INGEN KØ: Streiken blant vekterene er et faktum, men sjelden har det vært mindre køer i sikkerhetskontrollen ved Oslo Lufthavn, Gardermoen. Foto: ESPEN BRAATA/VG

Frykter stengte flyplasser på mandag

... men lite kø fredag kveld

OSLO/GARDERMOEN (VG Nett) Det meldes om ingen køer på flyplassene i Oslo og Bergen, men i Tromsø og Alta vil det kunne bli stengt på mandag.

Audun Beyer-Olsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Norsk Arbeidsmandsforbund tar ut 1.797 vektere i streik fredag klokka 20.00. Mange av vekterne tas ut av sikkerhetskontrollene på landets flyplasser.

De streikende vekterne vil føre til køer og stengte flyplasser er spådommen til lufthavns-sjefene VG Nett har snakket med fredag kveld.

- Sånn som det ser ut nå har vi stengt på mandag. Vi forholder oss til at situasjonen er sånn og prøver å gjøre det beste ut av det for de som skal reise, men det skaper mye styr og ekstraarbeid, sier Hans Børre Joakimsen, lufthavnsjef ved Tromsø lufthavn Langnes, til VG Nett.

BAKGRUNN: Vekterne streiker

Redusert kapasitet

Da streiken var et faktum, ble sikkerhetskontrollen stengt ved flyplassen.

- Gulvet er tomt. Det ser ut til at de som har hatt behov for å reise i kveld har kommet seg innenfor. De som ikke har kommet innenfor, kommer ikke med. Vi åpner for innsjekk igjen klokken fem lørdag morgen og opererer med redusert kapasitet til klokken fire. Etter det er det stengt, sier Joakimsen.

Til sammen er 30 av totalt 85 vektere tatt ut i streik ved flyplassen. Lufthavnsjefen oppfordrer reisende til å være ute i god tid. Flyplassen har åpent til klokken 15.00 i helgen.

- Ta med minst mulig bagasje. Det er bedre å ta en kaffe innenfor enn å bli stående utenfor.

Rammes du av streiken? Del din historie her!

50 minutter kø

I Stavanger har det vært lange køer siden klokken 14 fredag.

- Det virker som om folk har fått panikk og har tatt ut til flyplassen tidlig, sier sikkerhetsleder Atle Skretting i Avinor til Aftenbladet.no.

Fra man stiller seg i køen til man er gjennom kontrollen, regner Skretting med det vil ta omtrent femti minutter.

Saken fortsetter under bildet

HVOR ER KØEN? Til tross for vekterstreiken var det lite tegn til kø i sikkerhetskontrollen på Oslo lufthavn Gardermoen fredag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Opptrapping på onsdag

Fredag kveld meldes det ikke om kø ved Trondheim lufthavn Værnes. Der er 40 av rundt 180 vektere tatt ut i streik.

- Vi opererer med rundt 70 prosent kapasitet, men i kveld regner vi ikke med å ha noen problemer, sier Lasse Bardal, lufthavnsjef ved Værnes, til VG Nett.

I helgen blir flytrafikken i Trondheim preget av utenlandsreisende og fire jumbojeter med cruisepassasjerer.

- Vi forventer en del køer i helgen og anmoder reisende om å komme tidlig. Vi regner med at vi skal avvikle trafikken greit, men noe kø i sikkerhetskøen må vi vente.

En eventuell opptrapping av streiken vil føre til at rundt 10 vektere til vil bli tatt ut ved flyplassen.

- Mandag og tirsdag vil bli omtrent som i helgen. Man må beregne å stå noe i kø, særlig om morgenen og ettermiddagen, sier Bardal.

Trenger du hjelp for å komme deg frem? Prøv vår haikesentral !

- Rolig på Gardermoen

Ved Oslo lufthavn Gardermoen er det ingen kø fredag kveld.

- Situasjonen er lysere enn det den var. Her er det veldig rolig og ingen kø. Det har vært bra gjennomstrømming tidligere i dag og mange har fulgt oppfordringene våre om å møte opp tidligere, sier Jo Kobro, informasjonssjef ved flyplassen.

Planen er at alt skal gå etter oppsatt trafikkmønster, selv om 149 av rundt 750 vektere er tatt ut i streik ved flyplassen.

- For oss betyr streiken merarbeid og tiltak for at passasjerene skal rammes minst mulig. Vi samarbeider med flyselskapene best mulig. Vi føler at forberedelsene har fungert, sier Kobro.

En eventuell opptrapping vet informasjonssjefen foreløpig ikke hva vil kunne føre til.

- Vi har ikke helt oversikt over hva som skjer. Da vi først så på scenarioet var det meldt inn 388 vakter i streik. Situasjonen ville nok da ha vært at vi ikke kunne hatt åpent sikkerhetskontrollen, sier Kobro.

- Mer folk enn vanlig

I Bergen ble det prioritert å stenge ansattsluser for å prioritere passasjerer, opplyser Lasse Solberg, sikkerhetssjef ved Bergen lufthavn Flesland.

- Her er det stille og rolig. Ingen kø og helt normale tilstander. Det er litt mer folk enn det pleier. Vi stenger klokken 22.00. De som skal reise med fly etter den tid, må komme før vi stenger, sier Solberg.

Ved flyplassen er 40 av 230 vektere tatt ut i streik.

Sikkerhetssjefen tror det kan medføre mer kø hvis streiken trappes opp mandag.

- Det kommer an på hvor mange flere de tar ut. Hvis det blir en opptrapping, vil det bli verre, sier Solberg.

Innstiller rutefly i Alta

På Alta lufthavn blir flyene kansellert fra og med mandag klokka 6 som følge av streiken. Det betyr at ingen passasjerer får reist ut med rutefly.

- Vi må stenge sikkerhetsslusene, og alle rutefly vil bli innstilt. Flyplassen vil kun holde åpent for ambulansetrafikk. Vi oppfordrer folk til å ta kontakt med flyselskapene, for det vil bli mange kanselleringer, sier lufthavnsjef Charles Kristiansen til NTB.

Kansellerte fly

Passasjerer som skal ut og reise framover, må derfor belage seg på lange køer ved sikkerhetskontrollen.

- Folk må være ute i god tid, minst en time før det som er normalt, og de må være forberedt på noe lenger kø ved sikkerhetskontrollen. Men det vil ikke bli snakk om kansellering av fly hos oss, forsikrer informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS overfor NTB. Han er skuffet over at partene ikke kom fram til en løsning på konflikten.

Norwegian derimot utelukker ikke kanselleringer som følge av vekterstreiken.

- Vi jobber på spreng for å forhindre at det blir kanselleringer, men vi kan ikke utelukke noe. Passasjerer kan få tilbud om ombooking, nye reservasjoner og så videre. Jeg vil anbefale alle reisende om å følge med på hjemmesidene våre, ta med lite håndbagasje og beregne god tid på flyplassen, sier Åsa Larsson, informasjonssjef i Norwegian.

Folk som skal ut og reise, bør kontakte flyselskapet sitt og orientere seg om forholdene utreisedagen.

- Publikum må regne med forsinkelser og en del kanselleringer. Det er derfor viktig at reisende holder seg orientert gjennom flyselskapene sine, og at de er ute i god tid før avreise. Streiken vil by på problemer, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til NTB.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder