Lysbakken går til frontalangrep på Erna Solberg og Høyre

GARDERMOEN (VG) På SVs landsmøte sier partileder Audun Lysbakken at Høyre må kalle seg «millionærklubben» og slår tilbake mot kaffe latte-angrepet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det er Høyre, ikke Frp, som SV-leder Audun Lysbakken går til frontalangrep på i landsmøtetalen sin på Gardermoen nå.

Lysbakken hevder at Norge trenger en «nærpolitikerreform» og svarer på kraftangrepet fra Høyres parlamentariske leder Trond Helleland forrige helg:

– De vil få nei når de ønsker å bygge ut veier i distriktene, fordi kaffe latte-drikkende raddiser fra MDG og SV mener at de kan kjøre buss i stedet, sa Helleland ifølge TV 2.

Lysbakkens svar er: «Min latte bidrar mer til norske bønder enn Helleland sin Chablis». I talen sier Lysbakken «Høyre» minst dobbelt så mange ganger som han nevner «Frp».

SV-RADDISER: Høyres parlamentariske leder Trond Helleland kalte forrige helg SV for kaffe latte-drikkende raddiser. Foto: Fredrik Solstad / VG

– Jeg skjønte at Trond Helleland på ramme alvor tror at ingen bygdefolk bruker melk i kaffen. Hvis du fortsatt tror det du at du er litt for sjelden utenfor byen, sa Lysbakken til latter fra SV-erne i salen.

– Debatten om folket og eliten burde handle mye mindre om kaffeforskjeller, og mye mer om klasseforskjeller, sier Lysbakken.

Og etter Lysbakkens krafttale får VG en mail fra Trond Helleland, som vil slå tilbake:

– Folk i Distrikts-Norge drikker gjerne «mjølk» i kaffen, men der kaller vi det ikke for kaffe latte. Og det var ikke kaffe latte jeg var mot, men raddiser som ikke ønsker å bygge ut veier i distriktene. Det ønsker ikke Audun å bestride, skriver Helland.

Lysbakkens andre hovedangrep på Høyre var på klasseforskjeller.

Bakgrunn: Erna gir 160 ganger mer i skattekutt til Norges rikeste

Angriper Erna for å invitere de rike på fest

Statsminister Erna Solberg (56) og ektemannen Sindre Finnes (52) inviterte før til privat julefest i Statsministerboligen og blant de inviterte var fire av Høyres alle mest trofaste og største donorer.

I sin tale til SVs landsmøte går Lysbakken hardt ut mot festen og mener Høyre må kalle seg «millionærklubben».

– Få uføre alenemødre. Neppe noen som ikke har råd til egen bolig. Jeg tror heller ikke det var så mange hjelpepleiere eller minstepensjonister der, sier Lysbakken til landsmøtet.

Les også denne: Djupedal forlot SV etter 38 år: Advarer SV mot å satse mest på klima

SV-lederen kritiserer – ikke overraskende – regjeringen for skattepolitikken og for kutt til de rikeste.

– Dette er ikke den eneste festen hun lager for milliardærene til Høyre. For dem er det fest hver gang statsbudsjettet kommer – ikke med gløgg, men med millioner, sier Lysbakken.

Saken fortsetter etter grafikken...

Ernas svar på at hun hadde invitert Høyres rike onkler på privat julefest, var:

– Dette er venner av Høyre, og på gløggselskapet deltar venner, partifeller fra ulike deler av partier og venner av Høyre. Her er private venner, men de fleste til stede er folk som gjør en innsats for partiet som tillitsvalgte, ansatte eller på andre måter har vært tilknyttet partiet, sa Solberg til VG tidligere i mars.

Fikk du med deg? Erna til Høyre-landsmøtet: Varsler store endringer

VG presenterte tidligere i mars også ferske beregninger fra Finansdepartementet som viste at Norges superrike har fått 160 ganger mer i skattekutt enn folk flest.

Lysbakken brukte også dette for å sende et stikk til Høyre:

– For det første kan vi rigge om skattesystemet sånn at det bidrar til å redusere forskjellene i makt og rikdom. Med denne regjeringen har de på toppen fått 160 ganger mer i skattekutt enn vanlige folk, sier Lysbakken.

Landsmøtets viktigste sak

Det ligger senere i dag an til tøff debatt om SVs masterplan for å vinne frem mot det mye større og sterkere Arbeiderpartiet. Det blir regnet som den viktigste saken på landsmøtet i helgen, og her kan du lese hvorfor SV-toppenes regjeringsplan kan rakne.

Og les også om SVs opp- og nedturer: Dette sier Lysbakken om å stoppe SV-nedgangen: – Jobben var større enn vi innså

Arbeidsminister Anniken Hauglie er ikke imopnert over talen til Lysbakken.

– Når Audun Lysbakken etterlyser noen som er "tough on crime" i arbeidslivet, så er svaret i hvert fall ikke SV. Jeg tviler på at de kriminelle skjelver i buksene ved tanken på SV i regjering, sier hun.

– Fakta er at Høyre/FrP-regjeringen har skjerpet strafferammene for brudd på arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven. Audun Lysbakken unnlater også å fortelle at Høyre/FrP-regjeringen har økt budsjettene til bekjempelse av arbeidslivskriminalitet siden vi kom i regjering:

– Vi har opprettet fem samlokaliserte sentre mot arbeidslivskriminalitet, og i mai åpner vi to til – i Bodø og Tønsberg. Det betyr at etater som Politiet, NAV, Arbeidstilsynet og Skatteetaten nå samarbeider om å ta de kriminelle aktørene, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder