Brev adressert til Einar Gelius: - Biskopen vil be om at du avskjediges

(VG Nett) I et brev til Einar Geilus går det klart fram at biskop Ole Christian Kvarme ønsker den omdiskuterte presten avskjediget. Biskopen legger også frem sju punkter som han mener kan danne grunnlag for en avskjedssak.

 • Anders Park Framstad
 • Kari Tone Flågen
 • Mads A. Andersen

Artikkelen er over ni år gammel

«Biskopen har konkludert med at han vil fremme sak for bispedømmerådet med innstilling om at rådet treffer vedtak om å avskjedige deg fra stillingen som sokneprest i Vålerengen sokn i Domprostiet, og at du suspenderes fra stillingen frem til avskjedssaken er endelig avgjort», står det i brevet, som i kveld ble publisert hos NRK.

Les hele brevet på nrk.no

Brevet er datert 16. november - i går - dagen før Kvarmes kommunikasjonsrådgiver avviste at en avskjedssak er i gangsatt.

- Det som er fakta i denne saken er at Kvarme har samtaler med Gelius. Det er ikke riktig at det er en avskjedssak som er satt i gang. Om det kommer til å skje, er det ingen som vet, sa kommunikasjonsrådgiver Kjell Svarstad til VG Nett onsdag.

Brevet, som tyder på at det faktisk er noen som vet, kommer bare få uker etter at den frittalende sognepresten ga ut boken «Sex i Bibelen», som biskop Kvarme tidligere har uttalt at aldri burde vært utgitt.

VET DU NOE OM DETTE? Tips VG Nett her!

Full forvirring

NRK meldte tirsdag kveld at sogneprest Einar Gelius har fått beskjed om at han suspenderes fra sin stilling inntil en avskjedssak mot ham er ferdig behandlet. Etter at flere medier tirsdag kveld meldte at bispedømmerådet i Oslo skulle behandle saken allerede 29. november har det hersket forvirring om hva biskopen formelt har bestemt seg for.

- Vi kommenterer ikke en sak som nå er en samtaleprosess mellom Gelius og biskopen, sier Kjell Svarstad, kommunikasjonsrådgiver ved Oslo bispedømme til VG Nett onsdag kveld.

I ettermiddag - før NRK publiserte brevet adressert til Gelius - sa den samme Svarstad at det ikke er igangsatt en avskjedssak.

Les også: - Gelius ikke permittert

Artikkelen fortsetter under bildet

UVANLIG VIELSE: I 2003 viet Einar Gelius et par i en telefonkiosk utenfor Vålerenga kirke. Det er bare et av punktene biskop Ole Christian Kvarme nå peker på som en grunn til at Gelius kan miste jobben. Foto: Morten Holm/ Scanpix

- Ingen kommentar

- Biskopen og Einar Gelius er i samtaler. Punktum. Gelius er ikke i permisjon, Gelius er ikke suspendert, Gelius er i sin stilling. Punktum, sier Svarstad til VG Nett onsdag kveld.

- Men er det en avskjedssak eller ikke?

- Det har jeg ingen kommentar til. Det jeg har kommentert er at biskopen ikke har fremmet en avskjedssak til bispedømmerådet.

- Så dette er formalia?

- Ingen kommentar, svarer han.

NRK opplyser til VG Nett onsdag kveld at brevet som er lagt ut på kanalens nettsider ikke er fullstendig, og at siden med det som skal være biskop Kvarmes underskrift er utelatt.

VG Nett møtte Einar Gelius i Hammerfest onsdag. Han var i byen for å holde foredrag for Sykepleierforbundet, og ønsket da ikke å kommentere saken, utover at han på ny bekreftet at han har samtaler med biskop Kvarme om sin framtid.

- Jeg har ingen kommentarer. Jeg har vært her og holdt foredrag. That's it, sa han.

VGTV: Her prater Gelius for første gang etter avskjedigelsesbråket

Klage-liste fra Kvarme

I et brev datert 4. november 2011 fastslåes det at sognepresten flere ganger har opptrådt «i strid med de ordninger som er fastsatt for utøvelsen av prestetjenesten i Den norske kirke» og opptrådt på en måte som er «uverdig og/eller bryter med den aktelse og tillit som er nødvendig for en prest i Den norske kirke».

Her er noen av punktene som Kvarme viser til:

- Utgivelsen av boken «Sex i Bibelen». Kvarme mener at Gelius sin måte å fremstille Bibelens syn på sex er problematisk i forhold til hans tjeneste som prest i Den norske kirke. Kvarme kritiserer også at Gelius utleverer sitt personlige liv.

- Deltagelsen i et reklameinnslag for Vålerenga fotballklubb hvor Gelius holdt en begravelsestale for fotballklubben Lyn.

- Gelius sin opptreden i forbindelse med bisettelsen av Arne Næss i 2009, hvor bisettelsen ikke skal ha blitt gjennomført i samsvar med gudstjenestebokens bestemmelser.

- Vielsen av et par i en telefonkiosk ved Vålerenga kirke i 2003.

- Gelius sin opptreden i forbindelse med en beredskapsvakt i 2005, hvor biskopen mottok en klage fra Oslo politidistrikt. I klagen skriver politiet at de ikke fikk tak i Gelius da han skulle ha vakt, angivelig fordi sognepresten var på fotballkamp.

- Blant øvrige hendelser som trekkes fram i brevet er begravelsen til kronprinsesse Mette-Marits far Sven O. Høiby. De pårørende hadde i forkant sagt at de ikke ønsket at noen skulle kommentere begravelsen offentlig.
- Du uttalte deg likevel til flere medier rett etter bisettelsen, skriver biskopen og påpeker at dette bidro til en ytterligere belastning for de pårørende.

- At Gelius, etter Kvarme sitt syn, ikke har klart å innrette seg etter den kritikken og de samtalene han har hatt med biskopen.

Les også

 1. Hareide: - Totalitært og uprofesjonelt

  (VG Nett) Påtroppende leder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, reagerer sterkt på uttalelsene til Arild Stokkan…
 2. - Biskopen har ikke bestemt seg

  OSLO/HAMMERFEST (VG Nett) Biskop Ole Christian Kvarme benekter at han har bestemt seg for å kvitte seg med sogneprest…
 3. Ap-topp: - Mullah Kvarme vil kneble Gelius

  (VG Nett) Stortingsrepresentant Arild Stokkan Grande (Ap) kaller biskop Ole Christian Kvarme for Mullah på Twitter.
 4. - Gelius ikke permittert

  (VG Nett) Biskop Kvarmes rådgiver Kjell Svarstad sier at Einar Gelius fortsatt virker i stillingen som sogneprest i…
 5. - Forstår godt at tålmodigheten nå er slutt

  (VG Nett) At Kirken vurderer å sparke sogneprest Einar Gelius er på tide, mener redaktør Helge Simonnes i Vårt Land.
 6. Menighetsrådet: - Har full tillit til Gelius

  (VG Nett) Menighetsrådet til Vålerenga-prest Einar Gelius, stiller seg bak presten sin.
 7. - Vurderer å sparke Einar Gelius

  (VG Nett) Kirken vil reise avskjedssak mot sognepresten i Vålerenga menighet i Oslo, Einar Gelius, ifølge NRK.

Mer om

 1. Livssyn

Flere artikler

 1. - Biskopen har ikke bestemt seg

 2. - Gelius ikke permittert

 3. Slik snudde Kvarme

 4. Einar Gelius har sagt opp

 5. Gelius splitter folket

Fra andre aviser

 1. – Einar Gelius har søkt permisjon

  Aftenposten
 2. Politiet klaget på Gelius

  Bergens Tidende
 3. - Kirken vil sparke Einar Gelius

  Aftenposten
 4. - Einar Gelius har søkt permisjon

  Bergens Tidende
 5. Einar Gelius er ikke permittert

  Fædrelandsvennen
 6. Politiet klaget på Gelius

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no