- HAR ALDRI VÆRT FARLIG: Tor Espen Skeie er paranoid schizofren, men synes det er viktig å understreke at ikke alle som har denne diagnosen er farlig for sine omgivelser. Foto: Tore Meek, SCANPIX

Tor Espen har samme diagnose som Breivik: - Jeg har aldri vært farlig

Tor Espen Skeie (45) har samme diagnose som Anders Behring Breivik. Nå er han redd for å bli satt i bås med terroristen.

Artikkelen er over åtte år gammel

Av Birgitte Iversen (NTB), Vidar Enerstvedt og Sigrid Helene Svendsen

- Jeg trodde ikke han skulle få den diagnosen. Jeg har hele tiden tenkt, «ikke bland den gærningen der med oss som virkelig er sinnssyke». Jeg har tenkt at det var ondskap, forteller Tor Espen Skeie (45) fra Sandefjord til NTB.

At de rettsoppnevnte psykiaterne skulle konkludere med at terrorsiktede Anders Behring Breivik er utilregnelig og har diagnosen paranoid schizofreni, overrasket de fleste tirsdag - inkludert andre med samme lidelse.

VGTV: Se intervju med Tor Espen Skeie her

Skeie, som er tidligere journalist og juniornorgesmester i håndball, ble syk som 30-åring og fikk senere påvist lidelsen paranoid schizofreni. Han tror hasjrøyking utløste sykdommen.

BAKGRUNN: Rettspsykiaterne mener Breivik er utilregnelig

Siden sykdommen brøt ut, har han hatt flere tilfeller der han har vært psykotisk. Den lengste perioden var i årene 2008 til 2010, hvor han valgte å ikke bruke medisiner.

- Men jeg har aldri gjort noe kriminelt eller vært farlig for mine omgivelser, presiserer han.

Tabu

Skeie valgte å kontakte NTB etter at diagnosen til Breivik ble kjent, fordi han ønsket å formidle at det ikke er slik at alle med denne diagnosen er farlige. 45-åringen måtte imidlertid gå flere runder med seg selv om han skulle være åpen om sin lidelse, og flere i hans omgangskrets advarte ham mot det.

VGTV: Her overleveres rapporten

- Det er et veldig vanskelig og tabubelagt tema. Både jeg og de rundt meg er redde for at folk skal fordømme meg når jeg står fram. Men i Jens Stoltenbergs ånd om «mer åpenhet» etter 22. juli, valgte jeg å gjøre det. Jeg føler at jeg har noe å bidra med om dette, sier Skeie.

Han forteller at han fikk flere reaksjoner da Breiviks diagnose ble kjent.

- Jeg ble trist, men også litt glad. Glad fordi dette setter hele hendelsen i perspektiv. Dette handler ikke lenger bare om ondskap eller om feilslått innvandringspolitikk. Samtidig er jeg trist for de etterlatte, familien hans og samfunnet. Jeg fikk også empati med Breivik. Jeg vet mye om hvordan det er å være syk og gjøre gale ting og ikke være klar over det, sier han.

- Jeg håper heretter at det norske folk også vil ha medfølelse med den syke og hans familie, sier han.

Skam

Skeie sier han synes det er vondt at flere uttaler at Breivik må sperres inne på livstid uansett.

VGTV: Slik forklarer rettspsykiateren Breiviks diagnose

- Det synes jeg bryter med vårt gode helsevesens mål om å helbrede alle for den sykdommen de lider av, sier Skeie.

Han understreker samtidig at han forstår at dette vil være svært tøft for alle som ble ofre for Breiviks handlinger.

- For hans egen del, er det kanskje best om han ikke blir frisk. For blir han frisk og forstår hva han har gjort, så vil han bli fylt av en så stor skam, sier Skeie.

Skeie sier skamfølelsen over det man har gjort eller sagt i psykose, er noe av det vanskeligste med sykdommen.

- Jeg har aldri vært farlig for noen, men jeg har sagt mye dumt. Alle mine venner har fått sine e-poster, for å si det sånn.

Hører stemmer

Skeie forteller at han husker det meste fra sine psykotiske perioder. Når han er psykotisk, hører han stemmer og får hallusinasjoner.

- I disse periodene har jeg en annen virkelighetsoppfatning, og alt jeg tenker bygger opp under disse vrangforestillingene. Det blir en snøballeffekt. Et typisk tegn er at man isolerer seg og viker unna mennesker med fornuft, fordi man ikke klarer å forsvare vrangforestillingene sine fullt og helt i møte med andre, forteller han.

DIAGNOSTISERT: Anders Behring Breivik fikk diagnosen paranoid schizofreni i en omfattende rapport som ble overlevert statsadvokatene i går. Nå er andre med samme diagnose redde for å bli stigmatisert. Foto: Harald Henden


Skeie holder i dag sykdommen sin i sjakk med medikamenter. Han er arbeidsufør, men lever i sin egen leilighet og opplever at han har et godt liv.

LES OGSÅ: - Breivik skal ut av fengsel snarest mulig

- Jeg er ufattelig takknemlig for den behandlingen jeg har fått i psykiatrien og for den viktige jobben som gjøres av leger og innen medisinsk forskning på dette feltet, sier han.

Frykter forverring

Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse sier at de har fått henvendelser etter at Breiviks diagnose ble kjent.

- Folk som har den type diagnose har vært stigmatisert før, og de er redde for at det kanskje blir verre, sier foreningens generalsekretær, Pascal G. E. Lhote, til VG Nett.

VGTV: Rettspsykiater: - En stor overraskelse

Han sier de har fått flere henvendelser etter at diagnosen ble kjent i går og er opptatt av å understreke at alle som er paranoid schizofrene ikke er som Breivik.

- Det er slik at med riktig behandling så kan 30 prosent av de schizofrene bli friske, og ytterligere 30 prosent gå tilbake til et liv med god kvalitet selv om de ikke er 100 prosent friske. Det gir et helt annet bilde av sykdommen, sier han.

- Blant de 40 prosentene som er igjen så er det veldig få som er farlige. Det som Breivik har gjort er helt enestående, et unntak, og det er det veldig viktig å få frem.

Han understreker også at ikke alle schizofrene er paranoide.

- De kan for eksempel høre stemmer i hodet, men de vet at det er stemmer og at det er noe som skjer i hodet deres. I 2010 kom det også en rapport fra Olsen-utvalget, som så på drap som ble begått av folk med psykiatrisk diagnose, og de konkluderte med at hvis man jevner ut visse faktorer, så er ikke disse folkene farligere enn andre.

LES OGSÅ: Breivik ble fornærmet over konklusjonen

Overlege Irmeli Øistad frykter at belastningen vil bli større for personer med diagnosen paranoid schizofreni, etter at terrorsiktede Anders Behring Breivik fikk denne diagnosen.

- Vi er bekymret for at dette kan bli en belastning for våre pasienter som allerede opplever seg stigmatisert og sliter med å ha en alvorlig lidelse, sier Øistad, som er overlege ved akuttseksjonen ved Psykiatrisk fylkesavdeling i Vestfold, til NTB.

Venter på ny vurdering

Rådet for psykisk helse er klare på at andre pasienter med diagnosen paranoid schizofreni ikke kan sammenlignes med Anders Behring Breivik.

- Dette er en diagnose han har fått fra to psykiatere, og sier ikke noe om hvordan andre mennesker med samme diagnose oppfører seg. Han er helt unik i norgeshistorien, i form av det han har gjort. Nå er det mye som tyder på at diagnosen hans skal vurderes på nytt, og vi er avventende til det, sier informasjonsrådgiver Steinar Sværen i Rådet for psykisk helse til VG Nett.

LES OGSÅ: Halvparten kritisk til psykisk helsevern for Breivik

- Vi har et godt rettsprinsipp i forhold til folk som er utilregnelige når de gjør noe galt. Og det er viktig at vi fortsetter å være en rettsstat, som mange pekte på viktigheten av i dagene etter 22. juli, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder