OMORGANISERING: SSB-direktør Christine Meyer har måttet forsvare omorganiseringene i SSB. Men hun får også støtte. Foto: Odin Jæger, VG Foto: Odin Jæger VG

SSB-striden: Meyer avviser politiske føringer for forskning

Administrerende direktør Christine Meyer i Statistisk sentralbyrå (SSB) avviser blankt at ledelsen har lagt politiske føringer for forskningen i byrået.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Statistisk sentralbyrås sjef er blitt kraftig kritisert etter at 25 forskere fikk beskjed om at de skulle overflyttes fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen. Blant disse var også mannen bak det såkalte innvandringsregnskapet, forskeren Erling Holmøy.

VG skrev tirsdag at en rapport med beregninger av hva innvandringen til Norge koster, som ble levert av Holmøy og en kollega i mai, ennå ikke er blitt publisert. Kilder VG har snakket med, mener at det har gått usedvanlig lang tid.

– Jeg vil bestemt avvise at SSBs ledelse legger politiske føringer på forskningen. Det har aldri skjedd – og kommer aldri til å skje, sier direktør Meyer i en uttalelse sendt ut onsdag.

Hun nekter for at den mye omtalte innvandringsrapporten er holdt tilbake av politiske grunner.

Bakgrunn: SSB-ledelsen holdt tilbake kontroversiell innvandringsrapport

Meyer: Rapporten blir lagt ut i dag

– Den ble ferdig kvalitetssikret og godkjent for en uke siden. Den er ikke holdt tilbake, og rapporten blir i dag lagt ut på våre nettsider. I SSB stiller vi høye krav til rapporter vi sender fra oss. Det innebærer at alle rapporter blir grundig gjennomgått og vurdert av flere kompetente fagpersoner. Forskningsdirektøren godkjenner ikke rapporter før de holder et faglig høyt nivå, understreker Meyer.

Hun peker på at rapporten som ble levert i mai, om hvordan innvandring påvirker offentlige finanser, var et førsteutkast og ikke den ferdige rapporten.

– I tråd med standard prosedyre i SSB ble rapporten gjennomgått av flere fagpersoner, hvor flere var negative til leveransen. Fra mai og fram til oktober har det derfor blitt utarbeidet to reviderte rapporter. Den siste rapporten ble sendt forskningsdirektøren for godkjenning 3. oktober, opplyser hun.

Økonomiprofessor støtter omorganisering

Meyer får i dag støtte for omorganiseringen. Økonomiprofessor Hans Hvide ved Universitetet i Bergen karakteriserer forskningsavdelingen i Statistisk sentralbyrå (SSB) som «stor og uproduktiv».

– Forskningsavdelingen i SSB har veldig lav produktivitet. Det skulle bare mangle at ikke skattebetalerne vil kutte her, sier Hvide til Dagens Næringsliv.

Han sier han fullt ut støtter SSB-sjef Christine Meyers avgjørelse om å omorganisere institusjonen, som betyr at 25 forskere skal overføres fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen.

SSB-sjefen: Lover å fortsette med innvandringsregnskapene

Hvide mener SSB er blitt som orakelet i Delfi uten å holde mål.

– Problemet er at de driver som et orakel i samfunnsdebatten, uten at de har demonstrert at avdelingen deres holder høyt forskningsnivå. De holder tvert om lavt nivå, sammenlignet med universitetene.

Førsteamanuensis Torfinn Harding ved Norges Handelshøyskole (NHH) er ifølge avisen langt på vei enig i kritikken fra Hvide:

– Mange av dem som er imot det Meyer gjør, er folk som delvis har vært med å bygge opp SSB slik byrået er i dag. Jeg tror også det har vært krevende for en del unge å være like frempå i mediene. Delvis tror jeg dette er en generasjonskonflikt. En del av dem som uttaler seg, har ikke fått med seg at verden endrer seg.

Harding var medlem av gruppen som har utarbeidet forslaget til byråets fremtidige forskningsstrategi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder