ØKER: Tall fra SSB viser at nordmenn i 2013 handlet for 13,3 milliarder på dagsturer over grensen. Her ser du en handlekurv med svenske dagligvarer. Foto: Øystein Larsen-Vonstett / VG

Harryhandel fortsatt populært

Ingenting tyder på at nordmenns hang til å handle billige varer over grensen vil avta med det første. I fjor økte grensehandelen med hele 15 prosent til 13,3 milliarder kroner.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Til sammenligning handlet nordmenn for 12,6 milliarder kroner på dagsturer i utlandet, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I fjor foretok nordmenn over 7,6 millioner dagsturer over grensen for å handle inn billige varer som kjøtt, alkohol og tobakk. Året før foretok vi 6,4 millioner dagsturer.

Bare i siste kvartal i fjor økte grensehandelen med 19,6 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Hovedorganisasjonen Virke (tidligere HSH) mener tallene fra SSB er dyster lesning. Direktør Thomas Angell i Virke Dagligvarehandel mener regjeringen nå må komme på banen med tiltak.

KREVER TILTAK: Direktør Thomas Angell i Virke Dagligvarehandel mener regjeringen må komme på banen for å minske grensehandelen. Foto: Roger Neumann / VG

- På de siste åtte årene med rødgrønn regjering har det vært en vekst i grensehandelen på 52 prosent. Den forrige regjeringen hadde en politikk som førte til større prisforskjeller mellom Norge og Sverige. Nå må dagens regjering vise at de tar utfordringen på alvor. Vi trenger en politikk som gjør prisforskjellene mindre gjennom lavere avgifter og lavere tollmurer, sier Angell.

Angell irriterer seg særlig over de særnorske emballasje- og sjokolade- og sukkeravgiftene.

Ifølge Virke har tidligere bergninger vist at grensehandelen koster Norge over 10.000 arbeidsplasser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder