BER DEM VELGE LYSBAKKEN: Kristin Halvorsen, nåværende leder i SV, ber sine partikolleger velge Audun Lysbakken når de skal velge hennes erstatter. Foto: Berit Roald, SCANPIX

Halvorsen: Full støtte til Lysbakken

(VG Nett) SV-leder Kristin Halvorsen ber landsmøtet i SV velge Audun Lysbakken til ny leder.

Artikkelen er over åtte år gammel

- Jeg kommer rett fra et sentralstyremøte som har uttrykt full støtte til Lysbakken, sa hun på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Det var bare få timer etter at det ble kjent at barne - og likestillingsminister Audun Lysbakken går av som statsråd. Halvorsen tar midlertidig over statsrådposten, og får dermed ansvar for to departementer.

Lysbakken har vært under sterkt press etter at det ble avslørt at Lysbakkens departement hadde bevilget 154.000 kroner til organisasjonen Jenteforsvaret, som da var en undergruppe av Sosialistisk Ungdom.

- Det er viktig at partiet nå får mulighet til å drøfte den situasjonen som har oppstått, men mitt råd til landsmøtet er at de velger Audun til leder, sa Halvorsen mandag.

Hun sier hun er «sikker på at denne saken vil gjøre ham til en bedre leder» og at hun har blitt imponert over Lysbakkens åpenhet, og evne til å håndtere situasjonen.

GÅR AV: Audun Lysbakken går av som statsråd, og Kristin Halvorsen tar over som settestatsråd. Foto: Trond Solberg

- Jeg mener at han blir en bedre partileder etter meget dyrekjøpt og slitsom erfaring fra de siste ukene. Jeg er imponert over den integriteten og den dømmekraften han har vist.

Hun mener de vil finne en løsning på det at SVs nye partileder muligens ikke vil sitte i regjering.

- Jeg er helt sikker på at partilederne i regjering finner en måte å samarbeide på som gjør at det rødgrønne samarbeidet fortsetter. Men først skal SV velge sin leder.

- Tror du det blir Audun Lysbakken?

- Det tror jeg.

Ny leder neste helg

SV skal etter planen velge ny partileder på et ekstraordinært landsmøte førstkommende helg. Den plutselige avgangen har utløst spekulasjoner om at partiet nå må finne en annen lederkandidat. Leder i valgkomiteen Tora Aasland bekrefter overfor NTB at komiteen vil møtes i dag for å drøfte den nye situasjonen som har oppstått. Halvorsen sier sentralstyret gir sterk støtte til Lysbakken.

- Det er landsmøtete som velger partileder, det er stortingsgruppa som velger parlamentarisk leder, undstreker hun, og legger til at partiet har blitt informert om hvordan Lysbakken har håndtert saken, og om at det har skjedd en feil.

KOMMENTAR: Falt for egne grep

- Og hvis det er noen som tror at vi kan få en leder som ikke har gjort feil, så er de på jordet.

- Ingen hyggelig dag

Lysbakken sier han selv tok kontakt med statsministeren og ba om et møte.

- Jeg orienterte ham om en beslutning som jeg hadde tatt tidligere på dagen, sier Lysbakken.

Han sier han nå må gå av fordi hans egen integritet tilsa at dette ikke var noe han ønsket å stå for.

- Jeg ser at det har skjedd ting på min vakt som jeg ikke ønsker å stå inne for, og det har ført til at jeg trekker meg, sier han, og vil ikke svare på om han tror det er han som blir valgt til ny SV-leder neste helg.

- Dette er ingen hyggelig dag.

«Store lederegenskaper»

Lysbakken har gjort det klart at han fortsatt står til disposisjon dersom partiet ønsker han som leder. Statsråd og tidligere SV-leder Erik Solheim mener Lysbakken fortsatt kan bli ny partileder, til tross for at han nå går ut av regjeringen.

Solheim mener Lysbakken har vist «store lederegenskaper» gjennom sin håndtering av saken.

- VISER STYRKE: Erik Solheim mener Audun Lysbakken vil bli styrket som leder etter pengetildelings-saken. Foto: Scanpix Foto:

- Det er i motgang en leder viser hva han er god for. Audun har vist enorm styrke, og har tatt ansvar i alle ledd. På sikt vil denne saken styrke han som leder, sier Solheim til VG Nett.

SV-veteranen mener det er uproblematisk at den nye SV-lederen eventuelt ikke sitter i regjeringen.

- Det er først og fremst et organisatorisk problem. Jeg er ikke i tvil om at Stoltenberg og resten av regjeringens ledelse finner en god måte å håndtere den situasjonen på, sier Solheim.

- Kan fortsette

Også statsminister Jens Stoltenberg mener det er fullt mulig å fortsette det rødgrønne samarbeidet uten at SV-lederen sitter i regjeringen.

- Jeg er helt trygg på at vi skal kunne samarbeide godt selv om den ene partilederen ikke deltar i det daglige arbeidet i regjeringen, sa Stoltenberg da han møtte pressen etter det ekstraordinære statsrådet på Slottet mandag ettermiddag.

SVs medlem i kontrollkomiteen, Halgeir Langeland, understreker overfor TV 2 at han respekterer Lysbakkens avgjørelse om å gå av. Han legger ikke skjul på at dette er en «dårlig dag for SV», men tror likevel, i likhet med Solheim, at Lysbakken vil bli valgt til ny SV-leder.

Lysbakkens nære støttespiller Akhtar Chaudhry legger ikke skjul på at SV nå må tenke gjennom lederspørsmålet en gang til.

- Dette er en veldig tung dag for oss. Vi prøver nå å summe oss og se hvordan vi skal jobbe videre. Det er et slag for partiet, ikke minst for oss som veldig glade i Audun. Men både livet og politikken går videre. SV har en jobb å gjøre i regjeringen og i Stortinget. Audun er ikke en mindre dyktig politiker av den grunn. Forhåpentligvis blir han også partileder.

VIL HA LYSBAKKEN: Akhtar Chaudhry (SV). Foto: Scanpix

- Du sier «forhåpentligvis». Er det usikkert om han blir leder nå?

- Det er klart at det er litt usikkert. Det er ikke til å legge skjul på at når han går av som statsråd, må vi tenke gjennom lederspørsmålet en gang til. Men jeg vil fortsatt ha Audun som SV-leder, sier Akhtar.

- Ikke svekket

- SV har lenge slitt på målingene. Kan en så svekket politiker ta SV opp og fram?

- Han er ikke svekket. Han har vist mot, beklaget og tatt ansvar. Nå går han med høyt hode til Stortinget. Der skal han gjøre en jobb for partiet og for landet.

Akhtar tror ikke dagens hendelser er SVs første steg ut av regjeringen.

- Nei, absolutt ikke. Det står hverken i grunnloven eller i Soria Moria at partilederen må sitte i regjeringen.

Lysbakken selv sa dette om grunnen til at han velger å gå av som statsråd:

- Jeg er tilhenger av at feil skal få konsekvenser. Jeg har ansvaret for de feil som er begått og jeg tar ansvar. Jeg har derfor orientert statsministeren om at jeg i dag går av som statsråd, sa Lysbakken på en pressekonferanse mandag formiddag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder