Breivik omtaler godteri som militærstrategi i encellestruktur

OSLO TINGRETT (VG Nett) Til de første sakkyndige listet Breivik opp ting han mente holdt «kampmoralen» sin oppe. De vurderte dette som grandiose vrangforestillinger.

 • Marianne Vikås
 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Jarle Grivi Brenna
 • Dennis Ravndal
 • Tim Peters
 • Eric B. Utheim
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over syv år gammel

Rettspsykiater Synne Sørheim gikk i dag gjennom rapporten hun og hennes makker Torgeir Husby leverte til retten i november i fjor.

Denne rapporten konkluderer med at Anders Behring Breivik (33) lider blant annet av paranoid schizofreni, og at han er strafferettslig utilregnelig.

VG DIREKTE: Følg rettssaken direkte og still spørsmål her

Sørheim viste til en rekke utdrag fra de 13 samtalene de hadde med Breivik gjennom høsthalvåret i fjor, blant annet om hvordan om det terroristen omtalte som sine strategier.

- Observanden sier derimot at lang tids forskning har vist at man kan holde moralen oppe ved å bruke røyk, snus, musikk, godteri, god mat, og kaffe. De beste godteriene er «krokodiller» og «heksehyl». Det er i tillegg bra for den revolusjonære kampmoralen å se en favorittserie på TV», leste Sørheim opp med en klar og tydelig stemme og fortsatte:

MASSEMORDER: Anders Behring Breivik. Foto: HELGE MIKALSEN

- De sakkyndige sier at dette høres ut som nokså vanlige stimuli for mennesker flest. Observanden sier: Nei, dette er militærstrategi i encellestruktur. Det er en essensiell del av encelle - belønningssystemet i revolusjonær vitenskap. Når man jobber så lenge som sovende celle kan man ikke drive pep - talks. Har brukt systemet de siste fire årene. Nye, militære strategier åpner behov for nye belønningssystemer.

LES OGSÅ: Moren: «Nå gir jeg opp. Han gjør så mye rart»

- Grandiose vrangforestillinger

Breivik humrer lett når Sørheim leser opp at han mener det å se en god TV-serie er bra for kampmoralen.

De sakkyndige vurderer Breiviks uttalelser om «krokodiller og heksehyl» som grandiose vrangforestillinger:

«Observanden tillegger egen bruk av alminnelige stimuli som å høre iPod, røyke, drikke kaffe og spise godterier betydning som militærstrategier i encellestruktur i revolusjonær vitenskap. Han mener at å se en favorittserie på TV er bra for den revolusjonære kampmoralen.

Observanden fortolker følgelig personlige, private og bagatellmessige forhold som betydningsfulle for storpolitiske forhold. Forestillingene vurderes som grandiose vrangforestillinger», står det i rapporten.

Etter terroraksjonene beslagla politiet mye godteri på Vålstua gård i Østerdalen, der Breivik produserte gjødselbomben.

GÅRDEN: Breivik planla terroren og bygget bomben på Vålstua gård på Rena. Foto: Privat

LES OGSÅ: Gåten Anders Behring Breivik

Gourmetmat og godteri

Tidligere i rettssaken har politiet lagt frem bevismateriale fra Breiviks bankkontoer, telefon og datalogg. 11 dager før terroraksjonen, mens han var i full gang med å ferdigstille den 950 kilo tunge bomben, overførte han 15.000 kroner til kontoen sin.

Politiet fant en kvittering fra den lokale butikken på Åsta, som viser hva Breivik brukte deler av pengene på.

- Vi ser på kvitteringen at det handles gourmetmat og godteri, noe som stemmer det med det som står i manifestet, forklarte politibetjent Alf Nissen.

«Tatt i betraktning at jeg nå jobber på den tyngste delen av arbeidet, har jeg kjøpt masse god mat og godteri i dag. Jeg trenger virkelig å lade batteriene og bedre kampmoralen før jeg setter i gang med blandingen av kunstgjødslet. God mat og godteri er et sentralt i belønningssystemet mitt. Det har fungert bra så langt», skriver Breivik i manifestet sitt.

Gikk med munnbind inne

Under vitneforklaringen fortalte Sørheim at massemorderen ble mer oppmerksom på smitte fra 2010.

- Jeg ble mer og mer irritert på folk som går rundt og smitte, sa Breivik i den sjette samtalen med de første rettspsykiaterne.

- Det er uansvarlig. Jeg har alltid vært en frisk person, sier han, jeg har aldri vært syk, og er stolt av det. Hypokondermentalitet er det samme som tapermentalitet, mente massemorderen.

I tillegg fortalte Breivik at moren merket at han ble irritert over smitteførende personer, noe som resulterte i at han gikk til innkjøp av munnbind som han ved bestemte anledninger brukte i leiligheten til moren.

- Jeg tror ikke det kan ha vært på mer enn kanskje en halv time til sammen, sa Breivik, som samtidig bekreftet at han var så bekymret over smitte at han tok opp temaet med fastlegen.

LES OGSÅ: Full splittelse mellom bistandsadvokatene

Tidspress

Sørheim og Husby vurderte terroristens bruk av munnbind innendørs til å være forankret i en paranoid vrangforestilling.

Breivik hevder at disse to rettspsykiaterne har løyet på flere punkt, og han kjemper nå for å bli erklært strafferettslig tilregnelig av retten.

Husby og Sørheim har nå brukt seks timer på å legge frem rapporten sin, og er fremdeles langt fra ferdige. I forrige pause ble aktørene enige om at de to skal bli ferdig med å legge frem rapporten i dag, slik at hele morgendagen kan gå med til utspørring.

BEKYMRET FOR TIDSPLANEN: Dommer Wenche Elizabeth Arntzen. Foto: Scanpix

Tingrettsdommer Arntzen er likevel bekymret for om de to vil rekke å bli ferdige, og spurte om de kan droppe opplesning fra rapporten.

Det ville ikke Husby og Sørheim.

- Jeg kan love retten at de utdragene vi har tatt er sier noe om observanden. Noen av disse bør leses flere ganger fordi de beskriver hvor obsessivt opptatt observanden var av for eksempel voldshandlinger, sa Sørheim, og fikk lov til å fortsette.

De to andre sakkyndige, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, får dermed ikke begynt på sin presentasjon før mandag i neste uke. Det betyr at retten er en hel dag på etterskudd og må inndra den siste rettsfrie dagen, som var planlagt på onsdag.

Aspaas og Tørrissen vil bruke mandag og tirsdag, mens bistandsadvokatene vil legge frem sine bevis på onsdag. Torsdag og fredag skal aktoratet og forsvaret prosedere.

Les også

 1. - Splittelse mellom bistandsadvokatene

  OSLO TINGHUS (VG NETT) Bistandsadvokat Christian Lundin reagerer på heksejakten mot de to første sakkyndige i…
 2. Husby til frontalangrep på kritikerne fra vitneboksen: - Hadde ikke fantasi til å tenke oss hva som ville skje

  OSLO TINGRETT (VG Nett) Med rolig stemme gikk psykiater Torgeir Husby til angrep på kritikerne fra vitneboksen i…
 3. Moren: «Nå gir jeg opp. Han gjør så mye rart»

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Moren til Anders Behring Breivik ble overbevist om at Breivik var blitt gal mot slutten av tiden…
 4. Breivik smilte av sine egne politi-uttalelser

  OSLO TINGHUS (VG Nett) De første sakkyndige får endelig forklare hvorfor de mener Breivik var psykotisk og utilregnelig.
 5. Husby: - Selvsagt har vi hatt tvil

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Rettspsykiater Torgeir Husby utdypet i dag spørsmålet om han hadde vært i tvil om Anders Behring…
 6. «Han var en veldig blid og fornøyd gutt som var flink til å prate.»

  Mens moren til Anders Behring Breivik (32) beskrev sønnen som «meget krevende» som liten.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

 1. Dommerne kritiserer den første rapporten

 2. Derfor mener retten at Breivik er strafferettslig tilregnelig

 3. Dommeren om rapportvurderingene: - Er ikke dette forskjellsbehandling?

 4. «Helt usannsynlig» at Breivik er psykotisk

 5. Tørrissen: - Tror det var jeg som lærte Breivik ordet «pompøs»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder