PARTILEDER: Jonas Gahr Støre (Ap) har igjen måttet håndtere et asylopprør i Ap. Foto: Helge Mikalsen VG

Ap fremmer fire nye endringer i asylpolitikken

Ap vil stoppe utsendelsene av flere av asylbarna som fyller 18 år i høst. Tirsdag fremmer de fire nye forslag i Stortinget.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det har i høst stormet rundt utsendelsen av enslige mindreårige asylbarn som fyller 18 år – og dermed må ut av Norge. I Arbeiderpartiet har partiledelsen fått klar beskjed fra flere fylkesparti, tidligere statsråder og AUF om å ta grep.

Ap varsler nå at de vil fremme fire nye forslag i Stortinget for å endre behandlingen av de enslige mindreårige.

Ber regjeringen snu

1. Ap ber om at regjeringen opphever instruksen av 29. mars i år. Da ba UDI om en oppmykning på dette feltet, så flere av de enslige mindreårige fikk bli, men regjeringen sa nei.
2. Selv om deler av Afghanistan er utrygt, sendes i dag mange av de unge afghanerne til internflukt i sitt eget land, i Kabul. Ap sier at det må legges større vekt på om de unge ikke har omsorgspersoner, nettverk og/eller ressurser i internfluktområdet når det skal bestemmes om de skal få opphold. Dette gjelder alle asylbarn med midlertidig opphold, men nesten alle er fra Afghanistan.

– Andelen enslige mindreårige asylsøkere med midlertidig opphold i Norge må ned, skriver Ap-leder Jonas Gahr Støre på Facebook mandag kveld.

Vil stanse returen for noen asylbarn

3. I fjor fjernet regjeringen det såkalte rimelighetsvilkåret, med støtte fra Ap og Sp. Det åpnet for at mange flere enslige mindreårige asylsøkere kan sendes til internflukt i sitt eget land så snart de fyller 18 år.
Endringen førte til en dramatisk økning i antallet som får midlertidig opphold – og dermed har det blitt en kø av unge afghanere som må ut av Norge i høst.

Nå vil Arbeiderpartiet snu og gjøre endringer.

Dette er noen av de enslige mindreårige som rømte til Paris før 18-årsdagen:

Ap ber nå om at de som har fått midlertidig opphold og blitt henvist til internflukt fra 1. oktober i fjor, da rimelighetsvilkåret ble fjernet, får sine saker behandlet på nytt i henhold til de nye sårbarhetskriteriene.

4. For den gruppen som omfattes av dette, som har fått søknaden behandlet etter at rimelighetsvilkåret ble fjernet og har fått midlertidig opphold, ber de om at de sakene stilles i bero - og «ikke effektureres».

Det betyr en returstans – så enkelte enslige mindreårige ikke blir sendt ut.

– Skritt i riktig retning

Generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) Ann-Magrit Austenå sier til VG at dette er «et skritt i riktig retning» for Arbeiderpartiet.

– Det er veldig bra at Ap nå tar på alvor den reelle situasjonen som de selv har bidratt til. Blant annet gjennom å fjerne rimelighetsvurderingen, sier Austenå.

Dette er instruksen Ap vil oppheve: UDI foreslo oppmykning for enslige mindreårige fra Afghanistan, fikk nei

For det andre mener Austenå at det er bra at partiet nå reagerer mot instruksene som kom fra Sylvi Listhaug i mars i år, og som Austenå mener ytterligere strammet til situasjonen og gjorde det vanskelig for ekstremt mange enslige mindreårige asylsøkere.

– Mange i partiet har reagert, så det er veldig bra at de tar sine egnes interesser på alvor. Og selvfølgelig også den reelle situasjonen for de enslige mindreårige, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

SPENT: Generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) Ann-Magrit Austenå mener det Ap nå gjør er et skritt i riktig retning. Hun er nå spent på hvordan Senterpartiet vil gjøre, og mener dette ikke er tiden for å sitte på gjerde. Foto: Frode Hansen VG

Austenå sier hun er positiv til de nye kriteriene, men mener det hadde vært enklere om partiet hadde gjeninnført rimelighetsvurderingen.

– Det hadde vært enklere enn å gjeninnføre nye detaljerte kriterier. Nå spørs det hva Senterpartiet sier, og det er nødvendig at de ikke sitter på gjerdet nå, sier Austenå.

Tidligere forsvarsminister og utenriksminister for Arbeiderpartiet, Bjørn Tore Godal, har engasjert seg i asylpolitikken og mener Norge bør stanse Afghanistan-returene. Han sier til VG at han er godt fornøyd med endringene.

– Jeg har bare sett presseversjonene av dette, men er meget godt fornøyd med gjengivelsene i mediene. Nå må Ap selv få presentere ordlyden i morgen, men av det jeg kan se er jeg meget godt fornøyd, sier Godal.

Nok et asylopprør i Ap

Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet kunngjør disse forslagene etter en turbulent tid med nok et asylopprør i partiet. Da det var asylopprør i vår, under partiets landsmøte, var det også den samme saken det handlet om: for mye midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere.

Allerede da var den dramatiske økningen i midlertidigheten synlig, og i høst har det kommet til syne gjennom masseforsvinninger fra mottak (med asylbarn som rømmer før 18-årsdagen) og tvangsutsendelser av 18-åringer til Afghanistan.

Ap har likevel varslet likevel i forrige uke at de vil stemme imot SVs forslag om en akutt stans i alle returer til Afghanistan.

Sylvi Listhaug (Frp) har advart mot en returstans:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder