TALTE: Barack Obama snakket mye om krig i talen han holdt etter å ha mottatt Nobels fredspris. Foto: SCANPIX

- Dette var ingen tale som endrer noe

(VG Nett) Ekspertene er splittet i analysene av Barack Obamas tale. Karakteristikkene varierer fra «skarp og offensiv» til «luftig og lite konkret»

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

USAs president Barack Obama snakket mye om krig i talen sin etter at han hadde mottatt Nobels fredspris i Oslo rådhus.

Forfatter, historiker og USA-ekspert Hans Olav Lahlum mener Obamas tale var omtrent som forventet. Hans umiddelbare reaksjon etter Obamas tale etter Nobelprisutdelingen torsdag er klar:

- Det var ikke blant hans beste taler. Han hadde et vanskelig utgangspunkt, talen ble veldig amerikansk, med mye fokus på USAs rolle og historiske innsats, der han gjentatte ganger understreket sine positive intensjoner som krigfører.

VGTV:Her forlater Obama fredsprisseremonien

- Vil talen forandre holdninger blant den amerikanske befolkningen eller kritikernes syn på pristildelingen?

- Akkurat nå er det litt Obama-jubel i Norge, men det spiller liten rolle for de utfordringene han står overfor på hjemmebane. Dette var ingen tale som endrer noe, sier Lahlum til VG Nett.

PROTOKOLL:Si din mening om Jaglands tale og kast terning

PROTOKOLL:Si din mening om Obamas tale og kast terning

LES HELE OBAMAS TALE HER!

LES OGSÅ:Jaglands tale

OFFENSIV: Det mener Kristian Berg Harpviken om Obamas tale. Foto: SCANPIX

- Overraskende skarp

Kristian Berg Harpviken, direktør for Institutt for fredsforskning og Afghanistan-ekspert synes Barack Obama var overraskende skarp i sin tale.

- Obama er skarp og offensiv når han tar en svært prinsipiell og konsekvent avstand fra ikkevoldslinjen og viser til Mahatma Ghandi og Martin Luther King. Vi kjenner igjen det Obama har sagt før, at fred bygges fra internasjonale institusjoner, og ikke kommer innenfra som noe spirituelt. Obama bruker talen i sin helhet som en refleksjon over behovet for å bruke militærmakt for å ivareta fred. Talen er tydelig preget av at den holdes av en militær øverstkommanderende som står midt oppe i to kriger, sier Harpviken.

Harpviken er skuffet over at Barack Obama ikke brukte talen til å komme med konkrete signaler om amerikanske forpliktelser.

- Jeg trodde vi skulle få et signal om en forpliktende amerikansk reduksjon i antall atomstridshoder, eller i hvert fall et signal i denne retningen. Dette temaet har stått sentralt i Nobelkomiteens begrunnelse. Særlig sett i lys av at Obama i liten grad utsetter seg for offentligheten og presse under Fredsprisutdelingen, kunne han forpliktet seg fra denne talerstolen i dag, sier Harpviken som var til stede i Rådhuset under talen.

DISKUSJON:- Stakkars Omaba, han har ikke bedt om prisen

SAMLESIDE:Alt om Obamas besøk i Oslo

VISER UTSIKT: Statsminister Jens Stoltenberg viser utsikten fra sitt kontor til Barack Obama torsdag formiddag. Foto: Scanpix

- En forsvarstale til sitt eget folk

Forfatter, historiker og USA-ekspert Hans Olav Lahlum synes talen var preget av utgangspunktet, der Obama i mottok verdens høyeste utmerkelse for fredsskaping ni dager etter at han annonserte en opptrapping opp krigen i Afghanistan.

- Det er spesielt at en fredsprisvinner må bruke såpass mye av talen sin på å forklare hvorfor krigføring er et nødvendig virkemiddel, mener Hans Olav Lahlum

Lahlum har flere ganger frontet sitt syn på at han mener tildelingen av Nobels fredspris til USAs president Barack Obama er feil og for tidlig.

Samtidig understreker han at talen i seg selv var teknisk god.

- Obama er en teknisk god taler, og utfra forutsetningene var det en delikat balanse mellom det å forsvare sin krigføring, og det å uttale at det nok finnes andre som hadde fortjent prisen mer enn han.

TEKNISK GOD TALE: Det mener Hans Olav Lahlum. Foto: SCANPIX

VGTV:Obama takket det norske folk på pressekonferansen

Lahlum sier samtidig at han mener talen var litt luftig.

- Den inneholdt en lang rekke selvfølgeligheter og veldig lite konkret, mener han.

- Burde talen vært mindre politisk?

- Han var nok klar over at talen kunne blitt brukt mot ham dersom han hadde fremstått for myk. Da ville kritikerne sagt at han ble påvirket av fredsprisen. Taktisk var det en god tale, der han fremsto som en realpolitiker med en slags forsvarstale til sitt eget folk. Samtidig er han et sittende statsoverhode som må tale ut fra situasjonen, påpeker Lahlum.

GRAFIKK:Rakettskjold rundt Oslo når Obama kommer - se grafikken

Artikkelen fortsetter under bildet

SKREV I GJESTEBOKEN: President Barack Obama skriver seg inn i gjesteboken, mens Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, Michelle Obama og Sissel Rønbeck bivåner det hele i Nobelinstituttet torsdag morgen. Foto: Scanpix

- Talte til verden, ikke hjemmepublikummet

USA-ekspert Alf Tomas Tønnesen mener Obama i sin tale snakket mer til verden enn til hjemmepublikummet i USA.

VINKER: Presidentparet tok seg tid til å vinke på vei ut. Foto: SCANPIX

USA-eksperten tror Barack Obamas tale blir bedre mottatt ute enn hjemme

- Han brukte mye tid på å plassere USA inn i en global sammenheng. Dette er kontroversielt i USA der mange er svært negative til internasjonale institusjoner som FN. Samtidig snakker han direkte til amerikanerne når han slår fast at alenegang noen ganger kan være nødvendig.

Tønnesen er ikke overrasket over at Obama brukte mye av talen på å understreke at krig kan rettferdiggjøres for å skape det han kalte en rettferdig fred.

Tønnesen mener det er interessant at presidenten klart trekker opp sammenhengen mellom fred og fred og økonomisk utvikling.

- Var det noe du savnet?

- Jeg hadde håpet at han ville snakke mer direkte om Israel-Palestina-konflikten. Den nevnte han ikke i det hele tatt, sier Alf Thomas Tønnesen til VG Nett.

PROTOKOLL:Send inn ditt Obama-bilde her og fortell om din Obama-opplevelse

BILDESPESIAL:Se alle Obama-bildene her

Artikkelen fortsetter under bildet

FINPUSS: Fredsprisvinner Barack Obama og kona Michelle Obama var til en kort audiens på Slottet i dag. Her børster Michelle Obama litt støv av dressen til Fredspris-vinneren. Foto: Scanpix

- Man må gjøre noe for å få fred

Leder i Fremskrittspartiet (Frp) Siv Jensen syns Obamas tale var en sterk, realpolitisk tale som forklarer hvorfor vi har et sterkt engasjement i Afghanistan.

- Jeg vil råde alle SVs medlemmer i regjeringen til å høre på den talen to-tre ganger for å forstå hvorfor man må slåss.

- Er krig et nødvendig onde?

- Det er nok det, som han selv sa: man forhandler ikke med terrorister, det nytter ikke. Man kan ikke bare håpe på fred, man må gjøre noe for å få den også. Det var sterke uttalelser som klang godt i mine ører.

BLOGG:Anders Giæver blogger om fredsprisen

- Skiller seg ut

Leder i utenrikskomiteen på Stortinget, Ine Marie Eriksen Søreide (H) understreker at Obama holdt en meget god tale, men mener det skiller seg klart fra tidligere Nobel-taler.

- Han var veldig klar på at krig noen ganger er nødvendig, og at det må få konsekvenser når ledere angriper sin egen befolkning og bryter menneskerettigheter. Noen vil sikkert oppfatte det som uvant i en fredspris-sammenheng, men for en sittende amerikansk president er en slik påpekning helt nødvendig.

DISKUSJON:- At det skal koste skattebetalerne 80 millioner kroner er uakseptabelt

Artikkelen fortsetter under bildet

VINKER: Her ankommer Barack og Michelle Obama Norge. Foto: SCANPIX Foto:

- Kan bevise at han fortjener prisen

Leder Truls Gulowsen i Greenpeace sier han er veldig skuffet over at Barack Obama brukte så lite tid på klimautfordringen.

- Dette er vår tid største utfordring for fred og sikkerhet, sier Gulowsen til VG Nett.

Han mener Obama kan bevise at han fortjener prisen i København i neste uke.

- Det er der han avgjør om han fortjener prisen eller ikke. Etter dagens fokus på å rettferdiggjøre krig må han gjøre det veldig på klima for å si det sånn. Som president og moralsk leder for verden med støtte fra fredsprisen må handle på egne vegne, og kan ikke skyve den amerikanske kongressen foran seg og si at det er den som skal være utgangspunktet for verdens klimapolitikk, mener Truls Gulowsen i Greenpeace.

SE OGSÅ:Her er luksusflyet som tar Obama til Oslo

- Hvor ble det av «Yes we can»?

- På grunnlag av det jeg har hørt kan jeg si hvor pokker ble det av «Yes We Can»? sier Benjamin E. Larsen i Fredsinitiativet til VG Nett.

- Med det mener jeg at en sånn beinhard idealpolitisk tale til forsvar for angrepskrig bryter markant med de idealene han tidligere har sagt han forfekter.

- Er du skuffet?

- Ja, det er klart jeg er skuffet. Jeg hadde håpet det skulle komme konkrete løfter om hvordan styrkene i Afghanistan skal trekkes ut og hvordan det skal jobbes for en helhetlig politisk løsning på krigen der, sier Benjamin E. Larsen i Fredsinitiativet.

Les også

 1. Ydmyk Obama takket for Nobels fredspris

  OSLO RÅDHUS (VG Nett) Til stående applaus fra 1000 tilskuere i Rådhuset overrakte Thorbjørn Jagland fredsprisen til…
 2. Jaglands tale

  OSLO RÅDHUS (VG Nett) Leder i Nobelkomiteen Thorbjørn Jaglands tale under seremonien i rådhuset.
 3. Rettet på Baracks klær før kongefotografering

  (VG Nett) Før fotografene fikk slippe til under audiensen på Slottet, ilte Michelle Obama til med en omsorgsfull liten…
 4. Jagland: - Obama har skjønt det

  OSLO RÅDHUS (VG Nett) Barack Obama har sagt at han ikke fortjener Nobelprisen, men at han ser på den som en «call to…
 5. Will Smith til VG Nett: - Vi er veldig glade for å være her!

  (VG Nett) Will Smith (41) og kona Jada (38) gleder seg stort til å være vertskap for årets Nobel-konsert.
 6. Obama klimapratet så tidsskjemaet sprakk

  (VG Nett) På statsministerens kontor røk Barack Obamas pinlig nøyaktige tidsplan for Oslo-besøket.
 7. Oslo rådhus fylles opp før Nobel-seremonien

  (VG Nett) Superstjernen Will Smith, kona Jada Pinkett Smith og barna deres vinket ivrig da de ankom nobelprisutdelingen…
 8. Demonstranter vist bort fra Slottsplassen

  OSLO/SLOTTSPLASSEN (VG Nett) En gruppe amerikanske demonstranter ble vist bort fra Slottsplassen etter å ha demonstrert…
 9. - Obama vil forklare at krigføring et fredsskapenede

  (VG Nett) USA-ekspert mener det er riktig av president Barack Obama å benytte Nobel-talen til å forklare verden at…
 10. Tok en halvtimes pause på Grand Hotel

  (VG Nett) Før sin audiens på Slottet tok Barack Obama seg en pause på rommet sitt på Grand Hotel.
 11. Michelle Obama må sitte blant publikum

  (VG Nett) Førstedamen får ikke sitte sammen med sin mann under fredsprisutdelingen i Oslo rådhus.
 12. Obama: - Skulle ønske vi kunne bli i Norge lenger

  REGJERINGSBYGGET (VG Nett) Barack Obama takket Kongefamilien og hele det norske folk i sin tale på pressekonferansen…
 13. Demonstrerer mot Obama: - You won it, now earn it

  (VG Nett) Demonstrantene er på plass utenfor hvert eneste av USAs president Barack Obamas stoppesteder i hovedstaden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder