PEKER PÅ KØBENHAVN: Jens Stoltenberg viste frem Oslo og pekte på København der klimaforhandlingene foregår da han møtte president Barack Obama. Foto: Scanpix

Stoltenberg tok opp klimaforslag med Obama

(VG Nett) Under en hasteinnkalt pressekonferanse lørdag varslet regjeringen nye klimatiltak, som den håper skal gi gjennombrudd i klimaforhandlingene.

  • Lars Akerhaug
  • Gjermund Glesnes
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Regjeringen lanserer sammen med Mexico en felles finansieringsmodell under klimaforhandlingene i København. Da Barack Obama var i Norge tok Stoltenberg opp det mexicansk-norske forslaget med den amerikanske presidenten, bekrefter statsministeren.

- Hva slags tilbakemelding fikk du?, spurte VG Netts journalist.

- Det er en tankekgang som ikke er fremmed for amerikanerne, jamfør det ameirkanske forslaget, sier Stoltenberg og viser til at amerikanene har foreslått at syv prosent av klimakvotene kan selges på et internasjonalt marked.

Er det riktig at rike land skal sponse fattige lands klimatiltak?Diskuter på VG debatt!

«Internasjonal karbonskatt»

Under pressekonferansen kalte Stoltenberg forslaget en «internasjonal karbonskatt». Meningen er at stater skal bidra ut fra hvor mye de forurenser og at klimakvoter skal auksjoneres til inntekt for klimatiltak i fattige land.

- Nød lærer naken kvinne å spinne, sierStoltenberg, som håper det nye forslaget kan tvinge gjennom mer miljøvennlig teknologi.

- Har man høye inntekter og lave utslipp kommer man billigere ut, sier statsministeren.

Kan bli dyrt

Statsministeren legger ikke skjul på at forslagene kan koste flesk for vårt lille land.

- Hvor mye kan dette koste for Norge?

- Det er tidlig å si. Det kan også bli slik at rikere industriland må gi mer enn ikke fullt så rike industriland. Norge har entradisjon for å bidra høyt.

De foreslår et grønt fond for finansiering av klimatiltak i utviklingsland. Jens Stoltenberg håper at enigheten skal føre til gjennombrudd i klimaforhandlingene.

- Det er fortsatt en lang vei å gå, sier Stoltenberg.

Vil sponse u-land

Jens Stoltenberg og Mexicos president Felipe Calderon foreslår at man skal sponse u-land. De regner med at bidraget vil være opptil 30-40 milliarder amerikanske dollar årlig i 2020. Midlene skal skaffes fra statlige bidrag og auksjonering av utslippskvoter.

Bidragene til fondet skal stå i forhold til utslipp, befolkning og BNP.

- For å få til en godt resultat i København, er det helt nødvendig å komme fra frem til en god modell for å finansiere klimatiltak i utviklingsland. Vi håper med vårt felles forslag å bidra til å komme til enighet, sier Calderon og Stoltenberg i en felles uttalelse.

Under pressekonferansen la statsministeren vekt på at Norge har kommet til enighet med et viktig utviklingsland, nemlig Mexico, om forslagene.

BLE ENIGE: Da statsminister Jens Stoltenberg og Mexicos president Felipe Calderon Hinojosa møttes i Lisboa i slutten av november var det for å diskutere de nye klimaforslagene, bekrefter statsministeren. Foto: Nils Bjåland

- U-landene er ikke villige til å ta på seg reduksjoner uten at rike land er med å betale, sier Jens Stoltenberg.

EU-løfte om penger

EUs ledere har allerede lovet 7,2 milliarder euro til umiddelbar klimatilpasning i fattige land. Beløpet, som tilsvarer vel 60 milliarder kroner, skal gis over en periode på tre år.

Pengene skal være en oppmuntring til klimakonferansen som nå pågår i København.

Dette løftet kom etter at representanter fra ulike afrikanske land danset, ropte og sang i protest inne på konferansesenteret Bella Center i København.

- Vi krever en rettferdig klimaavtale. En avtale hvor de afrikanske landene står samlet, og ikke blir splittet på en konferanse. De rike landene må betale og sørge for at det ikke blir mer enn én grad varmere, sa lederen for G77-landene, sudanske Lumumba Stanislaus-Kaw Di-Aping.

HÅPER PÅ GJENNOMBRUDD: Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder