OMSTRIDT: Sogneprest i Vålerenga kirke, Einar Gelius, må vente på å få sin fremtid som prest avgjort inntil avskjedssaken mot ham kommer opp i slutten av november. Foto: Berit Roald/Scanpix

- Gelius ikke permittert

(VG Nett) Biskop Kvarmes rådgiver Kjell Svarstad sier at Einar Gelius fortsatt virker i stillingen som sogneprest i Vålerenga menighet.

 • Hans Henrik Torgersen

Artikkelen er over ni år gammel

NRK skrev i går at Gelius ble permittert av biskop Ole Christian Kvarme. Vårt Land skriver i dag at det er Gelius selv som har søkt permisjon.

Kjell Svarstad, Biskop Ole Christian Kvarmes rådgiver vil ikke kommentere om Gelius selv har søkt permisjon.

- Gelius er fortsatt i tjeneste. Han har ikke permisjon, og er heller ikke suspendert, sier Svarstad til VG Nett.

Les også: - Har full tillit til Gelius

«Biskopen har konkludert med at han vil fremme sak for Bispedømmerådet med innstilling om at rådet treffer vedtak om å avskjedige deg fra stillingen som sogneprest i Vålerenga kirke», heter det i et brev til Gelius fra biskopen, ifølge NRK.

Den vanligvis så medievennlige Gelius sier i en teksmelding til VG Nett at han ikke er interessert i å kommentere saken, utover å bekrefte at han er i samtaler med biskop Ole Christian Kvarme.

«Jeg er i Finnmark i dag, og holder foredrag. Jeg kan bekrefte at det foregår samtaler med biskopen, men utover det har jeg ingen kommentar. Einar G».

Omstridt sex-bok

Brevet kommer bare få uker etter at Einar Gelius, som er sogneprest i Vålerenga menighet i Oslo, kom med boken «Sex i Bibelen».

Les også: - Vurderer å sparke Einar Gelius

Boken har vekket sterke reaksjoner, blant annet fra Oslo-biskop Ole Christian Kvarme, som tidligere har uttalt at boken aldri burde ha vært skrevet.

- NRK ringte meg og da måtte jeg bare si at jeg kan bekrefte at jeg er i samtaler med Einar Gelius, men at innholdet i samtalene er mellom ham og meg. Ut over det verken kan eller ønsker jeg å kommentere dette. Innholdet i samtalene mellom ham og meg er og forblir mellom ham og meg. Jeg har ingen andre kommentarer, sa Kvarme til VG tirsdag kveld.

- Har du lest boken?

- Naturligvis har jeg lest boken. Jeg har sagt at jeg har ingen andre kommentarer i kveld.

Gelius skal ha vært inne på teppet hos biskopen minst fem ganger. Etter det Vårt Land kjenner til, har det vært et ønske fra kirken å finne en mindre konfliktfylt løsning enn avskjedigelse.

Fram til 1989 var det nesten umulig å avsette prester i Den norske kirke, fordi de var beskyttet av statusen som embetsmenn. Gelius er tjenestemann, og derfor vil tjenestemannsloven gjelde. Her heter det at atferd som bryter ned den nødvendige aktelse kan være grunnlag for avskjedigelse. Det blir spekulert i om dette er en aktuell paragraf i Gelius-saken.

Les også: - Forstår godt at tålmodigheten nå er slutt

- Ingen kommentar

Heller ikke generalsekretæren i Bispemøtet, Christofer Solbakken, ønsker å kommentere saken ytterligere.

- Er boken til Gelius årsaken til at biskopen nå er i samtaler med Gelius, Solbakken?

- Jeg tror ikke jeg skal si noe om bakgrunnen eller innholdet i samtalene.

Flere artikler

 1. - Biskopen har ikke bestemt seg

 2. Einar Gelius har sagt opp

 3. Slik snudde Kvarme

 4. - Vurderer å sparke Einar Gelius

 5. Fullt kaos om Gelius

Fra andre aviser

 1. – Einar Gelius har søkt permisjon

  Aftenposten
 2. Einar Gelius er ikke permittert

  Fædrelandsvennen
 3. - Einar Gelius har søkt permisjon

  Bergens Tidende
 4. Einar Gelius er ikke permittert

  Fædrelandsvennen
 5. Biskopen har ikke avgjort å gi Gelius sparken

  Aftenposten
 6. - Kirken vil sparke Einar Gelius

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder