ÅSTEDET: Sjokkerte forbipasserende ble vitne til at den tiltalte mannen knivstakk en kvinne på denne gangveien på Trosterud i Oslo 14. juni i fjor. Livreddende førstehjelp ble satt i gang, men kvinnen ble raskt erklært død. Foto: Helge Mikalsen VG

Mann (43) erkjenner straffskyld for knivdrap på kona

OSLO TINGRETT (VG) Etter å ha drept kona (35), skal mannen (43) ha ringt svigerinnen og sagt «gratulerer med dagen, jeg har drept søsteren din».

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det forklarer mannens datter i retten tirsdag. Mannen erkjenner at han ringte svigerinnen like etter handlingen, men bestrider å ha fortalt om drapet.

43-åringen erkjenner at han drepte kona samme dag som hun kom hjem til Norge, men nekter delvis for å ha mishandlet henne og datteren i 13 år.

Mannen er tiltalt for å ha knivstukket kvinnen flere ganger i halsen og ansiktet med en kniv 14. juni i fjor. Drapet skjedde på en gangvei på Trosterud i Oslo, med flere vitner til stede.

– Han forstår at han har straffansvar for de handlingene som førte til konas dødsfall og erkjenner straffskyld for drapet, sier mannens forsvarer, advokat Brynjulf Risnes, til VG.

Politiet mottok melding om knivstikkingen klokken 18.17 og var på stedet fire minutter senere. Livreddende førstehjelp ble satt i gang, men ambulansepersonell på stedet erklærte kvinnen død bare 20 minutter senere.

Bakgrunn: Mannen ble pågrepet samme dag

Mannen har norsk statsborgerskap og er opprinnelig fra Afghanistan. Kvinnen var russisk statsborger, og familien har derfor bodd flere år i Russland.

FORSVARET: Advokatene Brynjulf Risnes og Sasha Alexandra Viktorovna Riakhina forsvarer den tiltalte 43-åringen i sal 716 i Oslo tingrett tirsdag. Foto: Odin Jæger VG

Tiltalt for mishandling

I tillegg til drapet er mannen tiltalt for å ha mishandlet både kona og en datter i 13 år. Datteren forklarer seg gråtkvalt i retten tirsdag.

– Hun har selvsagt gruet seg veldig til dette. Samtidig kunne hun ha valgt å forklare seg uten faren til stede, men hun synes det er viktig at også han får høre hennes forklaring, sier den unge kvinnens bistandsadvokat Børre Hagen til VG.

Datteren forteller om en oppvekst med mye vold og lite kjærlighet etter at de kom til Norge som asylsøkere i 2003. Blant annet forteller hun om flere episoder der hun ble kastet i bakken.

– Han var ikke min favorittperson hjemme. Det var en sånn «jeg liker ikke pappa»-følelse, forklarer hun.

Drept etter Norge-retur

Tiltalen lister opp hvordan mannen skal ha utført vold og kommet med trusler, krenkende utsagn og lagt begrensninger for ektefellens bevegelser helt siden de kom til Norge som asylsøkere.

AKTØRENE: Aktor Aina Mee Ertzeid (t.h.) og den fornærmede datterens bistandsadvokat Børre Hagen. Foto: Odin Jæger VG

Ifølge tiltalen tiltok situasjonen da mannen 15. mai slo kvinnen i ryggen og kvalte henne før han kjøpte en enveisbillett til Russland, tok fra henne mobiltelefonen og fraktet henne til Gardermoen.

Der skal han ha sagt at han ville drepe henne dersom hun returnerte til Norge.

Episoden skal ha funnet sted etter at mannen oppdaget at kona hadde løyet om hvor hun hadde vært noen dager i forveien. Han antok derfor at hun hadde vært med en annen mann.

Datteren forklarer i retten at hun hadde en del kontakt med moren mens hun var i Russland. Hun skal ha fortalt moren at hun burde vente litt med å komme hjem, fordi faren fremdeles var forbannet fordi han mente hun hadde vært utro mot ham.

Da kvinnen likevel reiste tilbake til Oslo 14. juni, ble hun knivstukket til døde. Hun hadde med seg trillekofferten og kom rett fra flyplassen da drapet skjedde på gangveien i nærheten av avkjørselen mot Lindebergåsen fra E6.

ÅSTEDET: Krimteknikere flytter på kofferten til den avdøde kvinnen på Trosterud i Oslo 14. juni i fjor. Foto: Helge Mikalsen VG

Like etter drapet fikk datteren en telefon fra sin tante, morens søster, forklarer hun i retten. Tanten skal ha fortalt at hun nettopp var blitt oppringt av hennes far.

– Han ringte henne og sa «gratulerer med dagen, jeg har drept søsteren din». Jeg visste at de ikke likte hverandre, så jeg tenkte at det var en teit og unødvendig spøk, forklarer datteren.

Hun ringte derfor faren, som bekreftet hva han hadde gjort, ifølge datteren.

Selv hevder altså mannen at han ikke fortalte svigerinnen om dødsfallet da de to snakket sammen like etter drapet.

Tiltale: Kvelertak og trusler

Ifølge tiltalen har mannen tidligere også slått, holdt og ristet henne, tatt kvelertak på henne, holdt en kniv mot halsen hennes, og kontrollert hvor hun var, hvem hun var sammen med og nektet henne å besøke venner.

– Det er mange strekpunkter under det tiltalepunktet, og han har en ganske annen forklaring på flere av hendelsene, sier forsvarer Risnes.

Du kan se flere bilder fra åstedet i denne videoen:

Rettssaken, som begynte i Oslo tingrett tirsdag, skal pågå fram til 15. november.

Hverken den tiltalte mannen eller drapsofferet var kjent fra politiet for tidligere saker, opplyste Oslo-politiet like etter drapet i fjor.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder