BESTEMMER: Dikemarks behandlingsteam bestemmer Anders Behring Breivik varigheten og innholdet i behandlingen. Foto: Trond Solberg/Helge Mikalsen, VG

Dikemark kan nekte å behandle Breivik

Dersom Anders Behring Breivik blir dømt til tvungent psykisk helsevern på fredag, er det likevel psykiaterne og spesialistene ved Dikemark som avgjør om han skal behandles.

Artikkelen er over syv år gammel

Anne Kristine Bergem som er avdelingsoverlege ved Regional sikkerhetsavdeling på Dikemark i Asker, utelukker ikke at Breivik på nytt blir vurdert som ikke psykotisk, og at han dermed ikke blir behandlet til tross for at retten mener han er strafferettslig utilregnelig, skriver Aftenposten.

- Behandles som alle andre

- Dersom Anders Behring Breivik dømmes til overføring til tvunget psykisk helsevern, vil et behandlingsteam fra RSA se på dette som en ny utrednings- og behandlingsoppgave på samme måte som med alle nye pasienter, sier Bergem.

Hun sier det eneste de blir pålagt er rammene, og at det er opp til sykehuset å bestemme innholdet i behandlingen. Og de behandler kun når de finner grunn til å behandle.

- Den samme tankegangen gjelder i psykiatrien som i somatikken. Man gir ikke antibiotika dersom det ikke foreligger en infeksjon. For oss er det utenkelig å behandle en pasient på bakgrunn av en sakkyndigrapport. Vi behandler når vi har stilt en diagnose på en behandlingstrengende, sier hun.

Dikemark: Ikke psykotisk

Da Dikemarks spesialister observerte Breivik i vinter, ble han beskrevet som uten å ha tegn til psykose.

En lite brukt bestemmelse i loven om psykisk helsevern åpner for at Breivik kan sendes tilbake til fengsel - forutsatt at han ikke lenger er psykotisk.

- Kan bli aktuelt

Kildene sier til VG Nett at både psykiatridivisjonen på Oslo universitetssykehus og ledelsen på Ila fengsel forbereder seg på denne muligheten.

Bestemmelsen om at en person som er dømt til behandling blir overført til fengsel, har bare vært brukt én gang siden loven trådte i kraft for mer enn 10 år siden.

Les også

Mer om

  1. Anders Behring Breivik
  2. Terrorangrepet 22. juli - Dommen

Flere artikler

  1. Breivik kan bli korttidspasient

  2. - Breivik tror han vil bli kjent tilregnelig

  3. Godkjenner Breiviks enmanns sykehus

  4. Utvalg: Flere psykisk syke lovbrytere kan bli dømt til fengsel

  5. Her sitter Breivik og skriver bøker

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder