AVSLØRT: SV-statsråd Audun Lysbakken pengegave til Jenteforsvaret ble avslørt av Dagbladet og nå må Lysbakken møte i Stortinget for høring. Foto: Jørgen Braastad

Lysbakken overkjørte egen stab - ga penger til partivenner

Påtroppende SV-leder Audun Lysbakken innrømmer nå at han ignorerte advarslene fra de ansatte i Barne- og likestillingsdepartementet.

 • Lars M. Glomnes

Artikkelen er over åtte år gammel

Lysbakken redegjorde onsdag for utbetaling av 154.000 kroner til Jenteforsvaret før jul.

Organisasjonen var på søkertidspunktet en undergruppe av Sosialistisk Ungdom, SVs ungdomsparti. SV-politikeren har tidligere innrømmet utbetalingen og han har sagt at flere organisasjoner burde ha fått sjansen til å søke om penger.

Lysbakken offentliggjorde onsdag alle dokumenter i saken og la fram oversikt over alle tilskudd som er tildelt. Blant opplysningene kommer det fram at Lysbakken ikke hørte på advarslene mot å gi penger til Jenteforsvaret. Embetsverket ville nemlig ikke innvilge søknaden, men ble overprøvd av Lysbakken.

- Da den advarselen ble gitt, burde vi hørt på den. Det er relativt lett å se at Jenteforsvarets nære fortid i SU ga grunn til å stille spørsmål, sier Audun Lysbakken til VG Nett.

- De ga et klokt råd. Det burde vært fulgt.

Artikkelen fortsetter under bildet

FRARÅDET: Lysbakken ble anbefalt av sine egne medarbeider til ikke å gi penger til SU. Men den politiske ledelsen i departementet omgjorde vedtaket og tildelte penger til Sosialistisk Ungdom. Foto: Lars M. Glomnes

Lysbakken ville ikke si om han selv hadde vært involvert i beslutningen om å overstyre embedsverket.

- Som statsråd har jeg ansvaret for dette, uansett. Jeg vil ikke gå inn i hvem som gjorde eller visste hva. Alt er mitt ansvar, sier han.

I et notat fra statssekretær Kirsti Bergstø, som tidligere var leder av Sosialistisk Ungdom, argumenterer hun for at Jenteforsvaret likevel bør få penger:

«Støtter at søknaden fra Sør-Trøndelag innvilges, men er uenig i at Jenteforsvaret skal avslås. Vi har 500 000 i inneværende år, Jenteforsvaret levert en god søknad og bør få de resterende midlene (som ikke brukes i Sør-Trøndelag). Dette er en selvstendig organisasjon som nå er registrert i Brønnøysundregistret og det er ikke krav om medlemsskal i SU for å være delaktig som instruktør eller styremedlem. De drar også veksel på de samme fagmiljøene som Sør-Trøndelag samt samarbeid med ungdomsorganisasjoner. Det er viktig å støtte frivillig ungdomsarbeid og dette arbeidet vil fortsette uavhengig av eventuell øk.støtte i 2012. De har også laget en realistisk plan for bruk av midlene i inneværende år. Jeg er kjent med at de utvikler egne kurs for gutter, men at disse ikke er ferdige enda. De er villige til ¨tilpasse arbeidet dersom det er et krav, men jeg mener at det er uproblematisk å innvilge en satsin direkte mot jenter. Derimot bør de oppfordrets til å ha et tilbud også til gutter.KIB, 13.11.11.»

Audun Lysbakken lover nå at departementet skal gå gjennom alle tildelingene i 2011, og alle tildelingsordningene.

Detaljene vil komme fra Barne- og likestillingsdepartementet i løpet av de neste ukene, og skal forelegges Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Han kan ikke garantere at alt er i orden i de andre sakene.

- Nå vil vi ha en gjennomgang for å sikre at det ikke har vært andre tilfeller der rutinene ikke har vært fulgt. Siden vi nå har sett at rutinene har sviktet, vil vi gå gjennom alt, sier Lysbakken.

I et svarbrev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skriver Lysbakken at han undervurderte betydningen av Jenteforsvarets utspring i Sosialistisk Ungdom.

Generalsekretær Guro Slettemark i organisasjonen Transparency International Norge uttalte i forrige uke at den såkalte selvforsvarssaken er politisk korrupsjon.

- Det er et begrep som ikke hører hjemme i denne diskusjonen i det hele tatt. Det handler om et prosjekt om grensesetting i skolen, og det er ingen som har tjent noe på dette, sier Lysbakken til VG Nett.

Venstre-leder Trine Skei Grande reagerer på Lysbakkens innrømmelser.

- Det er bra at Lysbakken omsider legger alle kortene på bordet, men det er nå opp til statsminister Stoltenberg å avgjøre om Lysbakken har tillit og er skikket som statsråd, sier Skei Grand, som også er medlem av kontroll -og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

- Lysbakken hadde neppe overlevd en mindretallsregjering. Dersom han fortsetter er det fordi Stoltenberg velger å se bort fra dette grove regelbruddet, sier Skei Grande.

(VG Nett/NTB)

Les også

 1. Hemmelig e-post mellom SU og departementet

  Åtte e-poster mellom Sosialistisk Ungdom (SU) og Audun Lysbakkens departement, i forbindelse med tildeling av penger til…
 2. Lysbakken: Midlene burde ha vært utlyst

  Statsråd Audun Lysbakken (SV) beklager at departementet ikke lyste ut midlene som i fjor ble brukt til selvforsvarskurs…
 3. Anundsen vil kreve svar av Lysbakken om selvforsvarspenger

  (VG Nett) Leder Anders Anundsen (Frp) i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, varsler nå at de vil stille…

Mer om

 1. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Flere artikler

 1. Åpner sak mot Lysbakken

 2. Anundsen vil kreve svar av Lysbakken om selvforsvarspenger

 3. Lysbakken: Midlene burde ha vært utlyst

 4. Lysbakkens statssekretær tvang gjennom pengene

 5. Lysbakken taus om korrupsjonsanklager

Fra andre aviser

 1. Lysbakkens høyre hånd overkjørte byråkratene

  Aftenposten
 2. Lysbakken la fram alle dokumenter

  Fædrelandsvennen
 3. - Vi er ikke ferdig med Lysbakken-saken

  Aftenposten
 4. Lysbakken går av som statsråd

  Aftenposten
 5. - Lysbakken vil møte sterk støtte i landsmøtet

  Aftenposten
 6. - Fremstår som SU har brukt Lysbakkens departement som sin private lommebok

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder