Politiet: – Vi har gjennomført en kontrollert sprengning

PST overtar etterforskningen

Politiet bekrefter at de har gjennomført en kontrollert sprengning på Grønland i Oslo. En mann er pågrepet etter at det ble funnet en bombelignende gjenstand lørdag kveld.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Innsatsleder Svein Arild Jørundland sier at det er vanskelig å svare på om det var sprengstoff, men at smellet var høyere enn det apparatet som bombegruppa brukte. Han mener det tyder på at det er noe som har gått i lufta.

Klokken 01.28 opplyser Jørundland at gjenstanden er uskadeliggjort.

– Politiet anser faren for over, sier han, og legger til:

– Akkurat hva det var, kan jeg ikke svare på. Nå blir alle rester overlagt krimteknisk, så blir det undersøkt av dem.

Natt til søndag melder PST at de overtar etterforskningen av saken.

– Det er flere grunner til at vi har tatt over saken, men jeg kan ikke gå inn på det nå, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), ifølge Aftenposten.

– Vi er veldig tidlig i etterforskningen, nå foretar vi de vanlige etterforskningsskritt som å sikre bevis og foreta avhør, fortsetter han.

Ikke stort skadepotensiale

Tidligere lørdag kveld opplyste politiet at de hadde kontroll på en mann som ble brakt inn til avhør etter at en bombelignende gjenstand ble funnet på Grønland i Oslo. Mannen har status som mistenkt.

Like etter klokken halv ett hørte man et smell på stedet, noe som tydet på at politiet hadde gjennomført en kontrollert sprengning av gjenstanden.

– Roboten til bombegruppa har skutt et skudd mot gjenstanden. Nå gjenstår det å sjekke at den er uskadeliggjort. Det må undersøkes om den er destruert på ordentlig måte, og det er ikke et arbeid man forhaster seg med, bekreftet operasjonsleder Vidar Pedersen overfor VG.

VGs reporter på stedet fortalte at det var satt opp sperringer fra Motzfeldts gate til Christian Kroghs gate.

Ifølge politiet var det snakk om en gjenstand som trolig ikke hadde stort skadepotensiale. Sperringene var opprettet for å holde folk unna til de hadde fått undersøkt stedet.

Ifølge VGs reporter på stedet ble sperringene på et tidspunkt utvidet 10 til 20 meter.

Ifølge innsatslederen på stedet var det snakk om en kasse på 30 ganger 30 cm, som ble funnet ved brua i Grønlandsleiret.

Han fortalte videre at de hadde kontroll på en del vitner, som var tatt med inn til avhør.

Jørunland kunne natt til søndag ikke si noe mer om hvorfor politiet vurderte gjenstanden som mistenkelig. Han kunne heller ikke si noe mer om den pågrepne mannen.

Har bedt folk om å gå inn

Fuat Bas var på Grønland lørdag kveld. Han forteller at han nettopp var ferdig på jobb da han så en person som rullet et eller annet, og valgte å varsle politiet.

– Jeg tenkte kanskje at det var hasj. Jeg var heldig, for politiet var rett i nærheten, sier han.

Vitner som har var i kontakt med VG rundt midtnatt lørdag fortalte at det var flere politibiler og ambulanser på stedet. På twitter skrev flere at politiet ba folk om å gå inn eller bak sperringene av et større område.

Dette skrev Mads Wam Schneider:

Politiet har stengt Grønland mellom Brugata og Grønlands torg. Politiet har hjelmer. Ingen vet noen ting. https://t.co/aXrR2JyuVz

Til VG sa Schneider på telefon at han og de andre på stedet tok det hele med ro.

– Jeg satt på en bar da en sivil politibil kom med blålys og sperret av gaten. Folk er ganske rolige, men de har sperret av et stort område, sa han.

PÅGREPET: En mann er pågrepet etter funn av bombeliknende gjenstand på Grønland i Oslo. Foto: Mads Wam Schneider

– Skremmende

Malin Myrvold (23) og en vennegjeng feiret en bursdag i en leilighet rett over det avsperrede området og fortalte at de ble bedt av politiet om å holde seg innendørs.

– Alt er sperret av. Alle restauranter og butikker er stengt og gaten er tom. Der er både politi og ambulanse, sa Myrvold.

Hun og venninnene opplevde situasjonen som spesielt skremmende etter gårsdagens angrep i Sverige.

– Det er skikkelig skremmende. Vi håper at det de har funnet er alt, at de ikke finner mer, og at det går bra.

KONTROLL: Politiet sier de har kontroll på stedet, og at gjenstanden som er funnet, ikke har stort skadepotensiale. Foto: Foto: Jostein Matre VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder