TELENOR-SJEF: Sigve Brekke sier han er fornøyd med avtalen om selskapets India-exit. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Telenor med India-exit

Telenor kvitter seg med sin virksomhet i India og gir den til landets største mobiloperatør.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Telenor gikk inn i India i 2008 med et håp om å tjene store penger, men det indiske eventyret lot vente på seg.

Den norske telekjempen har investert 26 milliarder kroner i virksomheten, men har støtt på betydelige problemer - og i flere måneder har det blitt spekulert i en Telenor-exit.

Telenor-sjefens «baby»

Natt til torsdag norsk tid kom bekreftelsen: Indias største mobiloperatør Airtel tar over Telenor India.

– Avtalen involverer ikke kontanter, men Airtel tar over Telenor Indias mobilfrekvenser, lisenser og virksomhet, inkludert ansatte og kundebasen på 44 millioner abonnenter. De overtar også fremtidige forpliktelser, inkludert frekvensavbetalinger og andre operasjonelle kontrakter, som kontrakter for tårnleie, sier pressekontakt Glenn Mandelid i Telenor til NTB.

Bakgrunn: Telenors indiske «eventyr» kan gi smell i milliardklassen

India-satsingen var «babyen» til Telenor-sjef Sigve Brekke, som i 2008 var selskapets Asia-sjef. I et intervju med VG i januar tok han selvkritikk for floppen.

– Det er to årsaker til at vi ikke lykkes: Konkurransen ble veldig tøff og inntektene falt dramatisk. Samtidig ble prisene på nye lisenser skyhøye. Det er en dårlig kombinasjon.

Les også: Seks av åtte konserndirektører i Telenor er borte etter at Brekke kom

– Ikke vært lett

Transaksjonen vil ifølge Telenor ikke føre til nedskrivninger for selskapet. Per fjerde kvartal 2016 var gjenstående verdi av materielle og immaterielle eiendeler i Telenor India 300 millioner kroner.

Telenor India vil fortsette sin virksomhet som normalt inntil transaksjonen er gjennomført i løpet av året.

Konsernsjefen sier at han er fornøyd med den nye avtalen, og mener den er til det beste for Telenors kunder og ansatte i India.

– Avgjørelsen om å gå ut av det indiske markedet har ikke vært lett, men vår vurdering er at de betydelige investeringene som hadde vært nødvendige for å sikre Telenor Indias fremtidige virksomhet, ikke ville gitt en akseptabel avkastning, sier Brekke.

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder