DREPT: Mads Håvard Larsen (26) ble drept under jaktulykken på Stormoen 28. februar. Dette bildet er fra en tur i Balsfjord høsten 2014. Bildet er publisert i forståelse med familien.
DREPT: Mads Håvard Larsen (26) ble drept under jaktulykken på Stormoen 28. februar. Dette bildet er fra en tur i Balsfjord høsten 2014. Bildet er publisert i forståelse med familien. Foto: PRIVAT

Jaktulykken i Balsfjord: Mads Håvard Larsen (26) døde umiddelbart av skuddet

Publisert:
INNENRIKS

NORD-TROMS TINGRETT (VG) Ifølge rettspatologen merket ikke Larsen noe smerte da han ble truffet i hodet av skuddet fra jaktkameraten.

Tirsdag gikk rettspatolog Line Moi gjennom rapporten som ble skrevet etter obduksjonen av Mads Håvard Larsen, som ble skutt og drept 28. februar på et avfallsområde på Stormoen i Balsfjord.

Skuddet kom fra riflen til en 41 år gammel mann, som nå er tiltalt for uaktsomt drap.

Mandag erkjente 41-åringen ikke straffskyld etter tiltalen, under den første av tre dager i Nord-Troms tingrett.

– Avdøde fikk store hodeskader som følge av skudd. Døden har inntruffet umiddelbart, og skadene var så pass store at han ble bevisstløs og oppfattet ikke noe smerte, sier Moi fra vitneboksen.

Rundt klokken 19.10 skjøt 41-åringen mot det han trodde var en rev, men traff i stedet Larsen i hodet. Det var tiltalte selv som meldte fra til politiet.

Forbud mot jakt på området

En jaktkamerat av tiltalte, som også jobber på avfallsanlegget hvor ulykken skjedde, forteller i retten tirsdag at det nå er forbud mot jakt på området.

Han pleier også å jakte rev på Stormoen.

– Nå er det lagt ned forbud mot jakt på området, med unntak av fra en åtebu der jegere må søke det lokale jeger- og fiskerlaget om tillatelse, sier mannen.

Forsvarer Trygve Staff spør om han mener at tiltalte burde ha gjort noe annerledes.

– Hvis han var sikker på at det var en rev han skjøt på, så mener jeg det er riktig at man skyter en gang til. Et skadeskutt dyr vil rømme ganske raskt, så man har ikke så mye tid på, sier mannen og legger til:

– Men da skulle jeg ha visst hva jeg skjøt på da.

Videre spør Staff om hvorfor han tror Mads Håvard ikke gjorde seg til kjenne da det første skuddet falt.

– Han trodde vel at han var trygg der han lå i mørket. Han visste nok ikke hva slags utstyr tiltalte hadde.

Broren: – Har mistet min beste jaktkompis og venn

I retten tirsdag beskrev avdødes bror tiden etter at Larsen ble drept som grusom. For ham er ulykken uforståelig.

– Man hadde alt av følelser. Alt blir så kaotisk. Det var helt grusomt.

Han forteller om et nært forhold til broren, at de snakket sammen hver dag og at de ofte jaktet sammen.

– Dagen han døde snakket vi sammen flere ganger, sier broren og forteller at de sist hadde kontakt over Snapchat rett før Larsen dro på revejakten.

Jaktulykken i Balsfjord: Skjøt flere skudd

Drøyt tre timer etter at broren ble truffet av det fatale skuddet rundt klokken 19.10 fikk han og familien beskjed om at Larsen var blitt drept.

– Jakt var en stor del av hans liv. Det var nesten kun det han ville holde på med. Det var friluftsliv og jakt som var hans ting å gjøre, forteller broren som også har jaktet mye på avfallsområdet.

Jaktulykken i Balsfjord: Etterforsker bruk av varmesøkende sikte

– Vi hadde ikke rutiner på at man varslet andre hvis man jaktet på området. Men man måtte være ekstra forsiktig. Det er noe vi har snakket om tidligere, og spesielt i mørket må man ta noen ekstra forholdsregler, sier broren.

På spørsmål fra aktor om hvordan det har vært etterpå sier broren at det har vært en grusom tid.

– Det har vært helt ekstremt. Jeg har mistet min beste jaktkompis og beste venn. Det er grusomt og tragisk. Det har vært mange tunge stunder. Savnet er ekstremt.

Her kan du lese mer om