Scandinavian Star: Bare 1,5 time ble etterforsket

Da kaptein Hugo Larsen klokken 03.20 satte seg i livbåten med kurs for «Stena Saga», stoppet også granskingen av brannforløpet.

 • Øystein Larsen-Vonstett
 • Tim Peters
 • Sigrid Helene Svendsen
 • Anne Stine Sæther
 • Kenneth Lauveng
 • Dan Kåre Engebretsen

Artikkelen er over syv år gammel

Men det neste døgnet oppsto en rekke mystiske brannforløp. Disse ble knapt undersøkt i det hele tatt.

Mandag bestemte Oslo politidistrikt at de vil undersøke dødsbrannen om bord på «Scandinavian Star» 7. april for 23 år siden på nytt.

- Det har kommet opp så mange spekulasjoner om faktum i saken at jeg synes det er høyst rimelig å ta en ny gjennomgang, begrunner politimester Hans Sverre Sjøvold til VG.

Etter at brannen hadde tatt livet av 159 passasjerer om bord i «Scandinavian Star», og alle passasjerene og nesten alt av mannskap var evakuert, fortsatte det å brenne i hele 36,5 timer til. Blant de døde var en 37 år gammel danske. Politiet pekte senere på ham på som den eneste mistenkte for brannstiftelsen.

I store deler av denne perioden besto folkene om bord av seks medlemmer fra mannskapet og en gruppe hardt kjempende brannfolk.

OMKOM: Erik Mørk Andersen (37) omkom i den andre brannen på «Scandinavian Star» natt til 7. april 1990. Han er fremdeles norsk politis eneste mistenkte i saken. Foto: Privat

I mandatet til den offisielle granskingskommisjonen var det bestemt at det bare var brannene den første halvannentimen som skulle granskes.

- Riktig der og da

- Det virket riktig der og da. Kapteinen går fra borde og da er jo brannen vanligvis over. Brannfolkene kommer om bord og slukker, sier tidligere sakkyndig og brannteknisk ekspert hos Sintef, Øystein Meland til VG.

- Men i ettertid, med alt det som skjer av mulige andre branner, skulle vi naturligvis ønsket at vi hadde fått et mandat som varte lenger, men dette var mandatet kommisjonen ga oss.

Sammen med danske Dantest hadde de ansvaret for hele den branntekniske gjennomgangen av dødsbrannen.

- Fokuset til granskingskommisjonen var ikke en kriminaletterforskning, men å finne ut hva som hadde skjedd og forhindre at det skulle skje igjen. Samtidig hadde vi en avtale om å dele våre funn med politiet også slik at de kunne benytte dette i sin etterforskning, legger han til.

I den offisielle granskingsrapporten fra 1990, har en hydraulikkoljebrann som oppsto klokken 15 dagen etter dødsbrannen blitt viet et par sider i den flere hundre sider lange tekniske gjennomgangen. Et notat på én side fra danske Dantest var grunnlaget for dette. Ellers er lite undersøkt av myndighetene.

Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold ønsker ikke å si noe den tilsynelatende mangelfulle granskingen og etterforskningen.

- Er det problematisk at bare 1,5 time av 38 timer er etterforsket?

- Jeg ønsker ikke si noe mer om det. Nå må de få jobbe i fred, sier Sjøvold, og viser til ekspertgruppen som nå skal vurdere om det er grunnlag for å gjenoppta etterforskningen i saken.

- Ny etterforskning

Advokat Harald Stabell jobbet med overlevende og pårørende på 90-tallet og har fulgt saken siden. Han sier de 36,5 timene med brann som ikke ble gransket, er talende for etterforskningen som ble gjort. Samtidig peker han på at det gir desto bedre muligheter for en ny etterforskning nå.

- De senere brannene har rett og slett ikke blitt sett på så mye, så undersøkelsene nå blir jo omtrent første gang man ser på dette. Det gjør det langt lettere å trekke inn nye momenter og bevis - og å komme frem til andre konklusjoner, sier Stabell.

I de siste 22 årene har nåværende nestleder i Stiftelsen for etterforskning av mordbrannen på Scandinavian Star, Terje Bergsvåg, merket det svært korte mandatet på kroppen.

- Ja det norske politiet lent seg stort sett på det som ble gjort av SINTEF og Dantest. De fikk noe hjelp av svensk politi men det var ikke mye. Derfor hemmet det selvsagt politiet i ettforskningen at de bare hadde 1,5 time av en brann på 38 timer gransket. Det virker ikke som de gjorde mye selvstendig etterforskning, sier han til VG.

VG snakket med førstestatsadvokat Harald Strand kort tid før politiet offentliggjorde sin avgjørelse. Han hadde da vært i et orienteringsmøte om saken.

- Det er ikke aktuelt for riksadvokaten å kommentere noe i forbindelse med politiets saksgang, sa han til VG da.

Les også

 1. Etterlatt etter «Scandinavian Star»-brannen: - Livredd for at de ikke går grundig nok inn i det

  Rune Hogstad mistet søsteren i «Scandinavian Star»-brannen. Han håper at politiet nå vil gjøre en grundig gjennomgang av…
 2. Tidligere sakkyndige: - «Scandinavian Star»-brannen må granskes på nytt

  KØBENHAVN/TRONDHEIM(VG) Et mystisk bøyd oljerør om bord på dødsskipet er aldri blitt gransket for å utelukke at det er…
 3. «Scandinavian Star»: Undersøkelse til en million kan løse gåten

  Ved å benytte avansert datateknologi mener de tidligere brannsakkyndige i «Scandinavian Star»-saken at de kan avdekke om…
 4. Har kjempet for gjenopptakelse i 22 år: Helt elementær etterforskning er ikke gjennomført

  (VG Nett) I 22 år har Jan Harsem kjempet for gjenopptagelse av brannen som drepte 159 mennesker - deriblant hans gravide…
 5. Etterlatte til VG: Etterforskningen har vært for dårlig

  TRØGSTAD/HØYBRÅTEN (VG) De har et stort ønske: Nå må alle steiner snus i Scandinavian Star-saken slik at de kan få ro.
 6. Erik Andersen ble mistenkt for «Scandinavian Star»-brannen: Advokat til VG: Sikker på at han blir renvasket

  Erik Mørk Andersen (37) var den eneste som ble mistenkt for brannene på «Scandinavian Star».
 7. Politiet vil gå gjennom «Scandinavian Star»-brannen på nytt

  Etter snart 23 år med avslag, har oslopolitiet bestemt seg en ny gjennomgang av saken.
 8. De uløste gåtene etter «Scandinavian Star»-katastrofen

  159 mennesker døde da «Scandinavian Star» brant. Spørsmålene rundt katastrofen og etterforskningen av den har blitt…

Mer om

 1. Scandinavian Star

Fra andre aviser

 1. Politimesteren vil etterforske dødsbrannen på Scandinavian Star

  Aftenposten
 2. Kan besvare kjernespørsmål om «Scandinavian Star»-brannen

  Aftenposten
 3. Starter ny etterforskning

  Bergens Tidende
 4. Frykter at politirapporten er en dekkoperasjon

  Aftenposten
 5. Justisministeren: - God vurdering i Scandinavian Star-saken

  Aftenposten
 6. Oslo-politiet klar med rapport om Scandinavian Star

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no