PRØVER Å TEMME TROLL: Bildet er fra Troll A plattformen i Nordsjøen. Uhellet sist lørdag skjedde på Songa Endurance-plattformen i nærheten. Foto: Marit Hommedal NTB scanpix

Oljebrønn i Nordsjøen var ute av kontroll

Ny hendelse på nabo-plattform torsdag kveld

Statoil jobber nå med å normalisere situasjonen i en brønn på  Troll-feltet i Nordsjøen etter et uhell forrige helg. Petroleumstilsynet sier at situasjonen er alvorlig.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Kilder sier til oljenettstedet Upstream at situasjonen på boreplattformen «Songa Endurance» er «farlig» og at det er den mest alvorlige hendelsen i Nordsjøen på lang tid.

Hendelsen skjedde under plugging av en produksjonsbrønn på Troll-feltet sist lørdag.

Ny hendelse torsdag

Fredag ettermiddag bekrefter Statoil overfor VG at det var en annen, men mindre alvorlig, brønnhendelse på naboplattformen «COSI Promoter», som også opererer på Troll-feltet, torsdag kveld:

– Under arbeid med å sette på plass et foringsrør i en brønn, har røret satt seg fast. Dette vil bli trukket ut igjen. Vi anser dette som en ren operasjonell utfordring, og det medfører ingen risiko knyttet til brønnkontroll, skriver Ola Anders Skauby, pressetalsmann i Statoil, i en tekstmelding til VG.

Les også: Her blir oljefat nummer fem milliarder produsert

Statoil: Vi har kontroll

Statoil demper nå ned ulykkesfaren på «Songa Endurance»:

– Status på brønnen er at situasjonen er stabil. Vi har brukt borevæske/slam til å presse ned gassen som sto i produksjonsrørets ringrom, og vi har reetablert to barrierer. Vi har et begrenset tap av borevæske, som er vanlig på Troll på grunn av lange reservoarseksjoner. Brønnen etterfylles og vi har tilstrekkelig med borevæske tilgjengelig, opplyser Statoil til NTB fredag ettermiddag.

Fare for storulykke

Bellona mener imidlertid at det fortsatt er risiko:

– Bellona mener at vi ikke har vært i nærheten av en så alvorlig situasjon på norsk sokkel på lang tid. Faren for storulykke er fortsatt betydelig. Statoil har på ingen måte kontroll og har ikke kommet med noen informasjon siden lørdag. Her er det åpenbart at noe er veldig, veldig galt, sier Bellona-leder Frederic Hauge til VG.

Forrige lørdag meldte Statoil at de hadde hatt en brønnhendelse på boreriggen Songa Endurance på Troll-feltet, hvor det oppsto en gasslekkasje da en produksjonsstreng skulle trekkes ut av brønnen.

Dødsulykke i fjor: Mann døde da bølge traff rigg i Nordsjøen

107 var ombord

107 personer var om bord på boreriggen på Troll sist lørdag morgen, da mannskapene oppdaget gass på boredekket. Da avviste Statoil at det var en gasslekkasje, men at det ble oppdaget mindre mengder gass. Et 20-talls personer ble kort tid etter evakuert til nærliggende plattformer.

Utblåsningsventilen ble aktivert og brønnen ble stengt, ifølge Statoil. Samtidig ble personell evakuert fra plattformen.

– Bellona er kjent med at man siden dette har kjørt skytteltrafikk med slam og borevæske fra land i seks dager. Bellona vet at man ikke har kontroll på reservoaret og at borevæsken forsvinner. Det bare forsvinner i reservoaret, og her er faren for storulykke betydelig. Borestrenger sitter fortsatt fast, og man har ikke kontakt og styring med reservoaret, sier Frederic Hauge til VG.

Troll-feltet ligger i nordre del av Nordsjøen, om lag 65 kilometer vest for Kollsnes i Hordaland.

Pågående hendelse

Petroleumstilsynet anser situasjonen på Troll en «pågående hendelse», og har allerede startet gransking av det som skjedde på «Songa Endurance» forrige lørdag.

– Det er en alvorlig situasjon, etter vår vurdering. Selv om Statoil har kontroll, jobber de fortsatt med å normalisere situasjonen, sier pressekontakt Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet til VG.

Tre hendelser

Petroleumstilsynet har startet granskning av ytterligere to alvorlige hendelser de siste dagene: En gassulykke på land på Sture-terminalen i Øygarden hvor seks personer ble skadet, og et branntilløp på Statfjord A sist søndag.

– Vi er bekymret over så mange hendelser på kort tid, men det er for tidlig å si om det er noen fellesnevnere her. Det er noe vi nå skal se nærmere på, sier Midttun.

Les også: Mennesker kunne mistet livet

Ingen kommentar

Plattformeieren Songa ønsker ikke kommentere situasjonen. – Jeg har ingen kommentar til dette, sier Songa-sjef Bjørnar Iversen til E24.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder