KJÆLEDEGGE: Louise Tillberg savner Ola, som bodde hos familien Tillberg-Karlsén i flere måneder. Nå driver hun en kampanje for å få ham sendt til en dyrepark i Zambia. Foto: Stephan Karlsen

Vil redde halvbroren til Julius

Ola bor i betongbur i Thailand

STOCKHOLM/OSLO (VG) I over tolv år har den svenske fosterfamilien Tillberg-Karlsén kjempet for å befri sin kjære Ola (20) fra et 14 kvadratmeters betongbur i dyreparken Safari World i Thailand.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Der bor den norskfødte sjimpansen i stummende mørke sammen med minst tre andre apekatter, ifølge den svenske fosterfamilien.

- Det er smertefullt å se Ola slik, og det er ille å se hvilke forhold han lever under, sier sjimpansens «mamma» Louise Tillberg til VG.

Det har gått ni år siden familien sist så sin kjære dyrevenn i live.

Kjæledeggen som er halvbroren til hele Norges Julius (28), ble født i Kristiansand Dyrepark i januar 1987. Moren Sanna viste imidlertid ingen interesse for sin nyfødte. Kort tid etter fødselen døde hun.

Veterinær Siri Martinsen i NOAH reagerer på skjebnen til Ola, etter at han dro fra Norge:

- Det er en skandale at dyreparker fraskriver seg alt ansvar, og selger dyr uten å undersøke hvilke forhold de sendes til. Dyreparkene er årsaken til at de kom til verden i første omgang, sier Martinsen.

I likhet med Julius ble også Ola fostret opp til en show-sjimpanse og folkevenn. Han underholdt besøkende i Öland Djurpark og deltok i forestilling «Gustaf 3» av August Strindberg ved Stockholms Stadsteater, hvor han ble kjent med familien Tillberg-Karlsén.

Vil ikke selge Ola

INNETSENGT: I et 14 kvadratmeter stort bur i Thailand sitter Ola, broren til Julius. Dyrehagen Safari World nekter å selge Ola - eller Sam som han nå heter - videre. Foto: Louise Tillberg

Ola bodde hos den svenske familien fra 1988 til 1989, før han ble flyttet tilbake til Öland Djurpark. Seks år senere ble han og tre andre svenske sjimpanser solgt til den thailandske dyreparken Safari World.

- Vi solgte dem for 67000 kroner. De andre alternativene var Romania og Belgia, men der var det forferdelige bur. Det kom også bud fra Kina, men der spiser de apekatter. Vi kunne fått mye mer for å selge dem til forskning, men det godtar ikke jeg, sier Boris Bravin.

Han eide Öland djurpark da Ola ble solgt, og var i Safari World noen år senere for å se hvordan Ola hadde det.

- Bildet av Ola er fra nattburet. På dagtid har de sammen et bur som er 70-80 kvadratmeter. Det er ikke bra etter nordisk standard, men mye bedre enn i mange dyreparker rundt i verden, hevder Bravin.

Han sier at Safari World bruker Ola som avlshann, og at eieren har sagt at Ola aldri vil bli solgt.

I Kristiansand har apene mange ganger så stor plass, og de kan selv velge om de skal være ute eller inne.

Oppskjørtet

I Sverige sitter Stephan Karlsén og savner Ola.

- Vi hadde et fantastisk år sammen med ham. Ola var familiens «lill-pojke», og han hadde stor tillit til mennesker. Det er derfor synd at det er mennesker som svikter ham, sier Karlsén til VG.

Under et ferieopphold i Thailand i 1998 tok den svenske politimannen og familievennen Gøran Hansén seg inn i bakgården i dyreparken hvor Ola - eller Sam som han kalles i Thailand - og de fem andre sjimpansene satt i mørket i betongburet.

- Jeg gikk bort til buret og snakket svensk. Da reagerte den ene sjimpansen med en gang. Han ble veldig interessert i meg og svært oppskjørtet, sier Hansén til VG.

Han tok bilder av apekatten og viste dem for familien Tillberg-Karlsén:

- De gjenkjente ham med en gang. Fosterfamilien reiste direkte til Thailand og Safari World i håp om å gjenforenes med kjæledeggen - tre år etter at de brått ble skilt fra hverandre.

Til Zambia?

Louise Tillberg husker møtet som om det var i går. Innerst i et hjørne, bak betongsprinklene satt Ola nedtrykt - i mørket.

- Vi fikk beskjed om ikke å nærme oss buret, men bare han så og hørte oss reagerte han. Vi holdt hverandre mellom sprinklene, og jeg ga han et kyss, sier «mammaen», og fortviler over at ledelsen i dyreparken nektet å gi slipp på show-sjimpansen sin.

- Det var utrolig tungt å forlate ham. Nå håper familien at NOAHs kampanje «Fokus på Ola - Julius' glemte bror» - som starter i dag - vil frigi Ola fra det de beskriver som fangenskap i Thailand.

De ber om at Ola overføres til dyrereservatet Chimfunsi Wildlife Orphanage i Zambia i Afrika, men dyrehagen nekter å selge Ola.

Det lyktes ikke VG å komme i kontakt med ledelsen ved Safari World i går.

Ikke solgt

Administrerende direktør Per Arnstein Aamot i Kristiansand Dyrepark kjenner seg ikke igjen i den skarpe kritikken fra NOAH.

- Det er rart å bli anklaget for noe som skjedde for 20 år siden, men jeg kan forsikre alle om at halvbroren til Julius ble sendt vekk på en ansvarlig måte, sier Aamot til VG.

Ifølge Aamot ble Ola ikke solgt, men utvekslet til Öland Djurpark i 1987 sammen med andre sjimpanser for å unngå innavl og slik å en bærekraftig stamme i Kristiansand Dyrepark.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder