100 år gamle Aagot Thronæs må bo på rom med en person hun ikke kjenner

FORTETTINGSROM: Her sitter ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap), på sengen i et såkalt fortettingsrom på Tiller helse- og velferdssenter. Foto: Øyvind Nordahl Næss

Ap-Rita: - Dårligere kvalitet med tosengsrom

TRONDHEIM (VG) Ordfører Rita Ottervik (Ap) innrømmer at hun ikke når sitt løfte om full sykehjemsdekning uten å bruke de såkalte tosengsrommene.

Artikkelen er over åtte år gammel

Ap-ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, ble senest på Aps landsmøte i april vist frem av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som den flinkeste ordføreren i Ap, fordi hun trolig når målet om full sykehjemsdekning i Trondheim allerede neste år - fire år før resten av landet.

Sjekk VG Netts Facebook-side om valget her!

Men full sykehjemsdekning i Trondheim betyr ikke automatisk enerom til alle eldre som får plass.

VGTV: Aagot (100) ventet ni måneder på sykehjemsplass

I Trondheim har kommunen nemlig tatt i bruk et nytt ord i eldreomsorgen - fortetting.

LES OGSÅ: Eldre-statsråder har lovet enerom i 20 år

I dagens VG, torsdag 25. august 2011, forteller 100 år gamle Aagot Thronæs om hovrdan hun måtte vente i ni måneder på å få sykehjemsplass i Trondheim.

Fortetting betyr at to personer, som ikke nødvendigvis kjenner hverandre, må bo på et større rom som i utgangspunktet er ment for én person.

134 tosengsrom

I tillegg til drøyt 1000 sykehjemsplasser har Trondheim kommune 134 tosengsrom. 50 av disse er såkalte fortettingsplasser, eller enkeltrom som er så store at det kan bo to personer på dem.

Ottervik sier rommene er avgjørende for at det rødgrønne styret i Trondheim skal nå målet om full sykehjemsdekning allerede i år.

JO BENKOM TIL VG: - Vi glemmer våre eldre

- Det viktigste er at folk ikke ligger hjemme eller i korridorene på sykehuset. Derfor har vi prioritert full sykehjemsdekning først, sier Ottervik til VG.

- Hadde du nådd målet om full sykehjemsdekning i 2011, om du ikke hadde brukt fortettingsplassene?

- Nei, det hadde vært mye vanskeligere, og vi måtte ha ventet til 2015 før det ble full sykehjemsdekning, sier Ottervik.

Hva må fikses der du bor? SI FRA PÅ VG NETT HER!

I en måling for InFact har utført for VG sier 32 prosent av de spurte at de mener Ottervik har håndtert utfordringene i eldreomsorgen i Trondheim på en dårlig eller svært dårlig måte.

26 prosent mener hun har håndtert utfordringene godt eller svært godt.

VG møter Ottervik på Tiller helse- og velferdssenter, hvor Trondheim Ap mandag la frem sine løfter for kommunevalget. Etter pressekonferansen får Trondheims-ordføreren se et av sykehjemmets tosengsrom.

- Hva synes du om rommet?

- Dette er et stort rom, men for mange er å bo på dobbeltrom ikke en ønskelig situasjon. For disse ønsker vi at opphold i dobbeltrom blir kortest mulig, sier Ottervik.

LES OGSÅ: Valgforsker kaller pensjonistene egoistiske og bortskjemte

- Hvorfor er ikke det ønskelig?

- Fordi man ikke får det privatlivet man ønsker seg, sier Ottervik.

- Veldig tøft

Høyres ordførerkandidat i Trondheim, Yngve Brox, sier eldre som ikke ønsker det, bør slippe å bo på dobbeltrom.

LES OGSÅ: Krisemåling for Høyre i Trondheim

- Trondheim kommune har ikke full sykehjemsdekning slik folk tror det skal være med enkeltrom. Trondheim er den storbyen som tvinger flest eldre til å bo på rom sammen med andre. For eldre som har kort tid igjen å leve, er det veldig tøft, sier Brox til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet

PÅ TOSENGSROM: Aagot Thronæs (100) må bo på rom sammen med en person hun ikke kjenner. Det synes oldebarnet Marie Andrea Thronæs (19) at 100-åringen må få slippe. Foto: Øyvind Nordahl Næss

Trondheims-ordføreren sier hun er klar over Trondheim utfordringer når det gjelder fortettingsplasser.

Maks ventetid

- Vi har noen flere fortettingsplasser enn andre byer. Men jeg tror at det i andre kommuner ligger eldre hjemme som ikke får hjelp. Vi har fokus på at de som trenger sykehjemsplass skal få det, sier Ottervik.

Hun vil ikke svare på om det er uverdig å plassere to fremmede på rom sammen på sykehjem.

- Lurer du folk, når du sier det blir full sykehjemsdekning i 2011, men ikke sier at det kan innebære å bo på dobbeltrom?

- Jeg tror det viktigste er at folk får hjelp, istedenfor å ligge hjemme eller i korridorene på sykehuset, sier Ottervik.

- Er det verdig for eldre å bo på dobbeltrom med en fremmed?

- Det er ikke god nok kvalitet i eldreomsorgen når folk må bo to på rommet. Men det ikke å få hjelp er uverdig, slår Ottervik fast.

I løpet av høsten lover Ottervik at eldre som trenger det skal få sykehjemsplass innen seks uker. Men fortsatt vil Ap-ordføreren bruke fortettingsrommene, og lover at de skal avvikles innen 2015. Det skal hun få til ved å bygge minst 120 nye sykehjemsplasser de neste fire årene.

Bystyret i Trondheim vedtar trolig torsdag at akutt syke ikke skal vente mer enn tre dager før de får sykehjemsplass.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder