonssjef Morten Hojem Ervik til VG Nett.

Heidi Nordby Lunde i Stopp DLD krever at politiet må kunne vise til raske resultater for å rettferdiggjøre direktivet.

- Seks måneder etter innføringen bør vi kunne se en radikal i fremgang i kriminalitetsbekjempelsen. Det skal være en klar oppgang i oppklaringer som kan føres tilbake til datalagringsdirektivet - det har politiet lovet oss, sier Lunde.

- Viktig med evaluering

I høringsrunden markerte Datatilsynet seg som en sterk kritiker av datalagringsdirektivet. Direktør Bjørn Erik Thon vil ikke kommentere den danske rapporten, men sier at det er viktig at direktivet evalueres når det blir innført i Norge.

- Når man innfører noe såpass omfattende og dyrt, er det viktig at det har den effekten det skal ha. Men det kan vi først vite når direktivet har vært praktisert en stund, sier Thon til VG Nett.

Han viser til VGs sak tidligere denne uka om hvor mye informasjon mobilselskapene har om oss.

- Det er allerede inngripende, og det blir enda mer som lagres når datalagringsdirektivet trer i kraft.

Direktivet skulle etter planen trå i kraft i april i år. Men fordi regjeringen trenger mer tid på å vurdere hvem som skal ta regningen, er innføringen utsatt to ganger.

Dansk regjering presset

I Danmark har Justisdepartementets rapport ført til at den danske regjeringen er under stort press for å begrense overvåkningen.

Ifølge Comon.dk krever opposisjonen at justisministeren begrenser overvåkningen til det aller mest nødvendige. De frykter at Danmark har overimplementert direktivet ved å innføre mer overvåkning enn EU krever.

Justisministeren står imidlertid fast på at datalagring er viktig for politiet.

- At politiet har tilgang til alle danskers telefon- og internettrafikk er avgjørende for oppklaringen av grove forbrytelser, sier Morten Bødskov.

VG Nett har ikke lyktes i å få en kommentar fra det norske Justisdepartementet.

Les også

 1. Dette vet mobilselskapet om deg

  Mobiloperatøren din lagrer hvor du er og hva du gjør, i opp til tre måneder.
 2. Vil prøve datalagringsdirektivet for retten

  Organisasjonen Digitalt Personvern med Georg Apenes i spissen, varsler søksmål mot staten på grunn av…
 3. Telenor delte private e-postadresser med 850 personer

  (VG Nett) Ved en feil sendte Telenor samme epost til 850 personer. Nå reagerer flere kunder sterkt på at ukjente har…
 4. Utsetter datalagringsdirektivet ytterligere

  Regjeringen trenger mer tid på på vurdere hvem som skal ta regningen for datalagringsdirektivet, og utsetter innføringen…
 5. Kartlegger overvåking av ansatte

  Finansforbundet frykter at norske arbeidsgivere overvåker tidsbruken til sine ansatte, og setter i gang kartlegging av…
 6. Universitetet i Oslo nekter å utlevere studentlister

  Universitetet i Oslo (UiO) nekter å gi fra seg navnelister over 55.000 uteksaminerte studenter til et rekrutteringsfirma.

Mer om

 1. Personvern

Flere artikler

 1. Datalagring

 2. Datalagringsdirektivet kan bli utsatt igjen

 3. Justisministeren vil lagre IP-adressen din i seks måneder

 4. FN-ekspert advarer mot Storbritannias masseovervåkning

 5. Solberg om narkovarselet: – Politidirektoratet har brukt for lang tid

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder