FILOSOFI: Einar Øverenget forklarte seg om ondskapsbegrepet og tilregnelighet. Foto: Heiko Junge/Scanpix

Filosof: - Utilregnelighet betyr at man ikke har noe valg

OSLO TINGHUS (VG Nett) At Breivik kjennes utilregnelig, betyr at han ikke hadde noe valg, mener filosof.

 • Dennis Ravndal
 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Eric B. Utheim
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

Filosofen og forfatten Einar Øverenget inntok vitneboksen i Breivik-saken tirsdag. Han mener rettspsykiaternes konklusjon om at massemorderen er utilregnelig og dermed ikke kan straffes for terrorhandlingene 22. juli i fjor er dramatisk.

- De sier da at en grunnleggende menneskelig egenart ikke er til stede og at det ikke skyldes valgene den personen har tatt, forklarte Øverenget.

Han var hentet inn som vitne av forsvaret, som ba forklare hva som ligger bak utilregnelighet, både filosofisk og rettsfilosofisk.

VG DIREKTE: Følg rettssaken direkte og still spørsmål til våre journalister her

- Kan ikke ta ansvar for sine handlinger

Breiviks tilregnelighet ligger helt i kjernen av straffesaken i Oslo tingrett. De to første psykiaterne som ble oppnevnt av retten mener at 33-åringen er paranoid schizofren, de to andre mener at han er tilregnelig.

- En utilregnelig person kan du ikke gi ansvar. Den kan ikke holdes ansvarlig for sine handlinger. Dette er et spørsmål som går til kjernen av rettspsykiatri, men det går også til kjernen av det menneskelige, sa Øverenget.

Han mener at det er farlig å diagnostisere politisk ekstremisme, fordi samfunnet da ikke tar inn over handlingene og tankene som ligger

- Det er farlig, tror jeg, og det er med å underskjenne at slik ekstremisme finnes. Man lærer ikke å håndtere den, sier filosofen.

- Observasjon er problematisk

Han ble også bedt om å beskrive observasjon som vitenskapelig metode. Det er nettopp observasjonene av Breivik som ligger bak de to ulike psykiatriske erklæringene.

- Skal vi undersøke mennesker, kan vi ikke klatre inn i hodet på dem. Vi må tolke, og der oppstår det problemer. Å tolke er ikke nødvendigvis uvitenskapelig, men det er vanskelig, fordi det er så mye som skiller menneskers tolkning, sier Øverenget.

Han peker på at det er viktig å ha uavhengige observasjoner.

- Det er også viktig å ha en riktig plattform for observasjonen. Det innebærer å ta høyde for kulturelle forskjeller også, for eksempel. Man må ha riktig kunnskap og forståelseshorisont, sier filosofen.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

 1. Når Malt føler

 2. «Den snillismen og naiviteten som førte til at det gikk så fryktelig galt 22. juli, må ikke få lov til å gjennomsyre dommen mot Breivik»

 3. Flertall mener Breivik har det for bra i fengsel

 4. Faremo vurderer filosofer i tilregnelighetsutvalg

 5. - Umulig å styre unna Breiviks ideologi i retten

Fra andre aviser

 1. Advarer mot å stille diagnose på politisk ekstremisme

  Aftenposten
 2. - Psykiaterne får for stor makt i rettsvesenet

  Aftenposten
 3. - Psykiaterne får for stor makt i rettsvesenet

  Fædrelandsvennen
 4. Et spørsmål om menneskesyn

  Aftenposten
 5. Hva skal bevises?

  Aftenposten
 6. Breivik føler seg sikker på å bli kjent tilregnelig

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder