ASYLBARONER: Alfred Ydstebø (Til venstre), Roger Adolfsen, Kristian Adolfsen og Olav Thon. I midten nederst: Hallstein Saunes (t.v.) og Torrey Klarens Nørsett. Foto: VG

Eventyrlig vekst i asylindustrien: Alle disse tjente på asylmottak

Skattelistene viser hvordan asyltoppene hadde millioninntekt i 2015 – og hvordan mangemillionærer gikk inn i den lukrative bransjen.

  • Oda Leraan Skjetne
  • Jari Bakken

Artikkelen er over tre år gammel

I en serie saker har VG fulgt pengestrømmen fra asylbølgen i fjor og vist hvordan asylbransjen opplevde eventyrlig vekst og ble en milliardindustri.

I dag kom i tillegg skattelistene, som viser lønningene til Norges største asylgiganter.

Nederst i saken kan du se lønningslista til personer som har roller i firma med asylmottak, eller personer som kastet seg inn i industrien rundt de lukrative akuttmottakene.

Dette er noen av navnene:

• Link

Daglig leder Hallstein Saunes i mottaksgiganten Link AS hadde i fjor inntekt på 3.686.997 kroner ifølge skattelistene.

STORE PÅ MOTTAK: Link hadde i fjor et overskudd på 18 millioner etter skatt. Her ved daglig leder Hallstein Saunes. Foto: Eivind Griffith Brænde VG

Styreleder Morten Jørgensen hadde inntekt på 4.242.244 kroner.

- For min økonomi så var 2015 et solid år, men min økonomi er sammensatt av mer enn bare mitt engasjement i Link, sier Jørgensen til VG.

• Vam AS

Tidligere daglige leder i Link Tom Gunnar Børresen er styreleder i Vam AS og tjente 2.591.307 kroner i fjor, ifølge skattelistene. I sommer skrev VG om hvordan selskapet tok ut så å si hele overskuddet i utbytte.

• Olav Thon

Da UDI i fjor ba næringslivet om hjelp, gikk også andre tunge aktører inn i bransjen. Morten Midtskog, med en inntekt på 14.311.023 kroner, eier Gålå Høgfjellshotell som drev akuttinnkvartering i 61 dager i fjor.

INNOM BRANSJEN: Thon Hotels avdeling Røyken drev akuttinnkvartering for flyktninger i 81 dager. Foto: Trond Solberg VG

Olav Thon er en Norges 15. rikeste menn og valgte i fjor å gå inn i asylbransjen. I fjor høst ble 82 elever og 30 ansatte erstattet med 150 flyktninger på den videregående Steinerskolen i Røyke. VG skrev da at Thon-gruppen fikk 3,5 millioner av UDI i måneden. UDI-avtalene viste at selskapet drev akuttinnkvartering i 81 dager og Thon tjente i fjor 50.177.650 kroner.

Men akuttmottak kan knapt sies å være hovedgrunnen til at Thon Hotels AS tjener penger, da selskapet i fjor hadde driftsinntekter på 220.965.000 kroner. Mottaksveteranen Torrey Nørsett, derimot, har sine inntekter fra asylbransjen.

SE VGs store spesial: Slik ble asylbransjen en milliardindustri

• Torrey Nørsett

Nørsett opprettet syv asylmottak under flyktningkrisen og driver asylmottak gjennom selskapene Tokla AS og MD Solutions AS. Han hadde i fjor inntekt på 2.003.650 kroner.

– Av det er en 600 000–700 000 pensjon, og i fjor hadde jeg også jobb i kommunen, for jeg satt i kommunestyret. Jeg er daglig leder i to store firma, så en lønn på 1,3 til 1,4 millioner er ikke uvanlig, sier Nørsett til VG.

TO ASYLSELSKAPER: I fjor gikk selskapet MD SOLUTIONS AS to millioner i overskudd. Selskapet Tokla, som Torrey Nørsett startet i 1993, gikk også to millioner i overskudd i fjor. Foto: Terje Bringedal VG

• Abri Vekst AS

Abri Vekst AS er selskapet bak transittmottaket Forus i Stavanger, som har kostet UDI 180 millioner kroner.

SATSET PÅ ASYLMOTTAK: Gründer og Abri-eier Alfred Ydstebø. Foto: Hugo Bergsaker VG

Stavanger-investor Alfred Ydstebø er daglig leder i Abri og hadde i fjor en inntekt på 2.104.49 kroner. Morten Bjørnsen havner på asyllønnstoppen med 2.989.076 kroner fordi han er styremedlem i Abri.

– Alfred Ydstebø driver forretningsvirksomhet innenfor mange områder, og har gjort det i mange år. Han hever derfor lønn fra flere selskaper, sier informasjonsansvarlig Lars Petter Einarsson i Abri til VG.

– Morten Bjørnsen er ikke ansatt i Abri vekst og hever følgelig heller ikke lønn fra dette selskapet, påpeker Einarsson.

Les også: Ap mener regjeringen må stopp de store asyl-utbyttene

• Hero

På topplista over personene involvert i asylmottak, stammer flere av navnene fra Hero AS. De er involvert i flere virksomheter, men er Norges desidert største på asylmottak. I fjor fikk Hero utbetalt 1,6 UDI-milliarder for å drive asylmottak.

Hero-brødrene Kristian Arne Adolfsen og Roger Adolfsen tjente henholdsvis 23.559.499 og 8.197.595 kroner i fjor. Styreleder Even Carlsen er oppført med en totalinntekt på 29.629.837 kroner.

Kristian Arne Adolfsen mener bildet som er blitt presentert av Hero på den store skattelistedagen blir ukorrekt.

– Dersom et firma har overskudd i regnskapsåret 2014, kan det vinteren/våren 2015 betale ut utbytte til eierne. Vi kjøpte Hero midt i 2014 og vi fikk ikke ut et rødt øre i utbytte fra Hero Group AS i 2015 basert på overskuddet i 2014, sier Adolfsen til VG.

STØRST PÅ MOTTAK: Kristian Arne og Roger Adolfsen er eierne bak Hero. De opplyser at av Hero Groups omsetning på 937 millioner i fjor, utgjør overskudd etter skatt 25,5 millioner for hele konsernet, med 14,5 millioner i skatt. Foto: Frode Hansen VG

Han sier at brødrene tok ut i overkant av to millioner hver i utbytte fra Hospitality Invest AS i 2015, selskapet som eier Hero, og at summen ble brukt til å betale formuesskatt.

– Så lenge det er formuesskatt i Norge, må vi ta ut penger fra selskapene våre for å betale den. Vi har dermed hatt absolutt null glede av disse pengene privat. Resten av vår inntekt kommer fra overskudd i eiendomsbransjen, og andre aktiviteter. Vi har etter hvert en ganske omfattende virksomhet i mange forskjellige bransjer, sier Adolfsen, og påpeker at styreleder Carlsen også har en rekke andre inntekter.

SE VGs store spesial: Slik ble asylbransjen en milliardindustri

Her er lista:

Disse personene har roller i selskap som driver asylmottak eller har drevet akuttmottak.

Les også: Listhaug må svare Stortinget om tomme mottaksplasser

Mer om

  1. Asyl

Flere artikler

  1. Disse fikk flest asylmillioner fra UDI

  2. Mottaksveteran Torrey (73) opprettet syv asylmottak under flyktningkrisen

  3. Pluss content

    Så mye tjener TV-ekspertene - og her er deres formuer

  4. De lokale redningsaksjonene

  5. Influenser langer ut mot H&M

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder