VAR I RAQQA: Den 34 år gamle trønderen har i retten forklart at han reiste til Syria for å hjelpe lokalbefolkningen i kampen mot president Bashar al-Assad. Foto: KRISTIAN HELGESEN Foto:

Aktoratet ber om ni års fengsel for terrortiltalt trønder (34)

OSLO TINGRETT (VG) Aktoratet mener bilder, elektronisk kommunikasjon og tiltaltes (34) egen forklaring beviser at han har gjort seg skyldig i terrordeltakelse.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Etter en samlet bevisvurdering legger aktoratet ned påstand om en ni år lang fengselsstraff for den tiltalte 34-åringen fra Verdal. Påstanden kommer med et fradrag på 709 dager for tiden han har sittet varetektsfengslet.

Trønderen nekter straffskyld for alle terroranklagene som påtalemyndigheten har rettet mot ham etter oppholdet i Syria fra november 2014 til april 2016. Han hevder han ikke var involvert i militær tjeneste for IS.

Forklarte i retten: Slik var møtet med den etterlyste norske IS-krigeren Ryding

Én av 34-åringens forsvarere, Siri Langseth, sier til VG at de har lagt ned påstand om frifinnelse.

Påtalemyndighetens påstand er for streng hvis det kom til en domfellelse. De trekker en rekke slutninger på områder hvor det ikke er ført tilstrekkelige bevis og forsøker å pusle sammen et bilde, men hopper bukk over konkrete opplysninger, sier Langseth.

I sin prosedyre la statsadvokat Kim Sundet særlig vekt på kommunikasjonen 34-åringen har hatt med venner og familie i Norge, samt meldinger mellom tiltalte og den etterlyste IS-krigeren Kim André Ryding (27) fra Moss, som 34-åringen har forklart at han møtte i Raqqa.

– De elektroniske bevisene i saken er tidsnære bevis fra perioden da tiltalte var i Syria, men det er et spørsmål om hvordan man tolker dem, sier forsvarsadvokat Langseth

«Leve under sharia-loven»

Politiet har i etterforskningen av 34-åringen beslaglagt nesten 13.000 meldinger fra tiltaltes telefon.

– Det er nærmest umulig for norsk politi å drive etterforskning i Syria, og elektronisk kommunikasjon blir derfor helt sentralt. Her mener vi at han flere ganger har erkjent straffbare handlinger, sier statsadvokat Kim Sundet til VG.

I meldinger hjem til Norge har han blant annet skrevet at han «leve under sharia-loven» og «kjæmpe mot dæm som drepe muslima». I en annen melding har han skrevet «æ e isis nu å det e æ stolt av».

VG fikk tilsendt: Disse flyvebladene ble sluppet over Raqqa

Til en kompis har han sendt bilder av våpenet sitt, en AK-M fra 1974. Våpenet var kun til bruk dersom en farlig situasjon skulle oppstå, hvilket fort kunne skje i Raqqa, har 34-åringen forklart.

KJØPTE SELV: Dette våpenet har 34-åringen sendt bilder av og skrytt av til venner på Messenger. Bildet er lagt frem som bevis i retten. Foto: Politiet

Sundet mener saken er enestående i norsk sammenheng, fordi 34-åringen er den nordmannen som har oppholdt seg lengst i terrorkalifatet og returnert.

Tidligere i saken har en latvisk 23-åring vitnet over videolink fra fengsel i Latvia. Mannen er i hjemlandet tiltalt for terrordeltakelse, og de to skal ha gjennomført flere fluktforsøk sammen.

Aktoratet legger også vekt på at trønderen hadde med seg en laseravstandsmåler inn i Raqqa, et redskap som ikke er uvanlig i krigshandlinger.

– Bevisene satt i sammenheng beviser at han har vært i kamp og gjort væpnet tjeneste, sier politiadvokat Thomas Blom under aktoratets prosedyre, etter at statsadvokaten måtte kaste inn håndkleet grunnet sviktende stemme.

Den tiltalte 34-åringen hadde før rettssaken bare latt seg avhøre av politiet ved én anledning, og statsadvokaten mener han har tilpasset sine forklaringer etter bevisene som ble lagt frem i retten.

– Han har for eksempel aldri forklart seg om noen Kalasjnikov før bildet ble lagt frem i retten, sier Sundet til VG.

På nest siste dag av den tre uker lange rettssaken, følger den terrortiltalte trønderen tilsynelatende spent på aktoratets prosedyre.

Han er ikledd en lysegrå skjorte og en noe mørkere genser, og skjegget er trimmet betydelig strammere enn på bildene fra Syria-oppholdet.

Vanskelig oppvekst

Etter noen måneder i Syria har trønderen forklart at han ble fengslet i 14 dager etter en reise til nabobyen. I en beslaglagt Messenger-melding ba den etterlyste IS-krigeren Kim André Ryding ham om å komme tilbake til «brødrene», som Ryding kunne fortelle at savnet 34-åringen.

ETTERLYST: Her er bildet som Interpol har offentliggjort i forbindelse med etterlysningen av IS-krigeren Kim Andre Ryding (27) fra Moss i Østfold. Foto: Politiet

Aktoratet mener det er usannsynlig at Ryding ville sendt denne meldingen om ikke 34-åringen var militært aktiv i IS.

De vervet seg til IS: Stor oversikt over norske Syria-krigere

Tiltalte har i retten forklart om en oppvekst fylt med mobbing og etter hvert mye rus. Han har hatt flere jobber, men ikke klart å holde på noen av dem, ifølge 34-åringen selv.

I november 2014 bestilte han enveisbillett fra Værnes til Alanya i Tyrkia, før han reiste inn i Syria via grensebyen Gaziantep.

Etter en omfattende sikkerhetssjekk der han blant annet måtte levere fra seg pass og bankkort, har 34-åringen forklart at han ble fraktet inn i Raqqa.

Påtalemyndigheten mener at 34-åringen allerede på dette punktet hadde gjort seg skyldig i terrorforbund.

FORSVARER: Advokat Siri Langseth forsvarer 34-åringen. Foto: Ole Berg-rusten NTB scanpix

Fengslet i Tyrkia

Under oppholdet i byen, som nylig ble gjenerobret av syriske styrker, har trønderen forklart at han møtte fire andre nordmenn: Etterlyste Kim André Ryding, et vennepar han kjente fra Verdal, og en norskeritreer som PST mener er i live, til tross for at han ble meldt død i flere medier i 2014.

Fire uker på innsiden: Ruth og hennes fem barn ble lurt inn i Raqqa

I april 2016 har tiltalte forklart at han etter mange forsøk, lyktes med å rømme over grensen til Tyrkia, der han ble pågrepet og arrestert.

Den tre uker lange rettssaken mot trønderen avsluttes fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder