Balanserte på snøkledd fengselsmur: Her forsøker 24-åringen å rømme fra Oslo fengsel

(VG Nett) I beste Olsenbanden-stil prøvde en 24 år gammel chilener seg på et spektakulært rømningsforsøk fra Oslo fengsel på nyttårsaften.

  • Anders Park Framstad
  • Roar Dalmo Moltubak
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Sammen med en medfange gjennomførte han fluktforsøket under lufting. De to personene tok seg over fengselets indre gjerde ved ved hjelp av sammenknytte lakener, og prøvde så å klatre opp på selve fengselsmuren. En av dem lykkes med å komme opp på muren.

- Han lekte vel edderkoppmannen, humrer operasjonsleder Finn Belle ved Oslo politidistrikt overfor VG Nett.

Politiet kan koste på seg et smil, etter at rømlingene ble oppdaget og avskåret før de kom seg ut av fengselet.

- Det var et veldig dårlig rømningsforsøk. Han synes vel det var langt ned på den andre siden, og i tillegg ventet det forholdsvis mange politifolk på ham utenfor, sier Belle.

- Virket desperat

Opptrinnet ble fanget på film av Luis Palacios, som var på vei til jobb da han ble oppmerksom på det store politioppbudet.

Videobildene viser hvordan utbryteren strander på muren, klemt mellom 10-15 politifolk og fengselet han forsøker å flykte fra. Han ser over kanten og vurderer avstanden ned, men blir tilsynelatende skremt av høyden. Så viser bildene at han dunker hodet flere ganger i bakken, i det politiet mistenker er ren desperasjon.

24-åringen gir seg imidlertid ikke uten videre. Etter at en av politimennene prøver å ta seg opp til ham ved hjelp av en litt for kort stige, legger han på sprang. Balanserende på den 40-50 centimeter tykke, vinterglatte muren løper han flere meter, med det blåkledde kobbelet på slep nede på bakken.

- Jeg ble sjokkert. Jeg så at han løp på kanten. Han virket helt desperat. Han ville vel ikke sitte låst inne i fengselet på nyttårsaften, og var lei seg, sier Palacios.

Til slutt må utbryteren likevel strekke våpen, og hopper ned på innsiden av muren.

Saken fortsetter under bildet

FANGET: Den chilenske utbryteren vurderer tilsynelatende å hoppe ned fra muren, før han så ombestemmer seg og legger på sprang. Foto: Luis Palacios/VGTV

Laget tau av sengetøy

Mannen ble kjørt til undersøkelse på legevakten, men slapp fra opptrinnet uten skader. Også politiet kom uskadet fra dramatikken - til tross for at en av dem tilsynelatende falt i bakken under et forsøk på å ta seg opp på muren.

- INGE FARE: Assisterende fengselsleder Kim Ekhaugen i Oslo fengsel mener at rømningsforsøket var dømt til å mislykkes. Foto: Helge Mikalsen

Assisterende fengselsleder Kim Ekhaugen i Oslo fengsel forteller VG Nett at denne typen rømningsforsøk er svært sjeldne. Det er flere år siden sist fengselet opplevde lignende episoder.

- Det var mer vanlig før i tiden. Det skyldes nok at vi har blitt flinkere i fengselet, og har mer fysisk sikkerhet, sier han.

Ekhaugen mener at fluktforsøket var planlagt, blant annet på grunn av tauet de to rømlingene hadde laget og smuglet ut i luftegården.

- Dette besto av sammenflettet sengetøy. De hadde festet det til det indre gjerdet. Det kan se ut som om de fikk hjelp av andre innsatte til å klatre over, sier han.

De to sitter inne på korte varetektsforhold, og ingen av dem beskrives som farlige. Fengselsledelsen mener at det aldri var fare for at flukten skulle bli vellykket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder