TILTALES? Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) ble 19. september i fjor siktet for seksuell omgang med en jente under 16 år. Om kort tid avgjør statsadvokaten om det blir rettssak eller henleggelse. Foto: Geir Olsen

Politikere håper på tiltale mot Øygard

- En henleggelse kan ødelegge bygda, frykter opposisjonspartiene i Vågå.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Vågå-ordfører Rune Øygard er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år - og politiet har anbefalt statsadvokaten å ta ut tiltale.

Det er ventet at statsadvokaten på Hamar bestemmer seg om kort tid. Nå ber opposisjonen i fjellbygda om at det tas ut tiltale.

Kan ødelegge bygda

- Dersom saken blir henlagt på bevisets stilling, vil den leve som en verkebyll for all fremtid og ødelegge bygda. Folk vil prate og fundere på hva som er sant og usant. Da er det bedre at det tas ut tiltale og kjøres en rettssak. Da vil ordføreren enten bli dømt eller frikjent og saken kan legges endelig død, sier Tor Valdvik i Bygdelista, som er det største opposisjonspartiet i kommunestyret.

Senterpartiet er langt på vei enig, en henleggelse på bevisets stilling vil prege bygda lenge.

HAR DU TIPS I DENNE SAKEN? KONTAKT VG NETTS JOURNALISTERHER !

- Da kan det være bedre med en rettssak der alt blir belyst og tiltalte enten blir frikjent og renvasket, eller dømt og straffet. En henleggelse på «intet straffbart bevist» er det foretrukne, sier Anders Gustav Bjørnsen i Sp.

Han understreker at en rettssak også vil bli en belastning.

- En frikjennelse kan være så mangt, dersom det blir utfallet, sier Bjørnsen.

Sykemeldt

Begge opposisjonspartiene er kritiske til måten Ap har håndtert saken på. Øygard har nektet å ta permisjon og har i stedet vært på delvis sykemelding.

- Det hadde vært bedre for omdømmet til bygda vår om han tok ut permisjon mens saken var under etterforskning, sier Tor Valdvik.

Leder for Vågå Arbeiderparti, Live Langøygard, vil ikke kommentere om det er en fordel for bygda om saken avgjøres i retten eller ei.

- Vi er ikke part i saken. Vi forholder oss fortsatt til at Øygard er sykemeldt. Dersom saken blir henlagt ønsker vi ham hjertelig velkommen tilbake til kommunehuset. Vi har ikke diskutert hva vi skal gjøre dersom statsadvokaten tar ut tiltale, sier Langøygard.

VG har vært i kontakt med statsadvokat Thorbjørn Klundseter som ikke vil kommentere detaljer i saken. Klundseter anslår at påtalespørsmålet kan bli avgjort nærmere påsken.

- Rettssak best

VIL KLAGE: Hvis saken blir henlagt garanterer Nina Braathen Hjortdal, den unge jentas bistandsadvokat, at de vil klage. FOTO: KRISTER SØRBØ/VG

Den unge jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, garanterer at de vil påklage en eventuell henleggelse.

- Denne saken bør definitivt behandles og avgjøres i retten, sier Braathen Hjortdal.

Hun har siden siktelsen ble tatt ut i september i fjor krevd at ordføreren tar ut permisjon.

- Jeg er fremdeles forundret over hvordan han og kommunen har taklet denne saken, sier hun.

Det lyktes i går ikke VG å få en kommentar fra Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Sykmeldt

Ordføreren er sykemeldt ut april, ifølge rådmann Tor Arne Gangsø.

- Sykemeldingen er utvidet fra 80 til 90 prosent. Det innebærer at han jobber mest hjemmefra, men er innom kommunehuset når det trengs, sier Gangsø.

Øygard fungerer ikke som ordfører mens han er sykemeldt, men som konsulent underlagt rådmannen. Blant annet utreder han muligheten for bakeri og galleri i Vågå, samt finansiering av et kloakkanlegg ved Gjendeosen i Jotunheimen. Iselin Jonassen (Ap) fungerer som ordfører i hans fravær.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder