Veslemannen bevegde seg 15 centimeter i døgnet: – Aldri hatt så stor bevegelse før

RAUMA (VG) Veslemannen var fredag ettermiddag oppe i 15 centimeter i døgnet. Men det roet seg mot kvelden.

Klokken 15.30 fredag opplyste Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at Veslemannen flyttet seg med en fart på 15 centimeter i døgnet - og at farten var økende.

– Vi har selvfølgelig ikke oppnådd det vi hadde håpet på. Sånn sett er vi litt skuffet over at vi ikke har fått bukt med det, sier seksjonssjef i NVE, Lars Harald Blikra.

Veslemannen er en liten del av det ustabile fjellet Mannen, og det er kun her at NVE har sett større bevegelser.

Bakgrunn: Farenivået økte til «ekstrem fare»

- Vi er ikke veldig optimistiske

Klokken 21 opplyser NVE at farten har avtatt og at den er nede i 10 centimeter i døgnet.

NVE-sjefgeolog Lars Harald Blikra forteller at de ikke lengre har store forventninger om at raset skal gå fra Veslemannen ettersom bevegelsene har avtatt de siste timene. Han sier at det er kuldegrader oppe på fjellet, men at de fortsetter å tilføre vann i håp om at det skal rase.

- Vi er ikke veldig optimistiske, men det er naturen så alt kan skje, sier han til VG.

Slik så det ut på Veslemannen fredag kveld:

Foto: Sven Häger / NVE

Tidligere fredag var optimismen litt større, da bevegelsene var oppe i 15 centimeter i døgnet.

– Frem til klokken seks i dag tidlig har vi tilført omkring 75.000 liter vann. Raskt etterpå så vi relativt store bevegelser, sier seksjonssjef i NVE, Lars Harald Blikra, fredag morgen.

På spørsmål fra VG svarer Blikra at vi aldri har sett så store bevegelser i fjellmassivet – og at farten var økende.

– Det er ganske markante økninger fra tre-fire-tiden i natt, og nå har vi godt over 10 centimeter i døgnet, sier han, og legger til at det er svært vanskelig å si hvor mye fjellet tåler av bevegelse.

– Når faller Mannen? Tør dere å si noe om det?

– Nei, vi gjør ikke det. Vi håper jo at vi klarer å få ned en del sånn at vi kan løse et stort problem for beboerne der nede.

«Ekstrem fare»

Det var klokken 00.40 natt til fredag at NVE begynte å pumpe vann ned i det ustabile fjellpartiet i håp om å utløse ras. Fredag morgen fortsetter NVE å tilføre 5.400 liter per time.

Les mer her: Slik vil de få Mannen til å rase

Torsdag kveld ble farenivået for ras hevet til rødt, altså «ekstrem fare». Så høyt har farenivået bare vært tre ganger tidligere, en gang i 2014, en i 2015 og en i 2016.

Grunnen til at NVE ikke ønsker å vannbombe fjellet, er de uforutsette konsekvensene som kan dukke opp. Det finnes ingen erfaring med vannbombing av utrygge fjell, ifølge NVE.

– Muligheten større enn noen gang

Til VG sier ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune at evakueringen har gått problemfritt.

– De som bor der oppe er veldig rolige og samtidig klare på at de ønsker at nå må raset komme, sier han.

– Så dere krysser fingrene alle sammen?

– Vi krysser fingrene, men ettersom dette er fjerde gangen, er vi relativt avslappede. Vi får la naturen gå sin gang, men det nye nå er at vi også tilfører vann i tillegg til det naturlige regnet som kommer.

– Muligheten for et skred er større enn noen gang, får vi vel tro, men om det skjer nå, det tør vi ikke å si ennå, sier ordføreren.

Til sammen elleve personer ble evakuert fra området torsdag kveld. Innbyggerne ble varslet like før klokken 22 torsdag kveld.

Ekspert i 2014: Ti spørsmål og svar om Mannen

Togstrekningen mellom Dombås og Åndalsnes er også stengt for trafikk på grunn av rasfaren, opplyser Bane Nor på sine nettsider.

Rauma-innbygger Gunn i 2015: – Håper Mannen raser

Hvor lenge Raumabanen vil være stengt, er uvisst. Bane Nor oppfordrer reisende til å følge med på nettsidene eller på skjermer på stasjonen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder