DREPT: Torbjørn Jevne ble 33 år gammel drept av en psykisk syk venn, som kastet ham overbord fra en fiskebåt, 150 meter fra land. Foto: BA og Privat

Broren ble drept av psykisk syk: - Det er vi som blir straffet

Fikk vite at drapsmannen var på rømmen av media

Sier sårene rippes opp hvert tredje år

(VG) Familien til drapsmannen har rett til både innsyn og til å klage. Ofrenes pårørende lever i uvisshet.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Vi har mistet et menneske vi var utrolig glad i, og systemet virker bare innstilt på å hjelpe mannen som drepte ham. Det gjør alt forferdelig mye tyngre, sier Birgith og Geir Owe Jevne til VG Nett.

Broren deres ble i 2005 drept, av en mann som i retten ble erklært utilregnelig og dømt til tvungent psykiatrisk helsevern. Han var straffedømt tolv ganger før drapet, og ble omtalt som farlig i de sakkyndiges rapport, som mente det var gjentagelsesfare.

Er du berørt av denne problemstillingen eller har tips? Kontakt VG og VG Netts journalister her!

Året etter dommen rømte drapsmannen fra institusjonen, mens han var ute på handletur - med en pleier som vakt.

- Det var et dobbelt sjokk. For det første at han var på frifot og kanskje var ute etter å skade oss, men det var nesten enda verre at han tydeligvis hadde en slik enorm frihet på stedet han skulle sitte inne, forteller Birgith.

Gikk i dekning

Familien måtte gå i dekning mens drapsmannen var på frifot. Han ble pågrepet to døgn etter at han rømte. Men selv etter den dramatiske opplevelsen, kom det like lite informasjon fra myndighetene.

- De fortalte oss ikke engang om flukten. Det var media som ringte og fortalte oss om det. For noen år siden søkte han om å slippe ut, uten at vi hørte ett ord før det var overstått. Vi må bruke alle mulige bakveier for å finne ut hva som egentlig foregår, og det sliter på oss. Det sliter forferdelig på oss, sier hun.

- Vi sitter jo og lurer på hva som skjer. Hver minste bit av informasjon koster oss en haug med telefoner og henvendelser, sier Geir Owe.

VG fortalte tirsdag historien om Mona Lisa Melhus Lilleøen, som opplevde at morens drapsmann plutselig gikk fritt på kjøpesenteret i hjemkommunen.

- Vi har fulgt saken så tett det lar seg gjøre via rettssakene, det er vår eneste mulighet til å få vite noe om hvor han som drepte moren vår er. Vår stemme er liten, vi er bare en familie på Eidsvoll, sier Lilleøen.

- Vondt at systemet prioriterer drapsmannnen

Birgith Jevne sier det vanskeligste er å oppleve hvordan systemet prioriterer.

LEVER I FRYKT: Mona Lisa Melhus Lilleøen sier hun blir tvunget til å flytte fra kommunen, om helsevesenet tilbakefører morens drapsmann dit. FOTO: JAN PETTER LYNAU / VG

- Han som drepte broren vår er sjuk, og det vet vi også. Han trenger å få behandling. Men slik det er nå, så får den dømte plutselig alle rettigheter - og vi blir behandlet som luft. Det at hans behov nå trumfer alle de etterlattes, det synes jeg er tungt å svelge, sier hun.

VG har gransket 100 dommer mot 69 personer som er dømt til tvungent psykisk helsevern. Det er også straffereaksjonen Anders Behring Breivik vil få, om retten slår fast at han var psykotisk og utilregnelig da han drepte 77 mennesker 22. juli i fjor.

** May Britt ble banket og truet på livet av Dikemark-rømling
** Bor på sykehus han har rømt fra fire ganger tidligere
** Rystet over tilstanden i tvungent helsevern
** Møtte mammas drapsmann på kjøpesenteret

Dommene utløper etter tre år - med mindre påtalemyndigheten får medhold fra domstolen i at den skal opprettholdes. Det kreves fare for gjentakelse for at de skal få medhold i det. Den dømte kan også selv begjære seg løslatt hvert år.

GIKK I DEKNING: Søskenene Birgith og Geir Owe Jevne føler seg sviktet av systemet, etter at broren ble drept i 2005. Da den psykisk syke drapsmannen rømte fra Sandviken sykehus (til venstre) ett år senere, ble de varslet av media. Foto: Hallgeir Vågenes og privat

Får aldri fred

- Jeg synes så synd på de etterlatte etter 22. juli. Man blir aldri, aldri, aldri ferdig med disse sakene. De rippes opp igjen med jevne og vonde mellomrom. Det er vi som har blitt straffet etter at broren vår døde. Ikke han som drepte ham, og ikke systemet som lot drapsmannen gå uten hjelp helt til det var for sent, sier hun.

VG har gransket over hundre dommer mot 69 personer som er dømt til tvungent psykisk helsevern. Totalt var 30 av dommene for drap.

VGTV: Slik er sikkerhetsavdelingen på Dikemark sykehus

For fire av dem som er dømt til behandling etter drap, opphørte tvangsbehandlingen allerede etter tre år fordi pasienten var ferdigbehandlet og ikke lenger ble ansett som farlig. En av dem var ferdigbehandlet bare ett år etter drapet.

- Han som drepte broren vår er i det minste ikke på frifot enda. Men hele målet til systemet er å få ham ut igjen. Jeg bare lurer på hvor vernet av oss er? Hvor er rettferdigheten for oss, spør Geir Owe.

- Kan ikke bure folk inne

Det vil aldri bli hundre prosent sikkert med det norske systemet, sa direktør for psykiatridivisjonen ved Akershus Universitetssykehus, Trong Rangnes, tidligere i dag:

- Det vil alltid være samfunnets interesser opp mot den enkeltes rettigheter. Vi kan ikke bure folk inne, men vurdere alle eventualiteter og sikre oss i størst mulig grad. Behandlende lege tar en samlet vurdering rundt permisjoner. Henvendelser fra pårørende er alltid med i den vurderingen, sier Rangnes.

May Britt Grue (44) ble kidnappet, banket opp og truet med kniv av en psykisk syk mann som stakk av fra permisjon fra Dikemark sykehus. Hun visste ikke at han var på frifot igjen, før VG fortalte henne det.

- Jeg blir helt svett. Nå har jeg mistet all tillit til at psykiatrien er i stand til å ta vare på en av Norges farligste og sykeste forbrytere, sier May Britt Grue til VG.

Mannen som drepte broren til Birgith og Geir Owe Jevne ble etter rømningen satt på sikkerhetsavdelingen på Brøset i Trondheim. I dag sitter han igjen på Sandviken - sykehuset han rømte fra i 2006

Les også historien om Brugata-knivmannen, som fortsatt bor på sykehuset han har rømt fra fire ganger.

VG Nett har vært i kontakt med den dømtes forsvarer, Jørgen Riple, som ikke vil kommentere saken.

Se intervjuet med May Britt Grue, som ble kidnappet og banket opp av en psykiatrisk rømling, i videoen under:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder